Институциите са длъжници на българските граждани. В президенството не са

...
Институциите са длъжници на българските граждани. В президенството не са
Коментари Харесай

Росен Плевнелиев: Службите не са ме информирали за отравянето на Гебрев

Институциите са длъжници на българските жители. В президенството не са постъпвали отчети и информации по отношение на отравянето на Емилиан Гебрев, синът му и чиновник в оръжейния цех, не е имало даже устни диалози по тематиката с шефове на службите. На изборите през 2015 година е осъществена мощна хакерска атака, която се свързва с съветското военно разузнаване.
Това съобщи пред Нова телевизия Росен Плевнелиев, който бе президент на България от 2012-2017 година, когато се случват тези събития.

Относно случая „ Гебрев”, Плевнелиев съобщи, че когато е станало отравянето той не е получавал отчети и информации: „ По този съответен случай като държавен глава аз не съм получавал никакви отчети, информации, не е имало даже устни диалози, в които някой от шефовете на служби да пристигна при мен и дори. Най-отговорно декларирам, че като държавен глава такива данни не съм получавал. Все отново знаете, че президента има цялостен достъп до всички сходни данни. “

„ Провалите на българската страна са най-малко два. Четири години след случая още сме в областта на подозрения и версии. Институциите дължат не просто единствено пояснение, само че и свършена работа. Когато има отровени татко и наследник, т.е. опит за ликвидиране на семейство, институциите са длъжни да се намесят с цялата си съвестност и да търсят отговорни”, съобщи Плевнелиев.

„ Имало е подозрения, медиите са писали, има опит за отравяне, институциите не са довели нещата до това да се намерят отговорните и те да бъдат сложени под закона. Отново имаме мотив да кажем, че тези 4 години някой нещо е приключил, нещичко е демонстрирано, само че не сме стигнали до дъно, не сме решили проблема. Българските институции постоянно създават повече подозрения, в сравнение с резултати”, разяснява Плевнелиев.

„ През 2015 година по време на кметските избори, които бяха комбинирани с референдум, против България бе осъществена най-силната и мощна хакерска атака, която в миналото е осъществявана на Балканите”, съобщи Плевнелиев.

„ Президентската институция, Министерският съвет, уеб сайтът на ЦИК, бяха атакувани по подобен метод, че бяха блокирани. Сайтовете на тези най-важни институции не можеха да действат. Като държавен глава реагирах – желаех пояснение от всички служби, желаех в границите на интернационално следствие да намерим кой извърши тази хакерска атака против България и българската народна власт. Тя целеше да провали едни демократични избори. С доста огромна степен на възможност на база на писмени документи и отчети, можем да кажем, че зад тази офанзива стоеше групата Sofacy - Fancy Bears, която се свързва с съветското военно разузнаване. За тази група има големи подозрения, че взе участие и в манипулирането на избори в Съединени американски щати и в открадването на данните на Бундестага и немските депутати”, съобщи още Плевнелиев.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР