Институциите не подготвиха приемането на еврото и то се отлага

...
Институциите не подготвиха приемането на еврото и то се отлага
Коментари Харесай

Експерти коментират: Ще приемем ли еврото през 2024 г. или ще се наложи ново отлагане за 2026 г.?

" Институциите не приготвиха приемането на еврото и то се отсрочва за юли 2024 г. Не чухме от министъра на стопанската система нито една дума, като се изключи че бързо и внезапно ще спре инфлацията " - сподели в предаването " Денят стартира " на Българска национална телевизия Бранимир Ботев от Европейската лига. 

" Не съм чул да има тактика, не виждам съответно ръководство на инфлацията ", добави той.

" Бюджетният недостиг е проблем и не виждам с това популистко говорене ще се резервира до 3% и дълготрайните лихвени проценти, които се утежняват " - счита икономистът Владимир Сиркаров.

" Ако се изиска ексклузивен конвергентен отчет, в Европейска комисия и ЕЦБ постоянно следят наклонността през идващите 3 години, оптимистичният вид е 1 януари 2026 година ", добавя той.

" Ръстът на цените е 27% и е най-голям у нас - като млечни артикули, комунални, цената на водата ", изясни Ботев.

" България няма образуван бюджет с " амортисьори " на този развой, за жалост това ще се отрази в бъдеще. България от чист производител на храни се трансформира във вносител, до момента в който не се реши този въпрос ще сме жертва на покачващи се цени. Има ли картел, тъй като след 40% от стоките се продават в огромните вериги. Няма да стане с административен надзор. Гърция, Италия, Франция ".

Във Франция събраха производителите, синдикатите и се схванаха. В Гърция сложиха таван на 53 артикули. Става с аргументиран разговор. "  

" Националните цели би трябвало да се дефинират от всички политически сили, по другите може да се спори ", счита Ботев. 

" Един от проблемите, обвързван с еврозоната е, че се влезе в полето на политическото говорене, твърди Сиркаров.

" Критиците слагат въпроси, които могат да се разясняват, само че се уголемяват до катастрофични размери. При оптимистите се акцентират плюсове, които се раздуват. Истината е, че влизането няма да докара до сериозна инфлация, само че няма да докара и до осезаеми непознати огромни вложения. "

" Трябва да се постави завършек на дебатите и да се отиде на експертен разговор, който да завърши с публична позиция ", споделя още Ботев.

Според него късмет за Шенген е да влезем измежду целите на Испанското председателство, тъй като идващите две страни няма да се занимават с тази тематика.   
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР