Институциите на ЕС постигнаха временно политическо споразумение относно преработения Регламент

...
Институциите на ЕС постигнаха временно политическо споразумение относно преработения Регламент
Коментари Харесай

ЕК приветства споразумението за нови правила в сферата на пътната безопасност в ЕС

Институциите на Европейски Съюз реализираха краткотрайно политическо съглашение по отношение на модифицирания Регламент по отношение на общата сигурност. От 2022 година ще бъдат въведени нови наложителни за европейските коли технологии за сигурност, предпазващи пасажери, пешеходци и велосипедисти, оповестяват от Представителството на Европейската комисия в България.

Новите технологии на пазара могат да спомогнат за понижаване на броя на смъртните случаи и пострадванията по пътищата ни, 90 % от които се дължат на човешка неточност.

През май 2018 година Комисията предложи съответни ограничения за сигурност на транспортните средства да станат наложителни, в това число системи за ограничение на рисковите мъртви зони в камиони и рейсове и технология за предупреждаване на лидера при унесеност или разпръскване. Усъвършенстваните устройства за сигурност ще понижат броя на произшествията, ще проправят пътя към все по-свързана и автоматизирана подвижност и ще насърчат нововъведенията и конкурентоспособността на европейската автомобилна индустрия в международен мащаб.

Елжбета Бенковска, комисар по въпросите на вътрешния пазар, индустрията, предприемачеството и МСП, съобщи: "Всяка година по пътищата ни умират 25 000 души. По-голямата част от тези злополуки са в резултат на човешка неточност. Можем и би трябвало да действаме, с цел да променим това. С новите усъвършенствани устройства за сигурност, които ще станат наложителни, можем да реализираме влияние, аналогично на това при първичното въвеждане на предпазните колани. Много от новите устройства към този момент съществуват, по- особено при колите от по-висок клас. Сега покачваме равнището на сигурност във всички класове и проправяме пътя към обвързвана и автоматизирана подвижност на бъдещето ".

Към новите наложителни устройства за сигурност спадат:

1. За леки коли, микробуси, камиони и рейсове: предупреждаване за унесеност и разпръскване на лидера (напр. потребление на смарт телефон по време на шофиране), умна система за контролиране на скоростта и сигурност при придвижване на заден ход посредством камери или сензори, както и записващо устройство при положение на акцидент („ черна кутия “).

2. За леки коли и микробуси: предупредителна система при овакантяване на пътната лента, усъвършенствана система за спешно прекъсване и предпазни колани, усъвършенствани посредством изпитвания на конфликт.

3. За камиони и рейсове: характерни условия за възстановяване на директната видимост на водачите на рейсове и камиони и премахване на мъртвите зони, както и системи в предната част и в профил на транспортното средство за разкриване и предупреждаване за уязвими участници в пътното придвижване, изключително при завой.

Комисията чака препоръчаните ограничения да оказват помощ за спасяването на над 25 000 човешки живота и за попречване на минимум 140 000 тежки пострадвания до 2038 година Това ще способства за дълготрайната цел на Европейски Съюз — до 2050 година броят на починалите и тежко ранените да бъде съвсем нула („ нулева смъртност “).

Освен отбраната на хората по европейските пътища новите усъвършенствани устройства за сигурност ще оказват помощ на водачите да свикнат последователно с новите системи за оказване на помощ при шофиране. Повишаването на степента на автоматизация крие забележителен капацитет за компенсиране на човешките неточности и предлага нови решения по отношение на подвижността на възрастните и хората с физически увреждания. Всичко това следва да укрепи публичното доверие и приемът на автоматизирани транспортни средства в поддръжка на прехода към самостоятелно шофиране.

Следващи стъпки

Постигнатото от Европейския парламент, Съвета и Комисията в границите на така наречен тристранни договаряния политическо съглашение следва да бъде публично утвърдено от Европейския парламент и от Съвета. Новите устройства за сигурност ще станат наложителни от 2022 година, като се изключи системите за директна видимост за камиони и рейсове и разширената зона за удар IP/19/1793 на главата за леки коли и микробуси, които ще последват по-късно заради нужните промени в проектирането на структурата.

Контекст

През последните години Европейски Съюз вкара набор от наложителни ограничения, които съгласно оценките са съдействали за понижаване на броя на жертвите на пътнотранспортни катастрофи с 50 000. Тези ограничения включват електронни системи за ръководство на стабилността във всички транспортни средства, както и усъвършенствани системи за спешно прекъсване и системи за предизвестие при овакантяване на лентата за придвижване в камиони и рейсове. През 2017 година Комисията стартира социална консултация за събиране на отзиви от заинтригуваните страни по отношение на вероятните усъвършенствания на актуалните ограничения за сигурност на транспортните средства. След това в границите на третия набор от дейности по самодейността „ Европа в придвижване “ през май 2018 година Комисията предложи преразглеждане на Регламента по отношение на общата сигурност и Регламента по отношение на сигурността на пешеходците. Преразгледаният правилник по отношение на общата сигурност върви ръка за ръка с ефикасното ръководство на сигурността на пътната инфраструктура, във връзка с което през февруари 2019 година бе признато предложение на Комисията.

Комисията също по този начин показа Съобщение по отношение на свързаната и автоматизираната подвижност за преобразяване на Европа в международен водач при системите за самостоятелна и безвредна подвижност. Като първо достижение в региона на свързаната подвижност Комисията одобри нови правила, с които се форсира внедряването на взаимни интелигентни транспортни системи (СИТС) по пътищата на Европа. СИТС разрешават на транспортните средства да „ поддържат връзка “ между тях, с пътната инфраструктура и с други участници в пътното придвижване — да вземем за пример по отношение на рискови обстановки, поправки на пътя и времевото ръководство на светофарите, с което автомобилният превоз става по-безопасен, по-екологичен и по-ефективен.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР