Институциите имаха две години да реагират на изнесените факти и

...
Институциите имаха две години да реагират на изнесените факти и
Коментари Харесай

Атанас Славов: Контактите на Нотариуса са стигали до най-високото ниво в системата

И нституциите имаха две години да реагират на изнесените обстоятелства и данни в следствието на Антикорупционния фонд против Божанов, което е от лятото на 2021 година Очевидно това се случва постепенно, толкоз постепенно, че цялата история може в никакъв случай да не се разплете. В това следствие е основно всички съществени тези да бъдат разследвани.

Това сподели в ефира на правосъдният министър Атанас Славов в коментар на съмненията за противозаконна активност на убития преди дни Мартин Божанов-Нотариуса.

Според министъра контактите на убития са стигали до най-високо равнище, защото си е разрешавал извънредно смело държание, включиелно да заплашва арбитър по време на съвещание.

По думите на Славов има досъдебни производства по заканите против магистрати, по които се работи.

„ Министърът на правораздаването не взе участие в тези следствия. Аз съм се уведомил чисто институционално дали е обърнато внимание на тези проблеми. Но кои са разпитаните лица, по какъв начин е вървяло следствието – това не мога да кажа ”, добави Славов.

Той прикани да се ревизира и дали е имало успореден клуб на магистрати и кои от тях са влизали в него.

„ Това е знак за изпадане на форма според, за нарушение на техния професионализъм. Изключително значимо беше за България да закрием така наречен спецправосъдие, точно поради тези случаи. Това, което се случваше в спецправосъдието, беше „ перверзия ”, сподели още министърът.

„ Голяма част от хората, изпълнявали поръчки, към момента са в правосъдната система, на разнообразни позиции - това е реалност. Вероятно се държат доста по-умерено, преценяват се с разпоредбите, само че не са понесли отговорност - това е огромният проблем ”, безапелационен бе Славов.

По думите му Висш съдебен съвет ще има по-силни и съответни пълномощия в това отношение след измененията в Конституцията.

„ Никой основен прокурор няма да е Господ ”, съобщи Славов.

Той чака след ротацията Народното събрание да се занимае с назначението на нови членове в Антикорупционната комисия.

„ В момента аз съм фокусиран върху работата по Закона за правосъдната власт ”, съобщи Славов на въпрос дали ще продължи да е министър и след ротацията.

Той сподели още, че при започване на есента може да имаме нов състав на Висш съдебен съвет, а малко по-късно и нов основен прокурор.

Вижте повече във видеото горе.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР