Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ

...
Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ
Коментари Харесай

Анализът на ИСА за април: Борисов лидира политическите процеси, ерата на джипката приключи

Институтът за тактики и разбори (ИСА) разгласява политическия си разбор за събитията в България, в Европа и в света през месец април 2023 година под заглавие:

БЪЛГАРИЯ – МЕЖДУ КАБИНЕТ НА МАЛЦИНСТВОТО И ПРАВИТЕЛСТВО НА СЪГЛАСИЕТО

БОРИСОВ ЛИДИРА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПРОЦЕСИ
КОАЛИЦИЯТА Политическа партия И Демократична България – БЕЗ ОБЩА ВИЗИЯ
РЪСТЪТ НА „ ВЪЗРАЖДАНЕ “ – СТРЕС ЗА СИСТЕМНИТЕ ПАРТИИ
ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР ДАДЕ ЗАЯВКА ЗА ДИНАМИЧЕН ПЪЛЕН МАНДАТ
СГЪСТЯВАТ съдебна експертиза ОБЛАЦИТЕ НАД ИКОНОМИЧЕСКИЯ РАСТЕЖ
Народоосвободителна въстаническа армия СТРАТЕГИЯ НА Съединени американски щати – БИТКАТА ЗА ЧЕРНО МОРЕ НАБИРА СКОРОСТ

Предлагаме ви обобщение от главните заключения и прогнози:

България би трябвало да има постоянно държавно управление, само че дали ще има, са две варианти на разнообразни плоскости.

 

Голямата вест от месеца е, че разговорът сред първите две политически сили стартира даже на равнище водачи.

 

Кризата влезе във време на нетрадиционни политически ходове.

 

След лидерската среща сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ мини-революцията, която стартира с летните митинги през 2020 година, върви към някакъв край.


Съставянето на постоянно държавно управление, даже да е единствено краткотрайно и по ексцентрична формула, към този момент не наподобява задача невъзможна.

 

Бойко Борисов съумява да си обезпечи преимущество в договарянията, като демонстрира повече примирителност, а в това време стартира и свои хрумвания.

 

Решението да предложи държавно управление на малцинството, в случай че ПП-ДБ не показват проектокабинет с техния мандат, само че преди връчване на втория, притиска съперниците и не им оставя доста място за лавиране.

 

ПП-ДБ влязоха на доста хлъзгав терен. Ако няма държавно управление сред тях и ГЕРБ, а партията на Борисов осъществя различна формула, настройката за колаборация няма да бъде забравена и доверието към тях ще падне. Така новата коалиция няма да е във властта, само че няма и да завоюва от престоя си в съпротива.
И при вид нови избори вредите ще отидат в нейната сметка.


Един от ключовете, през който се взема решение задачата за сформиране на държавно управление – ограничение на властта на Радев, гарантиране на ползите на външно-политическите ни сътрудници, ограничение на периметъра на политическата рецесия, като се попречват земетресения, които биха могли до доведат до риск за смяна в геополитическия статут на България.


Рисковете от едно препозициониране на България на геополитическата карта стават определящи в причините за устойчиво проевропейско и проатлантическо постоянно държавно управление.

 

Тилът на ПП-ДБ, обезпечен от неправителствения бранш и от медии, се пропука. Към всички огромни разделения в последните години – по оста промяна-статукво, Изток-Запад – се прибави още едно – дали да има държавно управление с ГЕРБ-СДС, и то пронизва проевропейския сегмент от вътрешната страна.

 

Около обществения спор за сформиране на постоянно държавно управление се води борба сред страховете в българското общество: боязън от геополитическа смяна и боязън от замесване на България в нарастващ спор.
Кой боязън ще надделее остава отворен въпрос.

 

Борисов поддържа линията за консенсус и вдишване на политическа отговорност. При това консенсус с политическите съперници, които остро нападна в предизборната акция – Политическа партия и Демократична България. Ръката на Борисов е протегната точно към тях, а не към политически сили, с чиито гласове в 49-то Народно заседание може да реализира (математическо) болшинство.

 

Коалиция на ГЕРБ с ПП-ДБ взема решение основни проблеми на партията на Борисов:
- реализацията значи, че митингите, които избухнаха през лятото на 2020 година, приключват;
- ГЕРБ излиза от политическата изолираност, а ръководствата ѝ са значително релегитимирани;
- на идните локални избори на Политическа партия и Демократична България ще бъде доста по-трудно да нападат съдружния си сътрудник или силата, която ги поддържа в Народното събрание или те подкрепят;
- дневният ред на външните ни сътрудници става дневен ред и на ръководещо болшинство в България, освен това със постоянна парламентарна поддръжка (133-ма депутати).

 

За ГЕРБ този вид е съвсем съвършен и тъкмо тази доста добра вероятност за съперника попречва готовността на ПП-ДБ да дадат единодушието си за нея. При съюз с ГЕРБ съществуването на партиите от обединението се обезсмисля още със самия акт на съюзяване.


Водещата спънка пред реализацията на кабинет сред двете първи сили е недоверието.

 

Първата лидерска среща сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ (25 април) приключи без изясненост дали е допустима някаква форма на съдружно съдействие сред тях, само че на фона на политическата война сред двете сили образният резултат е неоспорим.

 

Ако се стигне до показване на проектокабинет от страна на ПП-ДБ, този вид има късмет за реализация, само че без политически фигури. Втората политическа мощ би трябвало да отстъпи по тази точка.

 

Правителство на малцинството, препоръчано от ГЕРБ-СДС, има огромен късмет да бъде утвърдено, без значение по какъв начин (падащ кворум) и от кои политически сили.

 

Пълна прилика с държавното управление „ Димитър Попов “ от началото на 90-те е непостижима, само че за търсенето на единодушие и фиксиране на небосвод за ръководство може да има римейк с положителен резултат.

 

Макар и с дребни стъпки този път очевидно се върви към основаването на постоянно държавно управление.

 

От първия час на първия ден от работата на Народното събрание обстановката в българския парламент е друга.
Водеща причина е решението на Бойко Борисов този път да не се отхвърля от депутатското място.

 

Присъствието му в Народно събрание значи, че ерата на джипката, откъдето споделяше с обществото, е завършила.


Постигнатото единодушие към законодателните цели сред двете най-големи парламентарни групи е видимо стабилно, изключително в частта, засягаща механизма за следствие на основния прокурор.
Окончателният текст, който контролира метода за следствие на основния прокурор, ще бъде предмет на рисково парещ парламентарен спор.


Консултациите при президента не донесоха добавена стойност към процеса за сформиране на държавно управление.

 

Технологиите, в това число за съставянето на държавно управление, изместиха идеологиите.

 

Радев показва променливи благосклонности и антипатии през последните три години.


Думите му, че няма да бъде нито проектант, нито акушер на държавно управление, са странни поради обстоятелството, че президентството е замислено като институция, която да успокоява политическата конюнктура и да търси решения за излаз от възможни рецесии.

 

Ако акушира/благослови/подкрепи нов политически план най-вероятно ще се търси място в лявото пространство, само че освен.

 

Създаването на авторитетна групировка би приключила с триумф, в случай че взима от всички сегменти, които разкриват растеж – да вземем за пример патриотичният.

 

През призмата на политическите му упоритости стават ясни двойствените позиции на Радев, изключително по оста Изток-Запад.

 

Не Борисов, а президентът към този момент е Врагът (с основна буква) на изборния корпус към Политическа партия и Демократична България, основно поради външната му политика, където разминаването е тотално.

 

Със задълбочаването на политическата рецесия външната политика на България губи релеф, няма ясни позиции, нито пробив в целите. Нещо повече – подсещаме, че делене на Румъния и България за Шенген ще бъде неуспех, който ще ни трансформира в сива геополитическа зона с всички последствия от още унижения и загуби – на човешки запас, авторитет, европейски средства, непознати вложения.

 

Без единодушие за кабинет шестите за последните две години парламентарни избори ще се проведат най-вероятно в края на юли.
Ако се проточи процедурата, рискът от гласоподаване „ три в едно “ (местни и национални избори плюс референдум) е огромен, а хаосът ще бъде великански след измененията в Изборния кодекс. Или три пъти по-голям от невижданата блъсканица при отчитането на гласовете на 2 април.

 

Ресурсите, които дава локалната власт, са от основно значение за ГЕРБ и ходовете на партията следва да се преглеждат и през тази призма.

 

ГЕРБ не е машината, която мачкаше на избори, само че резултатите от последните парламентарни избори по райони демонстрира, че като се изключи София, Пловдив, Русе, тя още веднъж господства. Тъй като е по-гъвкава, може да се чака, че при възможни балотажи ще притегли повече съдружници, в сравнение с това могат да създадат нейните съперници.
А в случай че „ опитоми “ Политическа партия и Демократична България, може и да върне безспорната си доминация.

 

Партията Политическа партия се презентира като опция на (модела) ГЕРБ, концентрира анти-ГЕРБ и анти-Борисов гласовете, а следва да прави комплицирани пируети, с цел да изясни за какво този път води разговор с партията, с чието отричане се появи на политическата сцена.

 

София ще бъде огромно тестване за обединението ПП-ДБ на локалните избори, защото има огромни упоритости, а следва да се излъчи един претендент.
Ако ПП-ДБ и останалите им сътрудници не завоюват столицата на първи тур, вероятността да изгубят е доста огромна.


Ръстът за „ Възраждане “ е стресиращ и се оказва ненапълно катализиращ фактор за търсенето на единодушие за кабинет.
Тя има всички белези на софтуерен артикул, който бързо напредва нагоре.

 

При триумф на националното допитване това може да е най-голямото ускоряване за отклонение на България от сегашната є орбита.


От позиция на политическата реклама „ Възраждане “ нямат губещ ход. При негативно мнение на Конституционен съд за референдума партията влиза в ролята на жертва – жертва на статуквото, на систематичните партии, на истаблишмента.


Движение за права и свободи е подготвена да взе участие във властта, само че при държавно управление ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще бъде остра съпротива. Това се разчита ясно от поръчките, които Движението направи в динамичния политически месец.
Партията се движи поредно в прочут коловоз.

 

В следизборното време на огромното надиграване преимуществото на Българска социалистическа партия са доста ясните тези, които водачът постанова. Корнелия Нинова владее партията.
Отношенията на Българска социалистическа партия с Румен Радев остават доста напрегнати. Очакваме острият конфликт да продължи през нови планове, които ще бъдат показани като опция на Българска социалистическа партия – леви, само че без консервативния детайл на Нинова.

 

Подновеното парламентарно съществуване на „ ИТН “ стартира с огромен неуспех. Подписката за референдум по въпроса за формата на държавно ръководство събра скромна поддръжка.

 

Предложеният от служебното държавно управление бюджет не обслужва главната политическа цел на болшинството – участието в еврозоната, не предлага отговор на новата икономическа среда на криза в огромна част от Европейски Съюз и невисок стопански напредък в България, а по-скоро възпроизвежда инерцията на предизборния популизъм.


Погрешно се насочва дебатът по бюджета - отново върху държавните разноски и по какъв начин да се раздават пари, какъв брой и на кого, а се изпуска главният проблем пред стопанската система - ИНВЕСТИЦИИТЕ.

 

Сериозният спор по бюджета би бил да се дискутира от кои от тласъците и нарастванията, направени през актуализацията на бюджета през 2022 година, да се откажем в бюджета за месеците до края на 2023 година – както от краткотрайните, по този начин и от някои от непрекъснатите ограничения.

 

Съединени американски щати основават нова „ дъга на напрежение “ с евентуална връзка към Украйна: Черно море – Близкия изток (Сирия и Ирак) – Кавказ (т.е. обединен ТВД). Черно море като географска връзка сред тези области е южна граница на Украйна с европейската част на Русия и Кавказ, а северна Сирия и Ирак са на по-малко от 650 километра от Черно море.
Битката за Черно море набира скорост.


През идващите месеци и в средносрочна вероятност българските ръководещи ще се изправят пред сложни въпроси в каква форма и степен да отговорят пред новите провокации, свързани с военнополитическата сигурност и икономическата съгласуваност на нашата страна с черноморския район.

 

„ Акцентът “ на американските ползи последователно се измества от украинския спектакъл на военните дейности към Далечния изток. Към това „ свободно или насилствено “ се причисляват европейските съдружници на Вашингтон от НАТО и Европейски Съюз.

Анализът е направен от екип в състав:

Таня Джоева
Институт за тактики и разбори

Валерия Велева
Директор на Институт за тактики и разбори

Проф. Даниела Бобева (икономика)

Валентин Радомирски (дипломация и геополитика)

Международни наблюдаващи:

Д-р Пламен Христов (Гърция)

Д-р Антон Панчев (Косово, Албания)

Борислав Ангелов (Република Северна Македония)

Ето и цялото наличие на разбора:

I. ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

II. В ЛАБИРИНТА НА ПОЛИТИЧЕСКАТА КРИЗА

 

СТАРТОВИТЕ ПОЗИЦИИ – ТВЪРДИЯТ ТОН ПРЕМИНА В ДИАЛОГ
ЛИДЕРСКАТА СРЕЩА КАТО ОБРАТ – БОРИСОВ И ПЕТКОВ/ВАСИЛЕВ НА ЕДНА МАСА
НИКОЙ НЕ ГОВОРИ ЗА ТРЕТИЯ МАНДАТ
НАТИСК ЗА РЕДОВЕН КАБИНЕТ КАТО АЛТЕРНАТИВА НА РАДЕВ

III. ВЪТРЕШНА ДИНАМИКА И ОСНОВНИ ИНСТИТУЦИИ

 

ПАРЛАМЕНТЪТ СТАРТИРА СЛЕД ИЗВЪНРЕДНА ДОГОВОРКА
ПРЕЗИДЕНТЪТ ФОРСИРА КОНСТИТУЦИОННИТЕ ПРОЦЕДУРИ И СПРЯ
СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО – ПРОЕКТОБЮДЖЕТ, МИГ-29, ПРЕВЪОРЪЖАВАНЕ
ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР ДАДЕ ЗАЯВКА ЗА ДИНАМИЧЕН ПЪЛЕН МАНДАТ

IV. ПАРТИЙНА ДИНАМИКА


ГЕРБ – БОРИСОВ ВЛЕЗЕ В Народоосвободителна въстаническа армия АКТИВНА РОЛЯ – ЛИДИРА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПРОЦЕСИ
ПП-ДБ – БЕЗ ОБЩА ВИЗИЯ ЗА ПУБЛИЧНОТО СИ ПОВЕДЕНИЕ
РЪСТЪТ НА „ ВЪЗРАЖДАНЕ “ - СТРЕС ЗА СИСТЕМНИТЕ ПАРТИИ
Движение за права и свободи – ЯСНО ПОКАЗА, ЧЕ ПП-ДБ СА НЕПРИЕМЛИВ УЧАСТНИК ВЪВ ВЛАСТТА
Българска социалистическа партия – НИНОВА ВЛАДЕЕ ПАРТИЯТА
„ ИМА ТАКЪВ НАРОД “ – ПРОВАЛ НА ИДЕЯТА ЗА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА

V. ИКОНОМИКА


ПРОЛЕТНАТА СРЕЩА НА МВФ И СВЕТОВНАТА БАНКА НЕ ДОНЕСЕ ПРОЛЕТНИ НОВИНИ
ЕВРОПА В СТАЧКИ
СГЪСТЯВАТ съдебна експертиза ОБЛАЦИТЕ НАД ИКОНОМИЧЕСКИЯ РАСТЕЖ
ИНФЛАЦИЯТА НАМАЛЯВА
ДОХОДИТЕ СА ИЗПРЕВАРИЛИ ИНФЛАЦИЯТА
ПРОЕКТОБЮДЖЕТ И ЕВРОЗОНА
ЩЕ РАЗГЛЕДА ЛИ Народно събрание ДЪЛГИЯ СПИСЪК С ПРОЕКТИ ЗА ЗАКОНИ НА СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ
ЕНЕРГЕТИКАТА ЗАСЛУЖАВА ВНИМАНИЕ

VI. ГЕОПОЛИТИКА

 

Народоосвободителна въстаническа армия СТРАТЕГИЯ НА Съединени американски щати – БИТКАТА ЗА ЧЕРНО МОРЕ НАБИРА СКОРОСТ
ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО В АЗИАТСКО-ТИХООКЕАНСКИЯ РАЙОН (АТР) ПОСТЕПЕННО ИЗМЕСТВА КОНФЛИКТА В УКРАЙНА

VII. РЕГИОНАЛНИ РАЗВИТИЯ

 

РЕДОВНИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ В ГЪРЦИЯ ПРЕЗ МАЙ
КОСОВО – ЧАСТИЧНИ ИЗБОРИ В СЕВЕРНИТЕ ОБЩИНИ
АЛБАНИЯ – РЕГИОНАЛЕН ВОТ
СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ – ЩЕ ИМА ЛИ ПРОМЕНИ В КОНСТИТУЦИЯТА?

Пълният 67-страничен вид на разбора е наличен единствено за клиенти. За контакти и абонамент - 0878 852 713

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР