Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ

...
Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ
Коментари Харесай

Анализът на ИСА за юни: България започва да се превръща в риск за самата себе си

Институтът за тактики и разбори (ИСА) разгласява политическия си разбор за събитията в България, в Европа и в света през месец юни 2022 година под заглавие:

РЕСТАРТ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА КРИЗА. БЪЛГАРИЯ ПРЕД ПРЕДСРОЧЕН ВОТ ИЛИ НОВ КАБИНЕТ

ПРЕЗИДЕНТЪТ - В Народоосвободителна въстаническа армия ПОЛИТИЧЕСКА ВОЙНА,
ТОЗИ ПЪТ БЕЗ СЪЮЗНИЦИ

ПРЕМИЕРЪТ – В СЕРИЯ ОТ ГРЕШКИ

ЕКСПЕРТЕН КАБИНЕТ – ЛИДЕРИТЕ КРАЧКА НАЗАД

ПАРЛАМЕНТЪТ – В РЕЖИМ НА ПЛАВАЩИ МНОЗИНСТВА

БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА – НА ПРАГА НА Народоосвободителна въстаническа армия ПОЛИТИЧЕСКА НЕСТАБИЛНОСТ

НОВО СЪОТНОШЕНИЕ НА СИЛИТЕ НА СЕВЕРНИЯ ФЛАНГ НА НАТО

Предлагаме ви
РЕЗЮМЕ ОТ ОСНОВНИТЕ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

Политическата обстановка в България навлезе в зона с доста мощни турбуленции.

Изгонването на 70 съветски дипломати е фрапантен ход с отражение върху развиването на всички политически процеси, в това число опциите за сформиране на държавно управление.

Експулсиране на толкоз доста дипломати с едно решение не са предприемали и най-русофобските страни.

Актът поставя мощен акцент върху вътрешната политика и връща с цялостна мощ в дневния ред тематиката за войната.

Решението за експулсиране на дипломати на непозната страна е политически акт и към него следва да има оптимален институционален консенсус, до момента в който тук то провокира всеобща изненада.

Според Виенската спогодба страната взема решение, а външното министерство афишира. Всички държавни органи би трябвало да бъдат известени и да дадат единодушие за сходен ход.

Отношенията сред София и Москва трайно влязоха в конфронтационна серпантина. Посланикът на Русия изпрати нота до българското външно министерство, че в случай че решението за експулсиране на съветските дипломати не бъде анулирано, „ съветското посолство у нас ще сложи въпроса пред съветската страна за закриването на задачата в София “. Условието бе отхвърлено. Часовникът стартира да тече и за развръзката по тази линия.

Върви подравняване на партии, водачи и политици по геополитическия вектор.

Политическата война в България се трансферира върху геополитическия вектор.

Кирил Петков печели поддръжка на открито, само че губи доверие вътре в страната.

Безпрецедентното решение за експулсирането на съветските дипломати провокира остра реакция на Българска социалистическа партия, която замрази присъединяване си в договарянията с „ Продължаваме промяната “ и Демократична България (29 юни).

Рокадата Петков-Василев в номинацията за министър председател върна Българска социалистическа партия в договарянията.

Хоризонтът от шест месеца, обрисуван преди старта на диалозите, дава късмет за реализиране на договореност към консенсусни задания. Независими депутати, които да поддържат нов проектосъстав по формулата Политическа партия, Българска социалистическа партия и Демократична България на този стадий обаче към момента няма.
Дори да се намерят 121 народни представители държавното управление ще е на ръба на поддръжката и няма да може да води устойчива политика.

С номинацията на Асен Василев " Продължаваме промяната " даде знак за последователност в политиката, която ще води, в случай че договарянията за реализация на първия изследователски мандат завършат с триумф.

В невиждана от десетилетия рецесия в света, Европа и България, страната ни затъна в ожесточаваща се борба на тълкования, партийни разкази, разделения.

България още веднъж се изправи пред основен избор – предварителен избор през есента с непредсказуеми резултати или нов кабинет, чиито параметри са едно огромно незнайно.

След сполучливия избор на съмнение към държавното управление на Кирил Петков развиването на политическата обстановка стана подвластна на импровизации и рискови маневри.

Кабинетът падна без да има ясна опция и даже краткосрочна визия.

Политиката в България е реактивна и се образува от безредни придвижвания, без цел и посока.

Общественият интерес за национална консолидация в изискванията на действителна и икономическа война трагично се разминава със протичащото се.

Правителството бе прекомерно самонадеяно, че няма да бъде свалено. Петков/Василев търсеха експресни резултати, които могат да бъдат забележими (арестът на Борисов, доближаване с РСМ по стопански вектор като причина за повдигане на ветото, цялостен отвод от съветски газ), и подцени рутинните дейности, които можеха да подсигуряват резистентност в работата на изпълнителната власт и осъществяване на главните обещания – правораздаване и битка с корупцията, които минават през законодателни промени.

Петков/Василев одобриха Има Такъв Народ в обединението, а след това жигосаха водещите партийни лица като представители на мафията и задкулисието. Компромисът, отегчителен във времето, се оказа с доста висока цена.

Свалянето на Никола Минчев от председателския пост на Народното събрание бе повратна точка. Демонстрацията на мощ отключи нови митинги и реанимира разделянето по оста статукво-промяна.

Налице е прегрупиране по тази линия. Има Такъв Народ напуснаха освен държавното управление, само че и протестния сегмент.

ГЕРБ и Движение за права и свободи нападнаха кабинета преди да са засилили своя съдружен капацитет.

Вотът бе въведения към свалянето на кабинета, като ценностните разлики сред обединилите се против Минчев партии бяха пренебрегнати. Това се трансформира в главната причина за обяснителния режим, в който изпаднаха, и за светкавичния цивилен отговор.

Победата в математическо изражение бе за „ новото болшинство “, за изгубилите остана разочарованието.

Протестът в отбрана на Минчев сподели, че в страната има нова политическа действителност.

Парламентът към този момент работи в режим на плаващи болшинства (бюджет, Северна Македония) и наподобява привършен.

България влиза в нов цикъл на стартиралата преди две години политическа рецесия. Финалът й става все по-неясен и от позиция на нейната дълготрайност, и на съдържателния й край.

Преплетоха се две конфронтационни линии – статукво-промяна и Изток-Запад. Предсрочни избори, в случай че се стигне до тях, ще са белязани и от двете, което ги прави хазартни.

Тече война на вътрешно-политическия терен с разрушителни за българската държавност амплитуди.

В политиката господства reality-реториката. По неприемлив метод съществени проблеми (Северна Македония, Изток или Запад, авторитаризъм или демокрация) се вземат решение с език, който подсигурява аудитория на телевизионните формати.

България стартира да се трансформира в риск за самата себе си.

Експертно държавно управление с мандат на Има Такъв Народ е вероятен по друго време и на друго място. Конфронтацията взе връх, като изключва и минимално единодушие сред политическите сили.

Най-нежеланият вид – предварителни избори, чиито резултати не могат да се предвиждат след огромната юнска какафония, остава евентуален. Политиката на следващия длъжностен кабинет на Радев също е непредсказуема.

Изправен пред хипотезата за следващо служебно държавно управление президентът остава с все по-малко съдружници. Под въпрос е и самият институт на служебно държавно управление, който слага – все по-често, българският държавен глава пред изкушението да концентрира доста власт.

Освен нов скандал, консултациите при президента не прибавиха нищо ново към известните до този миг благоприятни условия за идващ кабинет.

Президентската институция към този момент се намира във война и с партиите на смяната.
Когато един президент е във втория си и финален мандат, това, което може да загуби, е престиж и политическо бъдеще.

Радев мъчно ще притегля съдружници на своя страна, тъй като всички ще изпитват боязън да не бъдат предадени/разкритикувани/дестабилизирани.

За първи път от началото на прехода диалогът за бъдещето на България стартира да ерозира консенсусни постановки като участието на страната ни в Европейски Съюз и НАТО и то по време на действителни военни дейности покрай границите ни.

Предсрочни избори могат да влеят още сила в тази посока, макар че „ референдум по въпроси, уредени в подписани от Република България интернационалните контракти, може да се създава преди тяхната ратификация “ (Закон за директното присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление).

Има нови действителности, които отслабват протестната сила по линията статукво-промяна – отмалялост, боязън от бъдещето, неразбираеми
геополитически очертания и резултати от войната, инфлация и обедняване.

С утвърждението от Народното събрание на по този начин нареченото „ френско предложение “ България получи късмет да договаря в бъдеще със Скопие с поддръжката на Европейския съюз и го осъществя.

Отговорността и натискът се трансферират към Скопие, чийто хайлайф остана отчаян.

България реализира триумф, само че действителни резултати могат да се чакат в бъдеще при едно изискване – единна дипломация и интензивна работа за осъществяване на изискванията.

Позицията на ГЕРБ за ветото върху договарянията със Северна Македония и готовността за евроатлантически кабинет е и знак към западните сътрудници на кого могат да разчитат. Консолидацията на партията зад Борисов – също. Борисов изигра вярно тези карти.

Нов миг в политическата динамичност е, че към този момент се приказва за разговор сред партиите на смяната и на статуквото, само че без водачите им. Тоест, като изискване за нормализация на политическия развой се слага отдръпването на Борисов, Карадайъ. Засега няма индикации, че могат да се задвижат сходни ходове.

Политическа партия загуби властта след вота на съмнение, само че получи късмет да се укрепи структурно. към този момент това не се следи. Правителството на Петков направи непростими неточности.

Атаката против него бе от всички страни, въпреки прочитът на партията да е, че това е незаслужено.

Ако продължи с крайната си русофобия, маневрите на Политическа партия ще станат доста сложни.

Парламентарната група наподобява разколебана след труса, последвал невижданото решение на изгонването на съветските дипломати. Със промяната на кандидат-премиера Политическа партия сподели еластичност и адаптивност.

След среща с ПГ на Българска социалистическа партия Кирил Петков бе заставен да признае неточност, въпреки че по думите му тя е единствено в информационната политика.
Реално обаче бяха подценени освен сътрудниците, само че и институционалното ръководство на страната, както и темели на положителната политика. Обясненията му бяха комплицирани, нелогични и неубедителни.

Петков и началникът на неговия кабинет подценяват законови правила и нормативни документи.

Коалиционно предизборно обединяване сред Политическа партия и Демократична България би било рисково. Едва ли то може да ги направи първа политическа мощ, само че може да свие поддръжката за двете до по този начин наречената „ градска десница “.
Реториката на Политическа партия и Демократична България се припокри в забележителна степен. За дребната коалиция съществува действителен риск от абсорбация и оставане отвън Народното събрание. Това ще остави Политическа партия без сигурен съдружен сътрудник.

Политическа партия и Демократична България се консолидират към антируското говорене и рискуват загуба на външна страна.

Първият сполучлив избор на съмнение в новата българска история е реалност. ГЕРБ си проправи път към предварителни парламентарни избори, а водачът й направи опит да пробие политическата изолираност, обрисувайки контурите на проатлантическо държавно управление с присъединяване на партията.

Желаната от ГЕРБ вероятност – да бъде припозната като вероятен сътрудник в ръководството, не е обезпечена.

Вътрешната консолидация на Движение за права и свободи разреши на партията да изиграе основна рола в динамичните политически събития през месеца – вотът на съмнение, решението за Северна Македония.

Движение за права и свободи завоюва и борбата за доверието на европейските либерали.

Риск за партията е събуждането на познатите рефлекси в обществото, което се вижда вследствие на острия конфликт с Политическа партия.

Българска социалистическа партия се наложи като предсказуем сътрудник по антикорупционната линия на държавното управление и това е капитал, от който може да чака дивиденти в бъдеще. Нинова завоюва с позицията си на рационалния състезател в обединението.

В рамките на ръководството политиката на социалистическата партия внасяше равновесие по оста Изток-Запад и удържаше мощен обществения вектор.

Престрелката сред Българска социалистическа партия и Румен Радев стана жестока, като репутационни вреди понася президентската институция.

„ ИТН “ се самоизчегъртват от българската политика.
Слави Трифонов и сценаристите надцениха себе си и подцениха българското общество.

Партията изигра ролята на политическо камикадзе. Тя бе главният
провинен за серията от парламентарни избори предходната година, като взриви два шанса за сформиране на държавно управление, а в този момент се намеси с унищожителен капацитет против постоянното държавно управление в сериозен миг.

Има Такъв Народ сполучливо вградиха скандалността в политическата система, с цел да я компрометират.

„ Възраждане “ стана част от по този начин нареченото „ ново болшинство “, което я демаскира като достоверен политически индивид.
Актове като експулсирането на съветските дипломати обаче я връщат в играта.

Изявленията на Костадин Костадинов, че партията може и че желае независимо да ръководи страната, към този момент слагат нащрек важен дял от обществото.

Основен принос за високата инфлация в еврозоната имат цените на силата, които нарастват с 39.1% на годишна база, а храните порастват със 7.5%.

В България структурата на инфлационния напън е друг. По групи артикули през май най-високо е покачването на цените на превоза - 32.6%, което е рефлексия на повишението на цените на горивата. То демонстрира ясна наклонност на преместване във всички групи артикули.

Високите цени към момента не могат да изиграят въздържаща роля върху самите цени заради слабата разтегливост на потреблението изключително при жизненоважните артикули, само че и освен при тях. За разлика от България, при огромните стопански системи, да вземем за пример Съединени американски щати, високите цени към този момент потискат потреблението и го преструктурират. В нашия случай, потреблението да вземем за пример на петролни артикули е повишено, макар високите цени. Потреблението на електрическа сила от началото на т.г. в съпоставяне със същия интервал наминалата година също се е нараснало. Експанзионистичната фискална политика поддържа по-нееластично ползване.

Доходите изостават по отношение на инфлацията най-значително при работната заплата и в по-малка степен при по-ниските пенсии.

Геополитическото напрежение към Русия и Китай - двата най-големи търговски колегата по линия на вноса, ще се отрази неподходящо и ще усили рисковете за българската външна търговия и за икономическия напредък, който е мощно подвластен от нея.

Икономическата политика през последните месеци се осъществя като обществена политика и се концентрира върху размера на обезщетителните ограничения против инфлацията, а не върху факторите за нея. В несигурната външна и вътрешна конюнктура фокусът е върху краткосрочните ограничения и политики, до момента в който значимите стратегически приблизително и дълготрайни структурни промени още веднъж се отсрочват. Ясен образец е сагата с Плана за възобновяване, бавното пускане на оперативните стратегии, неналичието на напредък в подготовката за приемане на еврото и така нататък

Високите цени и политическата неустойчивост са най-благоприятната среда за посивяване на стопанската система, което води до пазарни деформации, далавера, висока инфлация, невисок напредък и слаби доходи в бюджета. Така политиката на дейна обществена поддръжка по време на коронавирус рецесията и в този момент става все по-невъзможна, а финансовата непоклатимост - под риск.

Страхът от непопулярни ограничения в несигурна политическа конюнктура е най-лошият път на икономическата политика, който не води към икономическия парадайс, а прави все по-трудно да се прави това, което би трябвало да се прави с българската стопанска система.

Анализът е направен от екип в състав:

Таня Джоева
Институт за тактики и разбори

Валерия Велева
Директор на Институт за тактики и разбори

Проф. Даниела Бобева (икономика)

Валентин Радомирски (дипломация и геополитика)

Международни наблюдаващи:

Д-р Пламен Христов (Гърция)

Д-р Антон Панчев (Албания)

Борислав Ангелов (Северна Македония)

Ето и цялото наличие на разбора:

I. ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

II. ВЪТРЕШНО-ПОЛИТИЧЕСКА ДИНАМИКА И ОСНОВНИ ИНСТИТУЦИИ

ВОТЪТ НА НЕДОВЕРИЕ БЕТОНИРА РАЗДЕЛЕНИЕТО
РАЗВИТИЯ ЗА БЪДЕЩЕТО – ВАРИАНТИ ЗА КАБИНЕТ И ДВЕ ГЕНЕРАЛНИ ЛИНИИ
РАЗПАДЪТ НА СТАРОТО МНОЗИНСТВО И КОНСТРУИРАНЕТО НА НОВО – ПОВРАТНА ТОЧКА
НАРОДНО СЪБРАНИЕ – ОТСТРАНЯВАНЕТО НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ КАТО ПРЕЛЮДИЯ КЪМ ВОТА НА НЕДОВЕРИЕ
ПРЕЗИДЕНТЪТ ВЛЕЗЕ В Народоосвободителна въстаническа армия ПОЛИТИЧЕСКА ВОЙНА, ТОЗИ ПЪТ - БЕЗ СЪЮЗНИЦИ
РАЗВРЪЗКАТА СЪС СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

III. ПАРТИЙНА ДИНАМИКА

„ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА “ ЩЕ ТЪРСИ РЕВАНШ
ГЕРБ – БОРИСОВ С ОПИТ ДА ПРОБИЕ ИЗОЛАЦИЯТА
Движение за права и свободи - ФАКТОР В РАЗВИТИЕТО НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ
Българска социалистическа партия - НИНОВА ДЪРЖИ КЛЮЧА КЪМ РАЗВРЪЗКА ЗА НОВ КАБИНЕТ
Има Такъв Народ – БЪРЗ И НЕОБРАТИМ РАЗПАД
„ ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ “ - ГУБИ ИДЕНТИЧНОСТ
ВЪЗХОДЪТ НА „ ВЪЗРАЖДАНЕ “ МОЖЕ ДА СПРЕ
БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД КАТО АНТИПОД НА Политическа партия

IV. ИКОНОМИКА

БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА – НА ПРАГА НА Народоосвободителна въстаническа армия ПОЛИТИЧЕСКА НЕСТАБИЛНОСТ
ИНФЛАЦИЯТА У НАС НЕ Е НАЙ-ВИСОКАТА
ЩЕ СПАСИ ЛИ ВЪНШНАТА ТЪРГОВИЯ РАСТЕЖА?
ХЪРВАТИЯ ВЛИЗА В ЕВРОЗОНАТА С „ ШИРОКО ЗАТВОРЕНИ ОЧИ “ НА ЕЦБ
СПАСЕТЕ ИКОНОМИКАТА ОТ СИВАТА ИКОНОМИКА!!!

V. ГЕОПОЛИТИКА

ЗАЩО УКРАЙНА И МОЛДОВА СТАНАХА КАНДИДАТИ ЗА ЧЛЕНСТВО В Европейски Съюз?
НОВО СЪОТНОШЕНИЕ НА СИЛИТЕ НА СЕВЕРНИЯ ФЛАНГ НА НАТО

VI. РЕГИОНАЛНИ РАЗВИТИЯ

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ – ОТЗВУК ОТ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА ФРАНЦИЯ
ГЪРЦИЯ съдебна експертиза СБЛЪСКА С ОТГОВОРНОСТИТЕ НА МЕЖДУНАРОДНИТЕ САНКЦИИ СРЕЩУ ИРАН И РУСИЯ
АЛБАНИЯ – СИЛНИ РЕАКЦИИ ВЪВ ВРЪЗКА С ОБИДИТЕ НА ЕДИ РАМА КЪМ БЪЛГАРИЯ
КОСОВО – ПОРЕДНО РАЗОЧАРОВАНИЕ ОТ Европейски Съюз И ВАЖНО СПОРАЗУМЕНИЕ СЪС СЪРБИЯ

Пълният 80-страничен вид на разбора е наличен единствено за клиенти. За контакти и абонамент - 0878 852 713

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР