Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ

...
Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ
Коментари Харесай

Анализът на ИСА за април: Под съмнение е способноста на премиера Петков да взима отговорни решения

Институтът за тактики и разбори (ИСА) разгласява политическия си разбор за събитията в България, в Европа и в света през месец април 2022 година под заглавие:

УПРАВЛЯВАЩАТА КОАЛИЦИЯ В БЪЛГАРИЯ – ИЗПИТАНИЯ ЗАРАДИ ВОЙНАТА В УКРАЙНА

НАЧАЛОТО НА НОВИЯ МЕЖДУНАРОДЕН РЕД. КЪДЕ съдебномедицинска експертиза НИЕ?

ПРЕЗИДЕНТЪТ И ПРАВИТЕЛСТВОТО ВЛЯЗОХА В ОТКРИТ КОНФЛИКТ

КИРИЛ ПЕТКОВ – ПРЕМИЕР, „ СИНЯ КАСКА “, ДАРИТЕЛ

ВЛАСТТА В ЕКСТРЕМНА СИТУАЦИЯ СЛЕД СПИРАНЕТО НА РУСКИЯ ГАЗ

ПРОГНОЗИТЕ ЗА ИКОНОМИКАТА – ВСЕ ПО-БЕЗСМИСЛЕНИ

СКОПИЕ АКТИВИРА ЕЗИКА НА ОМРАЗАТА ОТ НАЙ-ВИСОКО НИВО

Предлагаме ви
РЕЗЮМЕ ОТ ОСНОВНИТЕ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

Шансовете за предпазване на четворната коалиция изтъняват. Ако управническата формула не се скапе във връзка с доставката на военно-техническа помощ за Украайна, то след месец задари ветото над РСМ правителсството ще се самовзриви.

Управляващото болшинство живее в изискванията на непрекъснати земетресения, а неустойчивостта се трансформира в негова иманентна характерност.

Влизането от проблем в проблем изправи властта пред догадка за бърз разпад.

Стабилизиращ фактор е събитието, че по-голям дял от българските жители не желаят нови избори. От предварителен избор нямат интерес и ръководещите обединения.

Налице е риск обществото да потъне в предизборна конкуренция с нарастващ популизъм. Страната е в клопката на рецесиите, а те изискват бързи политически/парламентарни реакции.

Нестабилността на властта блокира напъните за смяна.

Сегментът на смяната е мощно разлъчен, до момента в който този на статуквото остава едносъставен.

Войната сред Политическа партия и Има Такъв Народ господства в границите на обединението. Партията на Трифонов все по-натрапчиво показва опозиционно държание по отношение на ръководството, в което взе участие. Това отчетливо несъгласие проправя път на версията, че става дума за преодоляване на запаси, а не за отстояване на кардинални позиции.

Ерозията в доверието към властта започва с избора на шеф на Българска народна банка, който направи връзките в обединението отровни. Породи се чувството, че тя е съединена сполучливо поради постове, а не с цел да катализира смяна на основата на честността.

Казусът с РСМ се трансформира в идея за нацията. ИСА позволява, че в случай че бъдат изправени пред избор абсолютно събаряне на ветото или предварителни избори, болшинство от жителите биха показали втората алтернатива.

Премиерът поема задължения по отношение на ветото, които институционално не може да извърши. Вместо да улесни задачата на българския хайлайф, като пази твърдо признатата от държавното управление и Народното събрание позиция, министър-председателят я усложнява.

В резистентен темп и политиците в Северна Македония от време на време взривяват връзките с България, като намират разнообразни мотиви.

Поведението на северномакедонския хайлайф уплътнява безапелационния отвод на партии в България за повдигане на ветото.

Въпросът за даване на военна помощ за Украйна най-силно разделя обществото и се придвижва и върху партиите от ръководещата коалиция. Тя се изправи пред избор оръжие за Украйна или рухване на кабинета.

В рамките на обединението се сблъскват челно две гледни точки и два прочита. Въпросът ще реши Народното събрание, като резултатът е предупреден откакто Политическа партия ненадейно оповестиха, че по решение на тяхната Изпълнителна комисия ще гласоподават за изпращане на оръжие за Украйна в Народното събрание. След визитата на премиера Петков и водената от него делегация по местата на военните дейности и диалога му с президента Зеленски стана ясно каква ще е формулировката на помощта към Украйна - военно-техническа, с акцент върху ремонт на остарялата съветска техника на украинската войска. Така хем ще покажем съпричастност към нападната страна, хем няма да изпращаме бойно оръжие - плътната алена линия на Българска социалистическа партия, с цел да бъде непокътната обединението. На икономическия министър Корнелия Нинова няма да се наложи да поставя автограф под никакъв документ, свръзан с войната, защото ремонт на военна техника е в пълномощията на воення министър.

Партиите вграждат в държанието си избирателен детайл, което е знак, че търсят гаранции за положително позициониране при неочакван неуспех.

Има Такъв Народ направиха първия опит да вкарат практиката на плаващите болшинства в този мандат (гласуването на кандидатурата на Любомир Каримански). Плаващите болшинство обезсмислят ръководещата коалиция.

Ако се стигне до предварителни избори в този момент, преди войната да е свършила, ще стартира нова борба за преразпределение на електората отвън този на ГЕРБ и Движение за права и свободи, които имат твърди последователи. Значителен дял от гласоподаватели са разколебани, само че с висока степен на възможност ще търсят посланичество отвън статуквото.

Ако на терен излезе и партия на Стефан Янев, част от патриотичния избор ще се отлее в тази посока. Това ще засегне всички, само че и в забележителна степен „ Възраждане “, която в този момент се радва на възходящо утвърждение.

Конфронтацията доближи пикови стойности поради войната и поради упованията, че тя ще преформатира света. България е сложена пред безапелационен и мъчителен избор сред два свята, които влязоха в дългогодишен спор.

Единствено мощно водачество може да консолидира още веднъж българското общество до степен, която да му обезпечи прекосяване през времето на мощни (гео)политически турбуленции. Засега сходно водачество липсва.

Имиджът на Кирил Петков се амортизира доста бързо и трендът наподобява мъчно обратим.

Под подозрение е способността му да взима тежки решения и да носи отговорност за тях.

Налице е комплициране сред държавническите задания и пиарът, който намира израз в политическа самоинициатива като дарителски акции за оръжие и аудиенция във воюваща Украйна с опознавателна цел.

Ирония е, че Петков непрестанно приказва за тим, до момента в който държавното управление се държи като семейство пред бракоразвод.

Спирането на съветския газ сложи държавното управление в рискова обстановка. Икономически браншове се изправиха пред колапс.

На фона на предстоящите стопански шокове първите реакции наподобяват несъответстващи.

Намирането на незабавни други възможности на съветския газ е спешно и скъпо решение с отрицателни последствия за стопанската система, държавния и персоналните бюджети.

В действен порядък най-голямото предизвикателство пред кабинета са инфлацията и обществените шокове от обедняването на разширяващи се обществени пластове.

Планът за възобновяване и резистентност бе показан от Фон дер Лайен в София със суперлативи: „ извънреден “, „ един от най-зелените в Европейски Съюз “. Но и с многозначителни разяснения за промени.

Без да бъде изричано обществено, само че парите от Плана се обвързват с въпроса за европреговорите на РСМ.

Премиерът популяризира Плана като стъпка напред към енергийната самостоятелност на страната ни от Русия, само че тъкмо в бранш енергетика са съсредоточени всички подозрения за лобизъм, персонални сметки, ползи

Продължават да се наместват кадровите пластове. От трусовете – кадрови, политически - администрацията е демотивирана.

Президент и държавно управление навлязаха в зоната на открита конфонтация. За първи път дипломатичният Асен Василев си разреши непристойно изострен звук към президента, наричайки позицията му по войната в Украйна „ позорна”. Президентът, без да ги посочва, им отвъ рна с определението " шарлатани ".

Размяната на реплики сред президента и Петков/Василев е като дежавю от времето, когато на власт бяха Борисов и ГЕРБ, а сред президента и държавното управление се водеше политическа война. Между двете институции още веднъж се разгоря изострен спор.

Вторият мандат на Радев допуска по-голяма интензивност, само че на фона на най-голямото струпване на провокации в новата история на България, президентът е необяснимо въздържан. Сегашната му позиция е някакъв тип (само)изолация или на непряк наблюдаващ, който единствено дава оценки на останалите.

Отново се изостри конфликтът Радев-Нинова.

Сблъсъкът Радев-Борисов, който започва точно поради въоръжението и бъдещето на Военновъздушни сили, в този момент намира продължение и при кабинета „ Петков “. Рискът България да остане без лични Военновъздушни сили е изцяло действителен.

Окончателното закриване на профилираното правораздаване бе единствената победа за ръководещите, само че и единствената загуба за опозицията на парламентарния терен.

Политическа партия съумя да хване момента за преструктурирането си от план в партия (15 април), само че е на една ръка разстояние да изпусне властта.
Самият факт на учредяването води и до прочит, че още тази година може да има предварителни избори, на които Политическа партия да се яви със лична регистрация.

Дуетът Петков/Василев се възпроизведе и на партийно равнище, като двамата станаха съпредседатели на партията.

Държавната и партийната власт се концентрира в стеснен кръг представителни за Политическа партия лица.

ГЕРБ поддържа напрежението, само че чака най-удобния миг за нов избор. Ерозията на Политическа партия не е достигнала стойности, които да подсигуряват на водещата опозиционна партия не просто положително показване, а триумф при съставянето на държавно управление.

Опозиционният й възторг се ускори до пикови равнища, а това може да консолидира електоратите на партиите, които са анти-ГЕРБ.

Движение за права и свободи даде сигнал за цялостна готовност и знак за предварителни избори след 2 май. Партията е консолидирана, гласоподавателите й остават константа и всички социологически изследвания през този месец й отреждат мястото на трета политическа мощ.

Българска социалистическа партия държи поредна линия в политиката по отношение на военния спор. Акцентът й е върху реализиране на спокойно решение, а не разпалване на войната.

Позициите й възпират вероятния още по-драстичен скок в поддръжката за непредсказуемата в държанието си партия „ Възраждане “.

Има Такъв Народ се върна напълно към амплоато, с което през предходната година провали два опита за сформиране на държавно управление – скандално държание, обиди към сътрудниците, екстравагантни ходове.

Партията на Слави Трифонов нагнетява напрежение, тествайки търпението на сътрудниците. Ако някой не издържи и напусне обединението, партията на Трифонов ще трансферира виновността точно на него.

Демократична България начерта контра-червена линия на тази на Българска социалистическа партия. Тонът й поради военната помощ за Украйна се втвърди.
Малката коалиция регистрира стабилизиране, само че единствено към едно твърдо ядро.

„ Възраждане “ става бенефициент от (гео)политическата обстановка, чиито провокации (война, обществени трусове) радикализират масите.
Тя гради имидж с протестни изригвания с голям популистки заряд.

Социолозите регистрираха мощна динамичност в публичните настроения. Резките промени са знак за това, че в сегашната обстановка на високи вътрешни и външни напрежение настройките могат да търпят обрати, което прави всевъзможни развития вероятни. За жал, от положителни до крайни неподходящи. Това би трябвало да предизвика българския хайлайф да прояви повече отговорност за държанието, решенията, посланията си.

Политическите събития през месеца – вътрешни и външни - слагат на тестване икономическия модел. Малката, отворена и лимитирана от паричния режим стопанска система на България е оставена на произвола на политическите събития.

Перспективата за неконтролирано повишаване на цените и дефицит на сила, на първични материали и храни безспорно ще ескалират вътрешно-политическата неустойчивост с непредвидими последствия.

През месеца е мъчно да се откри добра вест за бизнеса, а бъдещето, доминирано от политически и военни фактори, наподобява още по-безнадеждно.

Най-засегната и най-висока цена за позицията си по отношение на изплащането на доставките в рубли заплаща България.
България е и най-неподготвена за тази обстановка. Полша има интерконектори с Чехия и Германия, от които към този момент получава газ и терминал за полутечен газ на Балтийско море; запълнени са 76% от размерите на хранилищата за газ в страната, за разлика от България, чието вместилище е запълнено едвам на по-малко от 20%.

Освен Съединени американски щати военна помощ за Украйна във все по-значителни размери отпускат и останалите страни от НАТО - с изключения на две, едната от които е България. Помощта придобива и качествено ново равнище, с даване на все по-нападателни и по-усъвършенствани бойни системи. Това допуска ожесточаване на военните дейности и дава съображение да се допуска, че те ще бъдат надалеч по-продължителни от първичните упования – не месеци, а години. Дипломатическото решение на спора става все по-малко евентуално в близко бъдеще.

ОСНОВЕН ИЗВОД НА ИСА е, че обстановката с военните дейности в Украйна придобива все по-тревожни характерности. Особено безпокойствие провокира фактът, че сред Русия и груповия Запад царува цялостно съмнение. Събитията през април сочат, че от ден на ден се приближаваме към границата на тъй наречените „ неконтролируема ескалация “, прекосяването на която лишава ръководещите от опцията да предотвратят разрастващия се спор до унищожителни за участващите в него страни.

Като страна, която има положителни връзки както с Украйна, по този начин и с Русия, Турция оползотвори оптимално сегашната обстановка, възползвайки се от неуспеха на западната дипломация в диалозите с Русия. Появи се вакуум в „ огромната дипломация “ и Ердоган за известно време съумя да изпревари груповия Запад и да сътвори позитивен облик за себе си.

Разрастването на международната рецесия, провокирано от актуалните събития, живее собствен личен живот. Вашингтон, опасявайки се от военна ескалация на рецесията, само че играейки за нейното политическо изостряне, възприема тактиката да предизвика страните към Русия към основаване на „ втори фронтове “ против Москва. През април ситуацията в регионите към Русия може да бъде окачествена с две думи – дейна турбулентност.

Анализът е направен от екип в състав:

Таня Джоева
Институт за тактики и разбори

Валерия Велева
Директор на Институт за тактики и разбори

Проф. Даниела Бобева (икономика)

Валентин Радомирски (дипломация и геополитика)

Международни наблюдаващи:

Д-р Пламен Христов (Гърция)

Д-р Антон Панчев (Албания, Косово)

Борислав Ангелов (Северна Македония)

Ето и цялото наличие на разбора:

I. ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

II. ВЪТРЕШНО-ПОЛИТИЧЕСКА ДИНАМИКА

УПРАВЛЯВАЩОТО МНОЗИНСТВО съдебна експертиза ИЗПРАВИ ПРЕД ВАРИАНТ ЗА БЪРЗ РАЗПАД
КОНФЛИКТНИ ТОЧКИ. ИЗБОРЪТ НА УПРАВИТЕЛ НА Българска народна банка – СТАРТ НА ЕРОЗИЯТА
ВЪЗЕЛЪТ СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ОСТАВА
ОРЪЖИЕТО ЗА УКРАЙНА – РЕШАВА ПАРЛАМЕНТЪТ
ПЪТИЩА, ИЗБОРЕН КОДЕКС, КОМИСИИ
БЪЛГАРИЯ И ПРОПАГАНДНАТА ВОЙНА. НАЧАЛОТО НА НОВИЯ МЕЖДУНАРОДЕН РЕД

III. ОСНОВНИ ИНСТИТУЦИИ

КИРИЛ ПЕТКОВ – ПРЕМИЕР, „ СИНЯ КАСКА “, ДАРИТЕЛ
ПРАВИТЕЛСТВОТО В ЕКСТРЕМНА СИТУАЦИЯ СЛЕД СПИРАНЕТО НА РУСКИЯ ГАЗ
ПРЕЗИДЕНТЪТ И ПРАВИТЕЛСТВОТО ВЛЯЗОХА В ОТКРИТ КОНФЛИКТ
КОНФРОНТАЦИЯТА ВЗЕ ВРЪХ И В ТОЗИ ПАРЛАМЕНТ

IV. ПАРТИЙНА ДИНАМИКА

ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА – ОТ ПРОЕКТ КЪМ ПАРТИЯ
ГЕРБ – САМОЧУВСТВИЕ НА ПЪРВА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА
Движение за права и свободи ДАДЕ ЗНАК ЗА ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ
Българска социалистическа партия – С ПЛЪТНИ ЧЕРВЕНИ ЛИНИИ
„ ИМА ТАКЪВ НАРОД “ предизвика скандал след скандал
ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ втвърди тона
„ ВЪЗРАЖДАНЕ “ ВЪРВИ НАГОРЕ

V. ИКОНОМИКА

БЪЛГАРИЯ – САМА В ОКОТО НА ЕНЕРГИЙНАТА КРИЗА?
ПРОГНОЗИТЕ ЗА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА – ВСЕ ПО-БЕЗСМИСЛЕНИ
МЕЖДУНАРОДНИЯТ ВАЛУТЕН ФОНД ОЛЕВЯ
ДЪРЖАВАТА – ГОЛЕМИЯТ ИНВЕСТИТОР
ХАОС С НАСТАНЯВАНЕТО НА БЕЖАНЦИТЕ

VI. ГЕОПОЛИТИКА

УКРАЙНА – ЗАТИШИЕ ПРЕД БУРЯ
НАТИСКЪТ ВЪРХУ РУСИЯ съдебна експертиза УСИЛВА

VII. РЕГИОНАЛНИ РАЗВИТИЯ

ГЪРЦИЯ И ТУРЦИЯ – ЕДНА ОТ АЛТЕРНАТИВИТЕ НА РУСИЯ КАТО ЕНЕРГИЕН ДОСТАВЧИК/ТРАНЗИТЬОР
АЛБАНИЯ – ПРАВИТЕЛСТВОТО Е ПРЕД ТРУДНИ ВЪНШНО-ПОЛИТИЧЕСКИ РЕШЕНИЯ
КОСОВО – ВЪОРЪЖЕНИ НАПАДЕНИЯ В СЕВЕРНИТЕ ЧАСТИ И НАПРЕЖЕНИЕ СЪС СЪРБИЯ
СКОПИЕ АКТИВИРА ЕЗИКА НА ОМРАЗАТА ОТ НАЙ-ВИСОКО НИВО

Пълният 87-страничен вид на разбора е наличен единствено за клиенти. За контакти и абонамент - 0878 852 713
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР