Институтът за стратегически анализи и прогнози, който Асен Василев създаде

...
Институтът за стратегически анализи и прогнози, който Асен Василев създаде
Коментари Харесай

Разтурят съвета за анализи на Асен Василев

Институтът за стратегически разбори и прогнози, който Асен Василев сътвори към Министерството на финансите в края на юли, да бъде закрит още преди да е проработил. Такова предложение прави служебната министърка на финансите Росица Велкова.

Институтът бе основан от Василев, с цел да прави бюджетни разбори и прогнози на по-високо равнище, тъй като по неговите лични думи сега служителите работели единствено с “Ексел” и действително не употребили цялата информация, с която разполагат.

С постановлението от 26 юли - 7 дни преди да бъде назначен служебният кабинет, Василев обаче е трансформирал и огромна част от устройствения устав на Министерството на финансите. Със същото разпореждане процесуалното посланичество на страната по интернационалните арбитражи е трансферирано в правораздаването, централното координационно звено в Министерски съвет, а контролът на финансовото министерство върху бюлетините и подготовката на изборите - съвсем премахнат, се изяснява в отчет на Велкова и вицепремиера Атанас Пеканов, с който те стимулират желаната анулация на постановлението за основаване на института за разбори и прогнози.

Допълнително с постановлението за основаване на института за разбори Асен Василев е нарушил ограничаване в прокарания от него Закон за актуализация на бюджета за тази година, показват още в отчета си Велкова и Пеканов. Ограничението на актуализацията е, че устройствени правилници не могат да се променят преди 31 август 2022 година Всъщност обаче Василев не е нарушил този текст, тъй като постановлението от 26 юли влиза в действие от 1 септември т.г., цитира 24 часа.

Велкова и Пеканов оферират и увеличение на организацията за финансова ревизия и дирекции на МФ, които действително са били изгубили щатни бройки поради основаването на института.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР