Институтът за пазарна икономика (ИПИ) предлага осигурителната тежест да намалее

...
Институтът за пазарна икономика (ИПИ) предлага осигурителната тежест да намалее
Коментари Харесай

ИПИ направи алтернативен бюджет с нулев дефицит, намалени данъци и без орязване на разходи

Институтът за пазарна стопанска система (ИПИ) предлага осигурителната тежест да намалее с 10 процентни пункта и прилагане на нулева данъчна ставка върху облагата на компаниите, в случай че я реинвестират. Така се покачват чистите приходи на компаниите и на жителите с доста над 13-те %, заложени от държавното управление.

 

Това сподели пред публицисти през днешния ден Лъчезар Богданов, основен икономист в ИПИ, при показване на различен държавен бюджет за 2024 година, представен от Българска телеграфна агенция.

 

Богданов и старши откривателят Петър Ганев показаха главните индикатори в различния бюджет на ИПИ. Институтът показва различен бюджет към този момент 21 години.

 

Намаляването на разноските и на приходите, което предлагаме, ще докара до бюджетен недостиг от 1,5 на 100 от Брутният вътрешен продукт следващата година, вместо 3-те %, заложени от кабинета, означи Лъчезар Богданов.

 

С използване на нашите ограничения чакаме бюджетният недостиг да се свие до нула за 2026 година. Ако държавното управление успее да събере таксата от " Газпром " (20 лв. за мегаватчас за транспорт на природен газ през страната) и да таксува облагите на " Лукойл ", тези два прихода отстраняват недостига в бюджета още през тази година. Редица държавни управления обаче са омеквали пред ползи на разнообразни бизнеси и по тази причина не можем да приказваме, че тези доходи ще бъдат събрани, посочи основният икономист в ИПИ.

 

Държавната интервенция и преразпределение през бюджета би трябвало да са лимитирани, обществените разноски би трябвало да са ефикасни, а процесът на бюджетиране - предвидим и транспарантен, показаха представителите на ИПИ. Предложението съдържа пакет от понижение на налозите, като задачата е икономическа рационализация, по-малко дотации и по-висока събираемост.

 

Движим се все по-близо до дъното на вложенията и в същото време имаме рекордни облаги и растеж на депозитите на компаниите и на семействата, и в същото време демографска рецесия и отлив на работна мощ, въпреки търсенето на работна ръка да остава високо, регистрираха икономическите специалисти.

 

Гответе се за данъчна " контрареволюция " - симптом за нея е настояването за 15-процентен налог облага за огромните корпорации, сподели Николай Василев, икономист и някогашен министър в няколко държавни управления по време на полемиката. Привърженик съм на единна ставка за налог добавена стойност, само че предлагам само изключение за хотелиерите, където ставката да падне от 9 на 5 %, сподели Василев. Той уточни, че през последните години вместо недостиг можеше да има остатък в бюджета. В държавната администрация би трябвало да има още съкращения, съобщи той. Предлагам главните инфраструктурни обекти да се строят на концесия и по този начин ще бъдат " избавени " милиардни вложения, сподели Николай Василев.

 

Предлагам нарастване на парите за възстановяване на демографската обстановка и да даваме приблизително по 20 000 лв. за всяко родено дете. Трябва също да има увеличение на парите за превъоръжаване и за защита на границата, сподели Николай Василев.

 

 

В България демокрацията работи, случва се това, което жителите желаят и по тази причина предлаганите от ИПИ ограничения няма да бъдат подкрепени в Народното събрание, сподели Георги Ганев, народен представител от " Продължаваме промяната - Демократична България " по време на полемиката.

 

Намаляването на данъчното задължение би било потребно, само че не съм уверен, че резултатът ще е прекомерно мощен. Вкарването на сигурност на имуществените права и на договорите ще има по-голям резултат върху вложенията, сподели Георги Ганев. Има тип политически борби, за които има задоволително поддръжка в обществото и една от тези борби е конституционната промяна, добави той. В Литва няма да чуете, че могат да ти откраднат компанията през съда и делата ще се точат с години, да не приказваме за рекета и заплашванията и по какъв начин през страната твои съперници могат да получат непазарни преимущества, разяснява Георги Ганев.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР