Институтът за пътна безопасност (ИПБ) очерта конкретни мерки, чрез които

...
Институтът за пътна безопасност (ИПБ) очерта конкретни мерки, чрез които
Коментари Харесай

Да спрем дрогираните и пияни камиказдета по пътя с мерки до 2 години

Институтът за пътна сигурност (ИПБ) очерта съответни ограничения, посредством които да спрат камикадзетата по пътя да карат пияни и дрогирани. Според анализа на организацията това ще отнеме най-малко 2 години.

Министерство на вътрешните работи би трябвало стартира самодейно да глоби маловажните нарушавания , считат от ИПБ. Преди да стартират да се дрогират, водачите правят голям брой маловажни нарушавания. Като видят, че им се разминава наказването, чак тогава стартират да карат с превишена скорост и да използват алкохол и опиати.

Неефективният контрол на скоростта дава убеденост на водачите, че и алкохолът и наркотиците също ще им се разминат. И това е реалност, тъй като контролът за наркотици и алкохол от страна на Министерство на вътрешните работи е широкообхватен единствено след обществен натиск и то за малко, смятат от Института за пътна сигурност.

Министерство на вътрешните работи би трябвало да сътвори механизми за ограничение на корупцията сред служителите си и това да е непрекъснат развой. Това е второто, което оферират от ИПБ.

Необходимо е да се сътвори ново законодателство, последващо доктрината  " Джулиани " . Тази теория е наречена на името на някогашния кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани, който съумял да понижи мощно престъпността в града. Най-общо казано, когато се преследват строго дребните престъпления, понижават и огромните, и се отстранява възприятието за безотговорност.

Институтът за пътна сигурност е създал цялостна концепция, изследвайки и адаптирайки интернационалния опит за недопускане на системните извършители по пътищата на България. Статистиката демонстрира, че във всички случаи при приложимост на алкохол и опиати от страна на водачите, преди това те са направили голям брой нарушавания по Закона за придвижване по пътищата (ЗДвП).

По българските пътища се разиграва така наречен игра " съветска рулетка " , разясняват от ИПБ. Никой не знае в кой миг ще бъде затрит от дрогирано пияно камикадзе. Няма никакво значение дали спазваш или не разпоредбите. Свидетели сме на институционално изтощение, добавя Институтът.

Преди няколко дни Министерство на вътрешните работи разгласи, че основава работна група за следващата смяна на закона , внушавайки ни, че организационни проблеми могат да бъдат решени с правни принадлежности. Институтът за пътна безопасност с десетки свои разбори и мнения е предупреждавал институциите, че с спешен пиар посредством телевизионни акции и симулирайки загриженост, казусът единствено се задълбочава, само че не се взема решение. За следващ път ще предоставим данни за генезиса на казуса " дрогирани водачи ", пишат от ИПБ.

 Снимка: ИПБ

През 2014 година наказаните водачи с приложимост на опиати и алкохол с над 1,2 промила са 3957 души. През 2016 те стават 5764, което е с повече от 30%. При деликатен разбор на държанието на институциите в този интервал не се установи друго държание.

Единствената смяна, която е осъществена от загрижени депутати и представители на неправителствени организации, е да се завиши наказанието за дрогирани водачи от пробация на условна присъда, без да е извършена оценка на въздействието на тази мярка, оповестиха от Института за пътна сигурност. За страдание, тези положителни намерения от страна на законодателя основават причина по българските пътища да се кара след приложимост на опиати и алкохол безнаказано. Това е по този начин, защото макар и по-тежко, при наказването условна присъда се разчита само на съвестта на наказания да се поправи . Докато при пробация се задействат държавните механизми за превъзпитание, в това число и полагането на безвъзмезден труд до 320 часа годишно.

Всички юристи, прокурори и съдии знаят, че наказаните избират условната присъда пред пробацията, прецизират от ИПБ. За съжаление на българските жители след тази смяна и системното пренебрегване от страна на контролните органи да глобяват т. нар. маловажни нарушавания по ЗДвП, риска да загинеш от дрогиран водач нараства с 200% към средата на 2022 година. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР