Институтът за обществено здраве на Сърбия Д-р Милан Йованович Батут

...
Институтът за обществено здраве на Сърбия Д-р Милан Йованович Батут
Коментари Харесай

32 случая на морбили регистрирани в Сърбия

Институтът за публично здраве на Сърбия " Д-р Милан Йованович Батут " заяви, че в Сърбия през последните седмици са регистрирани общо 32 случая на морбили, съобщи Танюг. 

На територията на Белград, като част от епидемията, оповестена на 22 февруари, са регистрирани 27 случая на морбили, от които 23 са доказани в референтната лаборатория на Института за вирусология, ваксини и серуми " Торлак ". Сред заболелите са седем деца на възраст от една до пет години, от които шест неимунизирани и едно с една доза от имунизацията с съставен елемент морбили, 10 неимунизирани лица на възраст от 8 до 25 години, едно изцяло имунизирано лице на 16 години, както и девет лица на възраст над 35 години с незнаен имунизационен статус.

При трима пациенти има затруднение под формата на инфектиране на белите дробове. Дребна шарка е доказана на 13 февруари в референтната лаборатория на Института по вирусология, ваксини и серуми " Торлак " при 46-годишен мъж от Нови Сад, който е бил ненапълно имунизиран с една доза от имунизацията. Един случай на дребна шарка е доказан на 20 февруари при дете от територията на област Срем (Стара Пазова), което е на две години и не е имунизирано. При неимунизирано дете от територията на Севернобанатска област на 13 месеца е доказан случай на морбили на 25 февруари. Един случай е доказан на 29 февруари при 41-годишен човек на територията на община Бор, който е ненапълно имунизиран с една доза от имунизацията, съдържаща съставния елемент морбили. На 4 март е доказан случай на морбили при 36-годишен мъж от територията на Валево, който е получил затруднение под формата на пневмония.

От 7 февруари в Сърбия  са в действие по-строги ограничения за епидемиологично наблюдаване на морбили на територията на страната в сходство с Плана за деяние за елиминиране на това заболяване. През миналата 2023 година в Сърбия са регистрирани 50 случая на морбили, множеството от които (94 процента) са при неимунизирани хора.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР