Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии /INSAIT/ имаше

...
Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии /INSAIT/ имаше
Коментари Харесай

INSAIT посрещна японския министър на икономиката и индустрията, каква е целта на визитата?

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии /INSAIT/ имаше достойнството да е хазаин на визитата на министъра на стопанската система, търговията и промишлеността на Япония – Ясутоши Нишимура , и делегация от японски бизнес водачи. Посещението бе по покана на INSAIT и съответствува с първата година от откриването на института, оповестиха от Института.

Делегацията, която включваше представители на водещи японски компании придружи министър Нишимура в това негово първо посещаване в България от 50 години насам. Целта на визитата бе разискването на благоприятни условия за разширение на бизнес контакти в сферата на технологиите , както и сключване на взаимна декларация за задълбочаване на съдействието в ИТ бранша и в региона на нововъведенията сред двете страни.

В началото на визитата заместител министър-председателят Пеканов и министър Нишимура обмениха хрумвания и визии, след което научният шеф на INSAIT – проф. Мартин Вечев, показа института и напредъка реализиран от откриването му през април 2022 година По-късно, проф. Люк Ван Гоол, световно-признатият академик в областта на изкуствения разсъдък , който се причисли към екипа на INSAIT през август 2022 година, показа изследователските планове, по които работи в института.

Проф. Вечев означи, че визитата на японския министър и бизнес делегацията е събитие от изключителна значителност за INSAIT и българската софтуерна екосистема . На срещата участваха японският дипломат в България – Н. Пр. господин Нарахира Хироши, заместник-ректорът на Софийски Университет „ Св. Климент Охридски “ – проф. Георги Вълчев и изпълнителният шеф на INSAIT – Борислав Петров.

Г-н Васил Терзиев, прочут български бизнесмен, показа главните трендовете измежду стартъпите в България . Сред участниците в срещата бяха Тенко Николов, основен изпълнителен шеф и Иво Ценов, създател на SiteGround, стратегически поддръжници на INSAIT. SiteGround беше първата българска компания, която влага забележителна сума за привличането на учени от международна класа , като проф. Люк Ван Гоол, които да вършат научни проучвания в България.

INSAIT провежда и среща, която даде опция на представителите на японската бизнес делегация да се срещнат с обещаващи български стартъпи като LatticeFlow, Alcatraz AI, AMPECO, LimeChain и други. Сред представителите на бизнеса от японска страна участваха изпълнителни шефове на водещи компании като Hitachi, NEC, Mitsui, Sumitomo, Murata и други.

Визитата на Министър Нишимура и японската бизнес делегация бележи значим миг в развиването на INSAIT и българската софтуерна екосистема , затвърждавайки връзките сред България и Япония в сферите на осведомителните технологии и нововъведенията.

INSAIT е Институт за компютърни науки , изкуствен интелект и технологии, ситуиран в София, България, е първият институт в Източна Европа, който предлага условия за работа на международно равнище, съответстващи на тези във водещите западни университети и институти. INSAIT е основан в партньорство с швейцарските ETH Zurich и EPFL, два от най-хубавите софтуерни университети в света. Водещи учени от топ американски, европейски и израелски университети и проучвателен лаборатории управляват и поучават института. Основният фокус на INSAIT е върху научните достижения: осъществяване на проучвания на международно равнище, привличане на интернационалните учени с изключителни достижения и образование на идващото потомство студенти и софтуерни водачи. Повече информация може да откриете. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР