Институтът INSAIT към Софийския университет беше домакин на общото събрание

...
Институтът INSAIT към Софийския университет беше домакин на общото събрание
Коментари Харесай

INSAIT беше домакин на ключова европейска инициатива за изкуствен интелект

Институтът INSAIT към Софийския университет беше хазаин на общото заседание на основната европейска самодейност за изкуствен интелект върху крайни устройства dAIEDGE, която включва учени и представители на водещи европейски софтуерни компании като Thales, ST Microelectronics, Немския проучвателен център за изкуствен интелект (DFKI), ETH Zurich, Сорбоната, Немския Аерокосмически център (DLR) и други
 
Форумът се организира на 7 и 8 март в София и наблюдава напредъка на заложените цели по плана, измежду които са тактиката на Европейски Съюз, Европейска комисия и европейската софтуерна общественост за бъдещо развиване на Европа в областта на изкуствения разсъдък върху крайни устройства. Друга съществена цел е създаването на нова софтуерна платформа за внедряване на изкуствен интелект в спътници, дронове и умни градове.
 
INSAIT взе участие в dAIEDGE с разработки в трите съществени посоки - интелигентни градове, дронове и роботи и технологии за спътници. Проектът за умни градове включва мрежа от камери и датчици, комуникиращи с самостоятелни транспортни средства за възстановяване на сигурността.
 
Вторият план обгръща доставките на бъдещето - дрон и робот работят в синхрон за самостоятелни доставки от онлайн покупката до потребителя.
 
Третият план е за създаване на последващо потомство спътници за земно наблюдаване. Проектът включва разработка на изкуствен интелект, който да обработва данните върху самия спътник като усъвършенства обмена на изпращаните данни към Земята. 
 
Участието на INSAIT в плана dAIEDGE e част от тактиката на института да нарежда България като един от водещите центрове за основаване на технологии в европейското пространство. Участието на българския институт в плана се управлява от проф. Люк Ван Гуул, един от водещите международни учени в компютърните науки и пионер в компютърното зрение и изкуствения разсъдък. Той се причисли към екипа на INSAIT през 2022 година с поддръжката на българския софтуерен водач SiteGround.
 
 INSAIT-форум INSAIT-форум Източник: Пресцентър на МОН
Проектът dAIEDGE е част от по-широката изследователска мрежа European Lighthouse, към която INSAIT ще се причисли по-късно тази година. dAIEDGE се финансира по рамковата стратегия на Европейския съюз в региона на научните проучвания и нововъведенията " Хоризонт Европа ".
 
За dAIEDGE
dAIEDGE e водеща самодейност на Европейския съюз за развиване и внедряване на изкуствения разсъдък с фокус върху  крайни и периферни устройства (Edge AI). Проектът включва 37 водещи университети, компании и организации от 15 страни. България е показана от INSAIT към Софийския университет " Св. Климент Охридски ” и дружно с Гърция са единствените източноевропейски страни участващи в консорциума. dAIEDGE се управлява от Немския проучвателен център за изкуствен интелект (DFKI), а участници са водещи европейски научни и индустриални водачи като ETH Zürich, Фрауенхофер, ST Microelectronics, Немския  аерокосмически център, IMEC и други. dAIEDGE сплотява специалисти по изкуствен интелект, вградени компютърни системи, микропроцесори, разпределен хардуер и програмен продукт, компютърни науки и инженерство.
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР