Институтът Ифо (Ifo) намали прогнозата си за растеж на германския

...
Институтът Ифо (Ifo) намали прогнозата си за растеж на германския
Коментари Харесай

Германската икономика е изправена пред рецесия


Институтът " Ифо " (Ifo) понижи прогнозата си за напредък на немския БВП. Икономиката на Германия ще се свие с 0,3 % през 2023 година, и ще нарасне с едвам 1,6 % през тази година, сочи най-новото проучване на Мюнхенския институт за стопански изследвания, публикувана през днешния ден до медиите. 

" Ние се насочваме към зимна криза ", сподели ръководителят на икономическите проучвания на " Ифо " Тимо Волмерсхаузер.

Очаква се още инфлацията в страната да доближи 8,1 % през актуалната година и 9,3 % през идната. " Намаляването на доставките на газ от Русия през лятото, и в резултат на това - фрапантните нараствания на цените, хвърлиха в безпорядък икономическото възобновяване след пандемията от ковид. Не чакаме връщане към нормалността преди 2024 година, когато се плануват 1,8 % стопански напредък и 2,5 % инфлация ", съобщи Волмерсхаузер.

В съпоставяне с прогнозата си през юни, " Ифо " доста намали упованията си за стопански напредък за идната година - с 4 процентни пункта. Същевременно специалистите преразгледаха нагоре с 6 п. п. оценката си за инфлацията. " Това са извънредно огромни промени за толкоз къс интервал от време ", уточни специалистът.

Доставчиците на сила ще поправят доста цените на електрическата енергия и газа на фона на високите разноски за доставки, изключително при започване на 2023 година. Това ще тласне равнището на инфлация до към 11 % през първото тримесечие. В резултат действителните приходи на семействата внезапно ще намалеят, а покупателната им дарба ще спадне осезаемо. 

Според икономистите третият пакет държавни помощи евентуално ненапълно ще противодейства на този спад, само че няма да го компенсира.

" Загубата на покупателна дарба, измерена посредством по-ниски заплати в действително изражение на глава от популацията, ще е с към 3 п. п. през тази година, и с още толкоз през 2023 година ". Това е най-голямата загуба на покупателна дарба измежду немските жители, откогато се води сходна статистика - през 1970 година, прибавя ръководителят на икономическите проучвания на " Ифо ".

Ръстът на цените последователно ще отслабне до края на годината. Експертите допускат, че през зимата ще има задоволителни количества газ. Следователно цените на силата би трябвало да спрат да се повишават, и даже да намалеят най-късно от пролетта на идната година.

Не се чакат съществени проблеми пред пазара на труда, а увеличението на заетостта ще се забави единствено краткотрайно. По-високият брой на безработните, с към 50 000 души през 2023 година, ще се дължи най-вече на безработните украински жители през сегашния летен сезон, които последователно ще бъдат интегрирани на немския пазар на труда.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР