Института за пътна безопасност апелира към незабавно изготвяне на екшън

...
Института за пътна безопасност апелира към незабавно изготвяне на екшън
Коментари Харесай

След катастрофата на “Струма“: Институтът за пътна безопасност искат екшън план, за три дни загинали 12 души

Института за пътна сигурност моли към неотложно правене на екшън проект за понижаване на произшествията на пътя. След разбор на положението на сигурността за придвижването по пътищата преди и след тежката злополука на Автомагистрала „ Струма” от института са установили, че единствено в границите на три дни в интервала 24-27 ноември /три дни след катастрофата/ са починали 12 души или приблизително по четири дневно, а ранените са 62 души или по 21 дневно.

До 23 ноември

Тежки ПТП

Загинали

Ранени

2020

5202

415

6486

2021

5380

452

6766

Разлика с

+178

+37

+280

До 2 7 ноември

-

-

-

2020

5252

421

6546

2021

5447

509

6836

Разлика с

+195

+88

+290

24-27. 11

+67

57-45= 12

70-8= 62

От института са уведомили с писмо на 23.08.2021 министър-председателя Стефан Янев за индиферентност от страна на виновните институции и за нужда от предприемане на изключителни ограничения за нормализиране на сигурността на придвижването по пътищата. Опасенията на ИПБ са били като предизвестие, че в противоположен случай може да настъпи случай като този от „ Своге “. Реакция от страна на виновните държавни институции не беше подхваната, оповестяват от ИПБ.

Два дни по-късно, на 30.08.2021 година още веднъж е изпратен сигнал до господин Янев, с който от ИПБ осведомят, че е налице отвод от ръководство на риска от ПТП от държавните институции.

На 09.09.2021 г от 17.30 часа специалистите на Института за пътна сигурност бяха поканени на среща с госпожа Комитова, само че на срещата тя не пристигна, а изпрати двама заместник-министри, които не знаеха защо е срещата и тя беше отсрочена за по нататък. Срещата беше излъчена онлайн във Facebook.

Следва нов сигнал от 13.09.2021 до министър-председателя, в който ИПБ го осведоми за индиферентност от страна на министър Комитова и за провалената среща, се споделя в мнението на ИПБ. Поискана е и незабавна среща със съветника на министър-председателя господин Михайлов.

Следва отговор от Соня Божикова, шеф отдел „ Приемна “ на Министерски съвет в който ИПБ е известен, че сигналът е докладван на Стефан Янев. Реакция още веднъж не последва.

На 23.11.2021 година стана и тежката злополука на Автомагистрала „ Струма “.

Два дни по-късно от института за пътна сигурност са изпратили ново писмо до Министър-председателя за среща, на която да му показват идея за ръководство на риска от ПТП. До този миг реакция няма.

Сравнителен разбор демонстрира, че за три дни след злополуката са починали 12 души, а ранените са 62 души.

От гореизложените дейности и бездействия от страна на държавните институции изрично се потвърждава, че е налице отвод от ръководство на риска от ПТП , безапелационни са от ИПБ.

Като съществени аргументи за лавинообразното увеличение на пътнотранспортните катастрофи от ИПБ показват следните обстоятелства:
От началото на 2021 година е прекратена поддръжката на пътищата в страна. Констатирани са стотици развалени мантинели по Автомагистрала „ Тракия “, изчезнала или неотговаряща на условията маркировка по републиканските пътища и неправилна организация на придвижването.Неефективен надзор на придвижването с превишена скорост през летните месеци. Със свое предписание Министърът на вътрешните работи задължи чиновниците си автоматизираните механически средства да управляват скоростта единствено тук-там с централизация на тежки ПТП, които според методологията на Министерство на вътрешните работи са общо 53 за територията на цялата страна. По този метод контролът се концентрира върху 53 точки от съвсем 40 000 км. републикански и общински пътища.С разпореждането от миналата точка е прекратен и негласния надзор върху придвижването на МПС, т.е. задължават се пътните служители на реда да упражнява контрола единствено очевидно.Политическата неустойчивост се отразява директно върху успеваемостта на Държавните институции, виновни за Безопасността на придвижването по пътищата. За интервала юни-август 2021 година платените санкции са 14% от всички издадени електронни фишове за превишена скорост.ДАБДП от началото на година не реализира своята активност по ръководене на риска, видно от уеб страницата им. Въпреки сполучливо завършилите публични поръчки за доставка на нужната техника за реализиране на активността на Държавната организация, за 11-те месеца на 2021 година няма нито един оповестен отчет или разбор по тематиката за ръководство на риска. На последващо място на практика е спряна работата на консултативните органи към ДАБДП, чиято функционалност е да координира дейностите на виновните институции и да реализира връзка сред страната и университетските среди, за повишение на сигурността по пътищата.


Какво следва да се направи?

Експертите на ИПБ оферират правенето на екшън проект за деяние , който да включва:

Преструктуриране на ДАБП и правене на методология за оценка на риска от ПТП. Извършване на оценка на риска от ПТП, включваща: Идентифициране, разбор и преценка, избор на принадлежности за влияние, наблюдаване и коригиращи дейности

Оценката на риска би трябвало да обхване и всички общински пътища, както и обезпечаване на финансиране за премахване на 1500 рискови места (рискови) прави от настъпване на тежки ПТП. Трябва да се построи нова методология за надзор на придвижването на МПС, както и да се извърши интернационален одит на транспортната система на България, разпределен по класове пътища. ОТ ИПБ оферират и приемане на модерни стандарти за планиране и обезопасяване на пътищата в България, като всички задания, като се изключи интернационалния одит, са за период от 6 месеца.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР