Инспекцията по труда ускорява през тази година контрола за недеклариран

...
Инспекцията по труда ускорява през тази година контрола за недеклариран
Коментари Харесай

Засилен контрол за недеклариран труд

Инспекцията по труда форсира през тази година контрола за недеклариран труд. Специално ще се ревизират работодатели, при които през миналата година са открити повече от веднъж да работят хора без трудови договори. Традиционни ще са инспекциите в заведенията и хотелите в зимните и летни курорти и в секторите " Строителство " и " Селско стопанство ", показа за БНР изпълнителният началник на Главната проверка по труда Елена Аврамова.

Тя съобщи още, че характерна акция ще се ревизират и работодателите, чиито служители работят от домовете си заради пандемията. От петък Елена Аврамова е на поста началник на Главната проверка по труда - в първата си медийна изява, която е за БНР, тя коментира, че отдалечената работа в условията на пандемия е ново особено обществено отношение.

То постанова от една страна работодателите да спомагат с информация за хоум офис служителите, а от друга - самите служащи да обезпечат достъп на инспекторите в домовете си. Затова по време на акцията ще се използва новоразработеният от организацията реформаторски способ на инспектиране - чрез въпросници за самоконтрол. Те ще се разпратят до бизнеса: " Това е правилото на предварителната отбрана. Чрез него те ще могат да открият доколко употребяват трудовото законодателство. Ще имат време да приведат в подобие съответният режим на работа, преди, естествено, да бъде сбъднат контрол, работодателите ще отстранят несъответствието без да търпят незабавна и безусловно санкция ".

Статистиката записва лек напредък в последните месеци на жалбите и запитванията от отдалечено работещите: " Проблеми по отношение на обезпечаването на техниката в дома, дори и сходството по отношение на риска от електрически ток. Затова и в закона са планувани характерни механизми да бъде допускан и самият началник да откри сходството на осветлението, на електрическата инсталация, на микроклимата. Повечето запитвания и сигнали са в тази наклонност ", коментира новият началник на Инспекцията по труда.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР