Инспекторите по растителна защита и официалните фитосанитарни инспектори от Областните

...
Инспекторите по растителна защита и официалните фитосанитарни инспектори от Областните
Коментари Харесай

Преди Великден: БАБХ проверява оранжериите със салати

Инспекторите по растителна отбрана и формалните фитосанитарни инспектори от Областните дирекции по сигурност на храните (ОДБХ) правят засилени инспекции преди Великден в производството на оранжерийна продукция, по-специално на листни зеленчуци, като салати, спанак, зелен лук и чесън.

Проверките целят следене на произхода на квалифицирания за засаждане разсад, употребяваните семена и/или посадъчен материал, както и взимане на проби от отглежданите култури за разбор за останки от пестициди и замърсители.

Засиленият надзор е с оглед да се подсигурява предлагането на безвредна оранжерийна продукция на пазара и понижаване на рисковете и въздействието от използването на пестициди върху здравето на хората и върху околната среда.

От 14 февруари до в този момент са осъществени инспекции в оранжериите на 280 аграрни стопани , в които се отглеждат следните типове култури: салата, спанак, домати, краставици, пипер, целина, лук, чесън, копър, магданоз, зеле, рукола и репички.

Установени са несъответствия единствено в две проби марули , при които лабораторно е установено съществуване на остатъчни субстанции от пестициди и проба спанак със наличие на тежки метали.

За установените нарушавания при първично произвеждане на растения и растителни артикули в оранжерии контролните органи предриемат нужните следващи дейности, според наредбите на Закона за отбрана на растенията и Закона за административните нарушавания и санкции.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР