Инспекторите от Контрол на храните“ на месец извършват около 9-10

...
Инспекторите от Контрол на храните“ на месец извършват около 9-10
Коментари Харесай

БАБХ установи: Храни с изтекъл срок на годност и нарушени хигиенни норми са най-честите нарушения

Инспекторите от „ Контрол на храните “ на месец правят към 9-10 хиляди инспекции, пишат се 400-500 наставления и 80 -100 акта месечно - това е настоящият формален надзор, който правим ежедневно. Това сподели доктор Любомир Кулински - шеф на Дирекция " Контрол на храните " в Българската организация по сигурност на храните (БАБХ). 
Той изясни, че сега всяка от трите съществени институции, които вземат участие в взаимните инспекции – КЗП, Национална агенция за приходите и БАБХ, правят тези взаимни инспекции в границите на своите законови пълномощия.
Проверяваме от доста години и хората знаят какво значи една инспекция, привикнали са и инспекциите не са нещо извънредно за тях, уточни той. 
Целта на тези взаимни инспекции е да се обясни точният механизъм на ценообразуване и по какъв начин при един лев цена за литър сурово мляко го купуваме по 3,50 лв. в магазина, изясни той.
Като посочи, че БАБХ в своята контролна активност не е директно обвързвана с наблюдаване на цени на храни, Кулински означи, че взаимните инспекции демонстрират, че напоследък се следи поевтиняване на групата артикули, които се следят и ежеседмично се регистрират – към 30.   Основните нарушавания, на които се натъква БАБХ при инспекциите, са храни с изминал период на валидност на щанда. Констатираме го съвсем всекидневно, разяснява Кулински, като посочи, че такива храни незабавно се насочват за заличаване. Други чести нарушавания са свързани с хигиеничните правила. 
За първо нарушаване нашите актове са сред 2 и 3 хиляди лв., посочи Кулински.  
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР