Инспектори по труда от България и представители на германските митници

...
Инспектори по труда от България и представители на германските митници
Коментари Харесай

Проверяват наша фирма, пращала работници в Германия

Инспектори по труда от България и представители на немските митници ZOLL от Дирекцията за финансов надзор на недекларирания труд направиха взаимни инспекции и по случай, касаещ правата на български служащи, оповестиха от пресцентъра на Главна ревизия по труда. Повод за инспекциите, проведени със съдействието на Европейския орган по труда (ЕОТ), е предоставена от немските служби информация за немско сдружение, което за интервала от 2017 година досега употребява български компании подизпълнители – благосъстоятелност на непознат жител, регистрирани в област Смолян.

В един и същи ден взаимни екипи на двете институции посетиха в България сдружения, посредством които съгласно данните, работодателят е командировал служащите във Федерална република Германия, в цех за произвеждане на бетонни произведения в региона на Хамбург. В рамките на инспекциите, които не престават, представители на двете страни ревизират дали са изпълнени изискванията за фактически командироване на българските служащи.

Сред главните условия за командироване на служащи и чиновници в границите на даване на услуги в друга страна – членка на Европейски Съюз, е командироващото сдружение да прави забележителна част от стопанската си активност на територията на България. Командированите лица, от своя страна, следва да имат трудови контракти с българския шеф, на база на който да са подписали още веднъж с него съглашение за командироване. В случай че не са подписвали такива контракти и смятат, че техният шеф е немското сдружение, се поражда основателно подозрение за съществуване на недействително командироване. Това крие риск от нарушение на трудовите, осигурителните и обществените права на работещите, в това число и при трудова акцидент. Предпоставка е и за обществен дъмпинг, тъй като българските служащи се съгласяват да работят при по-ниски трудови хонорари и по-ниски осигуровки.

Инспекцията по труда припомня на търсещите работа да внимават за сигнали за евентуална машинация. Независимо от метода на изпращане – посредством командироване в границите на даване на услуги, посредством медиатор или посредством дружество, осигуряващо краткотрайна работа, устроените на работа лица следва да бъдат известени документално за минималните условия на труд в приемащата страна (в която ще се поставя трудът). Те следва да потеглят от България, откакто договорят документално, на понятен за тях език, изискванията, при които ще работят. Според метода на изпращане те могат да бъдат контрактувани в посреднически и трудови контракти, в съглашения за командироване в границите на даване на услуги, в контракти с предприятието ползвател.

В края на май инспекторите по труда направиха 990 инспекции в границите на европейска акция в строителството. При инспекциите тогава бяха установени общо 5171 нарушавания на нормите на трудовото законодателство. От тях 3649 са нарушаванията, свързани със здравословните и безвредни условия на труд.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР