Инспектори на Българската агенция по безопасност на храните започнаха проверките

...
Инспектори на Българската агенция по безопасност на храните започнаха проверките
Коментари Харесай

Агенцията по храните започна проверки на рибните тържища преди Никулден


Инспектори на Българската организация по сигурност на храните започнаха инспекциите от пазар „ Краснодар” в Бургас.

" На пазар „ Краснодар” се предлага най-вече охладена риба, само че има и замразена. Следим при замразените риби дали се съблюдава температурният режим - наложително от -18 до -25 градуса. Досега сме открили нарушавания, свързани с нерегламентирана търговия в обекти, които не са регистрирани в Агенцията по храните. Към момента сме съставили единствено един акт ", заяви контрольор Илияна Митева от БАБХ в Бургас.

Тази година обаче никулденската софра ще мине без прясна черноморска риба, споделят продавачите.

" Този година имаме едва предложение на прясна черноморска риба. Няма нито чернокоп, нито паламуд! Турук има малко и лефер също. Това въздейства и на цените, които са високи. Няма и по тази причина риболовците ни продават рибата по-скъпо. Ние я продаваме с спомагателна надценка не повече от два лв. ", споделя Киряк Киряков, търговец на риба от пазар " Краснодар ".

На пазара обаче шараните са в обилие, само че цената им е по-висока - 8 лв. за кг, в съпоставяне със 6 лв. предходната година.

„ За да се подсигурява сигурността на рибата, търговците би трябвало да съблюдават избрани стандарти, в това число поддържане на температурата за предпазване на рибата, покриване със слузест филм. Хубавата риба би трябвало да е с бистри и изпъкнали очи, както и прибрани хриле към тялото”, изясняват инспекторите от Агенцията по храните.

Проверките на БАБХ ще обгръщат комерсиалната мрежа, рибните пазари и заведенията за публично хранене в цялата страна, с акцент върху произхода на рибата, съществуването на нужните документи за сигурност и качество, както и изискванията за предпазване.

Проверките ще продължат до 7 декември.

СНИМКА: БГНЕС

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР