Иновациите в технологичния сектор неминуемо променят света всеки ден като

...
Иновациите в технологичния сектор неминуемо променят света всеки ден като
Коментари Харесай

Vivacom е един от най-важните хъбове за иновации на United Group на Балканите

Иновациите в софтуерния бранш неизбежно трансформират света всеки ден като основават нови благоприятни условия за бизнеса и хората. В XXI век телеком секторът е един от най-иновативните, който оказва голямо въздействие върху света и със своята еластичност и адаптивност. През последните няколко години измежду значимите играчи в новаторския телекомуникационен бранш се класират и Балканите, където водеща компания е Vivacom, част от огромното семейство на United Group.

Балканите се развиват стремително в нововъведенията и оферират доста благоприятни условия за софтуерния прогрес в района, а България несъмнено заема водеща позиция в тази категория. Немалка част от новаторските огромни планове, създадени във Vivacom, се ползват и в други страни в района – споделя Желко Батистич, вицепрезидент „ Технологии “ на United Group в изявление пред. 

„ Vivacom е един от най-важните ни хъбове за нововъведения, защото разполага с доста мощни инженерни и развойни екипи “, споделя Батистич и отбелязва, че един от образците за огромен план за района, който започва от България,  е цялостната подготовка и лансирането на 5G високоскоростен интернет за дома (5G FWA), който получава извънредно положителна реакция от клиенти и чиновници.

“Благодарение на този нов артикул, клиентите ни към този момент могат да разчитат на супер бърз интернет за дома и да гледат EON в съвършено качество даже в региони, в които няма построена оптична мрежа. Освен това, инженери на Vivacom създадоха една от характерностите на EON услугата през 5G FWA, с помощта на която се пести доста количество сила и мрежови запаси. През 2022 година въведохме нови функционалности в мобилната мрежа за достъп, което докара до намаление на разноските за електрическа енергия с близо 20% “, споделя още Батистич. 

Телекомуникационният бранш е извънредно динамичен и не липсват провокации и във връзка с нововъведенията. По думите на Батистич особено за телеком бизнеса е нуждата от непрекъснати софтуерни промени и нововъведения.

„ За да остане на върха, Vivacom би трябвало да резервира своя стимулиран и предан инженерен екип. Гордея се, че нашият български екип е доста мощен и фокусиран върху компанията, нововъведенията и положителните резултати “, споделя вицепрезидентът на United Group.

А резултатите не липсват и лидерското място на Vivacom на локалния телекомуникационен пазар, както и в позицията си на един от най-хубавите телекоми на европейско равнище, потвърждават това.

Батистич отбелязва, че от стъпването на United Group на българския пазар през 2020 година, компанията влага повече от 350 млн. евро в мрежи, артикули и услуги, и в придобиването на няколко доставчика на интернет услуги във Vivacom. Освен това българският телеком уголемява покритието на оптичната си мрежа до дома на клиента с 15% и към днешна дата доближава до близо 1,5 милиона семейства, като им предлага гигабитови скорости (с GPON и XGS PON 10/10 Gbps технология). –„ Така даваме опция за по-стабилна съгласуваност и по-висока скорост при трансфер на данни. Нашата цел е до 2027 година да осигурим на всички консуматори и бизнеси в България достъп до високоскоростна широколентова съгласуваност, като основен инструмент за конкурентоспособност в днешния цифровизиран свят “ – изяснява вицепрезидентът „ Технологии “ и добавя, че неотдавна Vivacom закупи два нови оператора – Telnet, районен снабдител на интернет и телевизия в Североизточна България, и Networx, един от водещите снабдители на закрепени услуги в Северна България.

“Ние сме благонадежден сътрудник и на доставчиците на телевизионни канали и сателитни широколентови услуги, като разширяваме покритието на високоскоростния интернет отвън обсега на мобилните и закрепените мрежи с нашата международно приета наземна станция Плана. Заради достиженията ни в тази област Vivacom към този момент е номер едно освен на локалния пазар, само че и в международен мащаб. Той бе отличен като най-бързо разрастващ се оператор на сателитни услуги за бизнес клиенти в годишната ранглиста за 2022 година на Световната Телепорт Асоциация (WTA) ”, декларира изрично Батистич.

Бизнесът на United Group в България се съставлява от две водещи в своите браншове компании – Vivacom и Nova Broadcasting Group. Vivacom е освен водач на локалния телекомуникационен пазар, само че заема справедливо и една от челните позиции на европейско равнище. През 2022 година телекомът регистрира растеж на приходите от 9%, което надмина индикаторите на целия пазар, а NOVA затвърди своята водеща позиция по гледаемост.

Водещият инвеститор в медийната и телеком промишленост участва на осем районни пазара. В Гърция, Словения, Хърватия и България United Group предлага мобилни и закрепени услуги, а в Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора и Северна Македония - главно закрепени услуги. Бизнесът на Групата в България се съставлява от две водещи в своите браншове компании – Vivacom и Nova Broadcasting Group. През 2022 година телекомът регистрира растеж на приходите от 9%, което надмина индикаторите на целия пазар, а малкия екран затвърди своята водеща позиция по гледаемост.

„ От стъпването на United Group на българския пазар през 2020 година сме вложили повече от 350 милиона евро в мрежи, артикули и услуги и в придобиването на няколко доставчика на интернет услуги “, споделя Батистич и разгласи проектите на Групата за идващите 3 година, които ще бъдат ориентирани към разширението на опциите на мрежите. Фокусът им ще бъде върху вложения за възстановяване на потребителско преживяване.

„ Приоритетните ни области за развиване са: модернизацията на радиомрежата за доста възстановяване на енергийната ефективност; надграждане на мобилната опорна мрежа; продължаващо разгръщане на 5G покритието с фокус върху C-Band технологията, която обезпечава гигабитови скорости за градски и селски региони без оптична свързаност; увеличение на покритието на оптичната мрежа до нови 200 000 семейства и досегаемост на EON малкия екран във всички наши мрежи, както и опция за гледане през мрежи на външен снабдител “, изяснява в детайли вицепрезидентът.

В района напъните на United Group ще бъдат ориентирани и към даване на всяко домакинство достъп до мрежа от последващо потомство.

„ Вярваме, че това е методът да помогнем на страната и на нейните поданици да се изкачат в Индекса на цифровата стопанска система и общество на Европейски Съюз (DESI) и да се увеличи цялостната конкурентоспособност на българската стопанска система “, споделя още Батистич в изявлението и напомня, че с навлизането на United Group на пазара, разрастването на 10GIGA оптична мрежа на Vivacom бележи забележителен прогрес и единствено за две години тя към този момент покрива над 500 000 семейства в България. – „ Продължаваме да влагаме, като удостоверяваме нашия проект да осигурим гигабитови скорости на 1,8 милиона семейства до края на 2026 година “ – съобщи вицепрезидентът „ Технологии “ на United Group.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР