Иновациите по отношение съхранението на електроенергия нарастват ежегодно с 14%

...
Иновациите по отношение съхранението на електроенергия нарастват ежегодно с 14%
Коментари Харесай

Бързото нарастване на иновациите при батериите играе ключова роля в прехода към чиста енергия

Иновациите по повод съхранението на електрическа енергия нарастват годишно с 14% през последните 10 години, демонстрира взаимно изследване на Европейското патентно ведомство (EПВ, ЕPO) и Международната организация по енергетика.

Капацитетът на батериите и другите благоприятни условия за предпазване на сила би трябвало да набъбнат петдесет пъти до 2040 година, с цел да се реализиран задачите във връзка с климата и устойчивата сила в международен мащаб.

Електрическите транспортни средства към този момент са мотор на нововъведенията при батериите. Предимствата на презареждащите се литиево-йонни акумулатори са фокусът на множеството нови изобретения.

Азиатските страни имат мощна преднина в световната конкуренция на технологиите при батериите.

Според изследването подобряването на потенциала за предпазване на електрическа енергия играе основна роля при прехода към чисти енергийни технологии. Между 2005 и 2018 година патентната интензивност във връзка с акумулатори и други технологии за предпазване на електрическа енергия е повишена в международен мащаб със междинен годишен ритъм от 14%, четири пъти по-бързо от останалите софтуерни области.

Докладът на ЕПВ „ Иновации при батериите и съхранението на електрическа енергия - световен разбор, основан на патентни данни “ демонстрира, че батериите съставляват близо 90% от цялата патентна интензивност в региона на съхранението на електрическа енергия и че повишаването на нововъведенията се дължи основно на напредъка в акумулаторните литиево-йонни акумулатори, употребявани в потребителските електронни устройства и електрическите коли.

По-специално, електрическата подвижност предизвиква развиването на нови литиево-йонни химикали, ориентирани към възстановяване на мощността, издръжливостта, скоростта на зареждане / разреждане и опцията за преработване. Технологичният прогрес се подхранва и от нуждата от консолидиране на по-големи количества възобновима сила, сходно на вятърната и слънчевата, в електрическите мрежи.

Разработването на по-добро и по-евтино предпазване на електрическа енергия е главно предизвикателство за бъдещето: Според сюжета за стабилно развиване на МАЕ, с цел да може светът да реализира климатични и устойчиви енергийни цели, до 2040 година ще са нужни близо 10 000 гигаватчаса акумулатори и други форми на предпазване на сила в международен мащаб. - 50 пъти повече от размера на настоящия пазар.

Иновациите в региона на съхранението на електрическа енергия порастват с бързи темпове

Докладът показва главните трендове в нововъведенията за предпазване на електрическа енергия сред 2000 и 2018 година, измерени във връзка с интернационалните патентни фамилии (IPF), всяка от които съставлява откритие с висока стойност, за което са подадени поръчки за патенти в две или повече патентни ведомства по света. Тъй като поръчките за патенти се подават доста месеци, или даже години, преди продуктите да се появят на пазара, те постоянно се преглеждат като ранен знак за бъдещите софтуерни трендове.

От 2000 година насам предприятията по целия свят са подали над 65 000 IPF в региона на съхранението на електрическа енергия, като годишният им брой се е нараснал внезапно, от към 1 500 през 2005 година, до над 7 000 през 2018 година При средногодишен ритъм на напредък от 14%, от 2005 година до момента, това нарастване надминава доста общия годишен растеж във всички области на технологиите (3,5%).

Между 2000 и 2018 година изобретенията в акумулатори съставляват девет от 10 патента за предпазване на електрическа енергия, надалеч надхвърлящи електрическите (9%), топлинните (5%) и механичните (3%) решения за предпазване на електрическа енергия. Освен това батериите са единствената област, която демонстрира мощна възходяща наклонност през последните години, достигайки нов връх през 2018 година

Азиатските компании са отпред

Проучването демонстрира, че компаниите от Азия имат подчертана преднина в международната конкуренция при батерийните технологии, като японските и южнокорейски компании са водещи. Азиатските компании съставляват девет от десетте най-големи патентни заявители на нововъведения, свързани с акумулатори, както и две трети от топ 25, където също по този начин участват 6 компании от Европа и 2 от Съединени американски щати. Петимата топ заявители (Samsung, Panasonic, LG, Toyota и Bosch) дружно са генерирали над една четвърт от всички интернационалните поръчки за патенти сред 2000 и 2018 година Докато нововъведенията в технологии на батериите към момента са съсредоточени значително в лимитирана група от доста огромни компании, в Съединени американски щати и Европа по-малките компании, университетите и обществените проучвателен организации също играят значима роля. В Съединени американски щати заявителите дребни и междинни предприятия са 34,4%, а университетите /изследователските организации - 13,8% от подадените интернационалните патентни поръчки. За Европа цифрите са надлежно 15,9% и 12,7%, за разлика от Япония (3,4% / 3,5%) и Република Корея (4,6% / 9,0%).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР