Иновациите и научните изследвания са необходимият импулс, който ще повиши

...
Иновациите и научните изследвания са необходимият импулс, който ще повиши
Коментари Харесай

Министър Стойчева: Иновациите и научните изследвания ще повишат конкурентоспособността на България

Иновациите и научните проучвания са нужният подтик, който ще увеличи конкурентоспособността на България посредством развиването на динамични браншове, основани на знанието. Това сподели министърът на нововъведенията и растежа при откриването на осведомителния ден на Европейския съвет по нововъведения (ЕСИ). В събитието участваха министър-председателят акад., еврокомисарят за нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта, зам.-министърът на образованието и науката Генка Петрова, представители на академичната общественост и бизнеса. По време на осведомителния ден научната и предприемаческа общност у нас ще бъде осведомена с опциите за финансиране на високотехнологични научни проучвания и нововъведения.

Европейският съвет по нововъведения е най-голямата самодейност на Европейската комисия за поддръжка на нововъведения през целия витален цикъл от научни проучвания до доказване на идея, трансфер на технологии, финансиране и разгръщане на започващи компании и дребни и междинни предприятия. Чрез своите три инструмента – Pathfinder, Transition и Accelerator, Съветът дава финансиране на научни организации, стратъпи и дребни и междинни предприятия. Организацията разполага с бюджет от 10,1 милиарда евро до 2027 година

Министър Стойчева уточни, че ЕСИ играе основна роля в основаването на единна, мощна и иновационна Европа и България би трябвало да употребява оптимално опциите, които той дава.

„ Европейският съвет по нововъведения дава на българската екосистема достъп до финансиране, изключително за стартъпи и дребни и междинни предприятия, както посредством безплатни средства, по този начин и с вложения “, съобщи Стойчева.

„ Научната и развойна активност у нас дава опция за основаване на високотехнологични нововъведения в основни браншове, които притеглят задгранични вложители. България има добре развита цифрова и информационна инфраструктура. Това ни дава основно преимущество и нарежда страната като място, в което да се развива новата вълна нововъведения “, уточни министърът на нововъведенията и растежа.

Министър Стойчева сподели още, че макар напредъка на България в области на проучвания като изкуствен интелект, интернет на нещата, инженерство, хранителни и агротехнологии, страната сега изостава в вложенията в дълбоки технологии спрямо други европейски започващи екосистеми. По думите й Европейският иновационен фонд може да промени това, проправяйки пътя на компании с огромен капацитет.


Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР