Иновативното лечение блокира разпространението на туморните клетки в тялото –

...
Иновативното лечение блокира разпространението на туморните клетки в тялото –
Коментари Харесай

Успешни тестове на първото лекарство срещу метастази от рак върху хора

Иновативното лекуване блокира разпространяването на туморните кафези в тялото – процесът на метастазиране, който е главната причина за гибел от рак. Клиничните изпитвания демонстрират, че размерът на вторичните туморни огнища може да бъде понижен на половина за къс интервал от време. Най-важното е, че методът е повсеместен за другите типове тумори.

Лекарството, създадено от белгийски учени, съставлява антитялото NP137 и е адресирано към епително-мезенхимния преход – процеса на миграция на раковите кафези от огнището към други елементи на тялото, написа New Atlas. Антитялото блокира взаимоотношението сред свръхекспресиращия рака протеин netrin-1 и неговия рецептор UNC5B, което води до гибел на раковите кафези и угнетяване на метастазирането.

Успешните предклинични опити разрешиха на учените да тестват лекарството за първи път върху хора. Пилотните клинични изпитвания обгръщат дами с метастазиращ рак на ендометриума.

Лекарството е прилагано един път на всеки две седмици в продължение на шест седмици. Не са прилагани други спомагателни лекувания. След шест седмици откривателите означават 51% понижение на размера на метастазите, а след шест месеца лезиите са се свили с още 54%. В същото време при 57% от пациентите ракът е останал постоянен през това време. Само при една жена е регистриран непълен отговор на лекуването – под 30%.

Последвалата биопсия сподели понижени признаци на метастази. Лекарството е посочило добра търпимост и липса на токсичност.

В момента продължава наблюдението на пациентите. В идната фаза на лекуването ще бъдат включени доброволци с други типове рак – на гърдата, на белия дроб и други.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР