Иновативни лекарства и нови медицински дейности няма да бъдат плащани

...
Иновативни лекарства и нови медицински дейности няма да бъдат плащани
Коментари Харесай

Депутати дадоха зелена светлина на НЗОК да не плаща нови лекарства и дейности

Иновативни медикаменти и нови медицински действия няма да бъдат плащани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) през идната година, взеха решение депутатите от парламентарната бюджетна комисия в четвъртък при второто четене на Закона за бюджета на здравно-осигурителния фонд. Така противоречивата възбрана, която беше посрещната с отрицание от лечебни заведения, пациентски организации и опозицията в Народното събрание, е единствено на крачка от окончателното й приемане в зала.

Предложението за мораториума пристигна от финансовото министерство и персонално от зам.-министъра на финансите и досегашен ръководител на Надзорния съвет на касата Кирил Ананиев, който в следствие стана министър на опазването на здравето. То претърпя дребни корекции по предложение на депутати от ГЕРБ, тъй че въпреки всичко НЗОК да подписва контракти с нови отделения тук-там, където такива медицински действия не се правят. Така в случай че в даден град отвори порти поделение по инвазивна кардиология и досега такава активност не се прави, то ще бъде финансирано. Но в случай че в град като София или Пловдив бъде отворена следващата ортопедия, тя няма да получи контракт и финансиране от НЗОК.

Също по предложение на ГЕРБ категорично беше записано, че мораториумът няма да важи за генерични лекарства, въпреки че през цялото време той е ориентиран към новаторските медикаменти с нови молекули.

Предложението мораториумът да отпадне за генериците съгласно ръководителя на здравната комисия Даниела Дариткова (ГЕРБ) ще даде опция за по-ефективното консумиране на средствата, а оттова и по-добър достъп до медикаменти.

Мораториумът за новаторските медикаменти обаче се резервира, което ще направи недостъпни през идната година за български пациенти към 17 нови лечения. Сред тях са лекарства за онкологични и онкохематологични болести, ревматоиден артрит и други като шест от тях са предложени за възнаграждение от здравната каса откакто са минали оценка на здравните технологии. Отделно от това за новаторските лечения фирмите са договорили отстъпки от цената с НЗОК, което е изискване, с цел да могат да бъдат финансирани от здравния фонд.

Икономиите от мораториума за заплащане на новаторски медикаменти се чака да са към 25 млн. лв. за идната година.

Забраната за финансиране на нови лекарства и медицински действия беше стимулирана от Ананиев в качеството му на началник на надзора на касата при първото четене на бюджета с това, че по този метод нарастването от 400 млн. лв. няма да бъде “изядено “ от нови медикаменти и действия, а ще бъде вложено в сегашния пакет медицински действия, като парите отидат за нарастване на цените на някои мощно подценени клинични пътеки.

Освен това бюджетната комисия одобри и друго предложение на депутати от ръководещото болшинство - за увеличение на парите в извънболничната помощ с 27 млн. лв. за сметка на по-малък запас за непредвидени и неотложни разноски.

Със 7 млн. лева повече ще са средствата за първичната извънболнична помощ за 2018 година, със 7 млн. лева ще е нарастването за профилираната извънболнична помощ, с 3 млн. лева ще е по-голям бюджетът за медикодиагностичните действия и с 10 млн. лева повече ще са средствата за стоматологична активност.

Увеличаването на парите за извънболничната помощ беше измежду главните претенции и на съсловната лекарска организация и сдружението на общопрактикуващите лекари.

Така запасът на касата от 114.5 млн. лв., който следващата година ще е едвам 3% вместо досегашните 10%, ще изтънее в допълнение поради увеличението на парите в извънболничната помощ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР