Иновативна пневмококова ваксина, разработвана от научен екип от Ню Йоркския

...
Иновативна пневмококова ваксина, разработвана от научен екип от Ню Йоркския
Коментари Харесай

Нова ваксина ще пази от 70 вида пневмонии


Иновативна пневмококова ваксина , разработвана от теоретичен екип от Ню Йоркския Университет, може да избави живота на хиляди хора в бъдеще. Досегашните клинични изследвания демонстрират, че имунизацията дейно защищава от инфекциите, породени от бактериите от типа Streptococcus pneumoniae. Тези бактерии, означавани като пневмококи , са главен извършител на пневмония, като може да предизвикат също и менингит, сепсис и други

Най-висока успеваемост новата пневмококова ваксина демонстрира точно по повод предварителната защита на пневмония . Научният екип открива, че тя може да защищити от към 70 от най-разпространените типове пневмония.

След въвеждането при започване на века на първите форми на ваксина срещу пневмония , ефикасни против най-честите ѝ форми, смъртността от пневмония е спаднала съвсем на половина. Очаква се създаването на новаторската пневмококова ваксина да я редуцира още по-осезаемо.

Днес прилаганите пневмококови ваксини са ефикасни против 23 варианта на бактериите, причнители на болестта. Разработваната от учените от университета в Ню Йорк ваксина може да покрие още 50 варианта на бактериите от типа Streptococcus pneumoniae, осигурявайки най-комплексната предварителна защита на пневмония до момента.

За момента едвам към 10% от случаите на пневмония са породени от варианти на стрептококите, които не се покриват от досегашните ваксини. Макар и редки обаче, случаите на пневмония, породена от бактерии, които имунизациите не покриват , са рискови, а лекуването - мъчно. В изискванията на глобализация тези бактерии ще стартират да се популяризират все по-бързо и нашироко. Така инфекциите, породени от тях, безспорно ще зачестят.

Свързани публикации.. Белодробен цирей при децата - затруднение при пневмония 0 Пневмония - а,б - при лекуването ѝ 0 Редовните дентални грижи защищават от пневмония 0

Именно предварителната защита на тази заплаха е в основата на създаването на новия вид сложна пневмококова ваксина.

Счита се, че тя ще демонстрира висока успеваемост при използване още в детска възраст. В дълготраен проект това може да помогне за дефинитивно справяне с пневмонията и елиминиране на периодическите взривове на разпространяването ѝ в международен мащаб.

Възможността за обезпечаване на разнообразно хранене и укрепване на имунитета с наличните през днешния ден средства покачват очакванията за реализиране на този положителен резултат.

Данните за изследването и напредъкът в създаването на новия вид пневмококова ваксина се разгласяват в журнала Science Advances.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР