Инженерното чудо на Германия във времето между Първата и Втората

...
Инженерното чудо на Германия във времето между Първата и Втората
Коментари Харесай

Messerschmitt Bf 109 – най-добрият самолет на Втората Световна война

Инженерното знамение на Германия във времето сред Първата и Втората Световна война и до през днешния ден може да се счита за една от най-сериозните индустриални революции на XX век. Хитлер бързо преоборудва заводите за произвеждане на военна техника, а в това време инженерите, носещи към момента лютата засегнатост от предходната война са твърдо решени, че би трябвало да отвърнат на удара и имат потребност от реванш.

И по този начин в хода на огромното произвеждане в Германия се раждат някои от най-съвременните военни планове. Дори и след края на световния спор ще има преразпределение на наследството, което по един или различен метод ще еволюира до равнището на Stealth и редица други авио планове. С рухването на диктатора ще се открият редица немски прототипи, които доста скоро ще намерят своето приложение в Студената война. Преди да стигнем до нея, би трябвало да обърнем внимание на една впечатляваща машина, чийто тътнеж накара цяла Англия да трепери.

 gettyimages-110690182-594x594

Говорим несъмнено за смъртоносния Messerschmitt Bf 109. По време на Втората Световна война този аероплан доближава индустриалното число 33 000. До през днешния ден е един от най-масовите бойни самолети и колкото по-голямо е неговото количество, толкоз по-сериозни са и триумфите му. Bf 109 е съумял да смъкна повече самолети, в сравнение с всеки различен и най-вероятно огромният му боен триумф се е случвал тъкмо над Англия

Къде обаче се крие тайната на Месершмит? Трудното му раждане! Започвайки плана още през 1935 година немските авио инженери желали да употребяват доста мощен мотор за компактния си първообраз. Доставеното самолетно сърце разполагало с мощ от 695 конски сили. Това до някаква степен задоволило условията. Освен това германците се постарали да прикрият информацията за новия си план, откакто предходния 108-и модел е 4-местен транспортен аероплан.

 gettyimages-515950013-594x594

Никой не е подозирал, че бъдещият модел ще е мощен и яростен изтребител, който ще сложи международната авиация на колене. Междувременно не би трябвало да забравяме, че в Япония също са се разработвали сходни машини, там японската корпорация Mitsubishi е имала повече време за изпробване, както и запас. По същото време Херман Вилхем Гьоринг оглавява немското Луфтвафе (немските военно въздушни сили, постоянно Луфтвафе се счита за човек, а не е). Първоначалната цифра летци е 18 200 души.

Необходим е по-сериозен опит и както мнозина се досещат, бойното кръщене на този аероплан стартира в Испанската война, позната още като генералната подготовка за Втората Световна война. До края на Испанската война, конструкторите към този момент са съумели да тунинговат в допълнение своите самолети и са подготвени за същинската борба.

 gettyimages-612583292-594x594

Светкавичната война носи своето име с помощта на възродената немска промишленост. Новите по-бързи танкове и по-агресивни самолети съумяват да покорят дистанции, които нито една пехота не може да покрие. Точно затова Франция капитулира, вярвайки, че за следващ път ще се води окопна война. Луфтвафе безпроблемно отстранява всеки съперник по пътя си. От 1939 година немските асове са приети за най-хубавите в света.

В този интервал се раждат и първите редизайни на самолета. Пристигат по-сериозните V12 мотори от Daimler и разполагат мощ от близо 1150 конски сили и оптималната скорост от 300 км/ч. Messerchmitt Bf 109 е като дребна спортна кола с особена маневреност и летците го обичат, само че имал и избрани тресчици за дялане. Самолетът бил напълно оръжие единствено в ръцете на опитните водачи. Излитането и приземяването са претендирали прочут опит. Огромният мотор разполага с течна система за изстудяване и попадения в нея може да се счита за фаталано. Едва през 1943 година са добавени два радиатора и при попадение в единия, водачът може да задейства другия.

Инженерите инсталират и система за претоварване, която дава още 5 минути полет без изстудяване, в които летецът да реши дали да се върне в базата или къде тъкмо да катапултира. Друга красива екстра, за която останалите мечтаят е електрически стъпков регулатор за надзор на оборотите. Изтребителят можел да продължи да поддържа работата си даже при най-натоварващите маневри, в това време самолетите на съперника разполагат с хидравличен стъпков мотор и доста постоянно могат да изгасят мотора си, а при високи обороти е съвсем невероятно да се включи още веднъж.

 gettyimages-477564975-594x594

Германските инженери съумяват да слагат и доста съществено количество картечници, които реалокират от крилата в предната част на самолета. Синхронизаторите им са също стартират да блестят и нито едно перка не е ударена по време на въздушен пердах. Самолетът е в своя разцвет към края на войната. През 1944 година разполага с доста по-мощен мотор (близо 200 конски сили) водна инжекция и суперчарджър за спомагателна скорост – при тестванията лети със 720 км/ч.

Когато Гьоринг е запитан от какво има потребност, с цел да победи британците, той отвърнал, че ескадрила Spitfire ще свърши чудесна работа. Получава доста по-добър инструмент, само че към този момент е доста късно за промени. Messerschmit несъмнено оставя в историята като един от най-хубавите създавани самолети във военната история и всички последващи модели грабят с цялостни шепи от неговата структура. Не би трябвало да забравяме, че българските летци употребяват точно този аероплан във въздушната борба на София. И макар по-малката си бройка, родните водачи несъмнено демонстрират висока класа и също признават качествата на немската машина.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР