Инж. Веселин Русев, управител на ВиК – Варна“ ООД, даде

...
Инж. Веселин Русев, управител на ВиК – Варна“ ООД, даде
Коментари Харесай

Инж.Веселин Русев: ВиК Варна ще отчете 5 млн. лева печалба за 2023 г. 


Инж. Веселин Русев, шеф на „ ВиК – Варна “ ООД, даде изявление за Varna24.bg, в което отговори на значими въпроси, които вълнуват варненци и жителите на региона:

Инж. Русев, измина една година от началото на Вашето ръководство във „ ВиК – Варна “ ООД, по какъв начин бихте я обобщили?

Без да се лаская, мога да кажа, е, че за една година успяхме да свършим доста неща. По моя самодейност организирахме интензивни диалози с съвсем всички кметове от региона за установяване на най-спешните вложения във водопреносната мрежа в техните общини, с цел да се усъвършенства качеството на доставяната от нас услуга. Този лист към този момент е подготвен и аз го показах на регионалния шеф госпожа Андрияна Андрева и към този момент започваме работа по него. За една година „ ВиК – Варна “ ще влага към 7 млн. лв. в планове в региона.

Успяхме да овладеем казуса с честите повреди на магистралния тръбопровод Варна – Златни пясъци в частта покрай паметника на българо-съветската дружба. Със лични средства подменихме 120 м. от стъклопласта в най-рисковия сектор. Чакаме вложените средствата да ни бъдат възобновени от „ Български ВиК холдинг “ на база подадените документи и вследствие на решението на Общото заседание от предходната година този ремонт да се финансира със заем от холдинга. Поставили сме първоначално спирателни кранове, с цел да ограничим региона, оставащ без вода, вследствие на постоянно авариращия тръбопровод в кв. „ Максуда “. Там също следва промяна на тръбата, с цел да понижим риска от чести повреди в бъдеще.

Дружеството е в прелестно финансово здраве. За 2023 година ще отчетем 5 млн. лв. облага, която е повече от 2 пъти по-голяма от тази през 2022 година Увеличихме събираемостта. Правим всичко належащо да мотивираме нашите служащи и чиновници, влагаме в мрежата доколкото ни разрешават опциите и капиталовата стратегия. Въпреки някои административни спънки вършим всичко належащо европейският план да се движи в периоди, само че, за жалост не постоянно съумяваме, за което се оправдавам откровено на жителите на Варна.

Какви са аргументите за честите повреди по водопреносната мрежа във Варна?

Основният проблем за възникването на повреди се крие в остарялата и амортизирана водопроводна мрежа. Все още на клиентите се доставя вода по тръбопроводи от етернит и стомана, положени през предишния век (70-те и 80-те години). Стоманените водопроводи, да вземем за пример, са със период на валидност от 10 година, само че не престават да се употребяват. Те са на 100% амортизирани и би трябвало да се подменят. Затова се създава капиталова стратегия, в която невралгични точки от водопроводната система, се залагат за замяна с нови уреди.

В кои региони стават най-често повреди и за какво?

Най-често повреди пораждат в тези региони, в които над 70% от положените водопроводи са от азбестоциментови тръби (етернит). Това са регионите към и над фабрика „ Христо Ботев “, Цветния квартал, кв. „ Чайка “, както и към II корпус на Икономическия университет. Магистралният тръбопровод „ Варна – Златни пясъци “, който обезпечава вода за курортните комплекси, е построен през 60-те години на предишния век и минава напълно през парцели, които тогава са били главно лозя и градини, само че в този момент голямата част от тях попадат в регулация и са част от града. Спирането на подобен тръбопровод, без значение по каква причина, оставя стотици хора без вода.

Неведнъж сме говорили за дейните строителни действия, за застрояването и презастрояването на града. По този мотив би трябвало да кажем, че всеки ден има провокирани повреди от строителни компании, без значение от дадените инструкции. Но в последна сметка постоянно се счита, че неналичието на вода е поради дейности на „ ВиК-Варна “ ООД.

Колко почти (по груби разчети) би коствала подмяната на тръбите, тъй че да не се случват повреди?

Такива планове, даже и груби, няма по какъв начин да се създадат, тъй като водоснабдителната система не е единствено замяна на тръби. Има пречиствателни станции, водоеми, резервоари, въздушници, водопроводни отклонения, спирателни кранове и други, стотици уреди по системата. Както всяко остойностяване, даже на дребен квартал, се изисква най-малко абстрактен план с всички елементи по мрежата.

Хората се оплакват от мудни дейности при премахване на повредите. Каква е повода?

Това, което се опитваме от години да разбираем на нашите клиенти е, че с цел да се в профил една повреда се изискват редица дейности, които изискват време. Това не е като промяната на изгоряла крушка – да става за минута. Ремонтът на аварирала тръба изисква първо водата по нея да бъде спряна. Оттичането на водата по системата изисква време. Разкриването на тръбата, установяването на типа на повредата, обезпечаването на нужните материали за отстраняването й, а по-късно и напълването на системата с вода лишава часове. В 90 % от случаите съумяваме в границите на деня да се оправим с нормалните повреди. Когато имаме някаква изключителна обстановка, както с огромната повреда на стъклопластовия тръбопровод, времето за справяне се удължава. Винаги обаче, когато има техническа опция, превключваме на спешно водоподаване, с цел да понижим неудобството за семействата.

Колко % от водата се губи поради остарялата водопреносна мрежа?

Загубите по водопреносната мрежа не са непрекъсната големина. Те са цялост от няколко детайла. Около 30% от тях се дължат на остарялата водопроводна мрежа. Следващата големина са неточните измервателни уреди (около 20% от загубите), както и нерегламентираното потребление на водния запас. Работим и по трите съставния елемент интензивно. Сериозно внимание се обръща на активността на водомерно стопанство, което е ангажирано с измервателните уреди и техните доклади. Стремим се да понижаваме неинкасираната вода. Правим всичко допустимо да отстраняваме в точния момент повредите, и съвсем постоянно съумяваме, което също способства за понижаване на загубите от вода. Останалото са скрити течове, които също имат принос за отрицателната статистика.

Въпросите зададе Димитър Щерев

/заглавието е на редакцията/
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР