Инж. Петър Кисьов, Обединение „Чист въздух за Пловдив“ В поредица от

...
Инж. Петър Кисьов, Обединение „Чист въздух за Пловдив“
В поредица от
Коментари Харесай

Чист въздух за Пловдив Защо да сменим старата си печка с кли...

Инж. Петър Кисьов, Обединение „ Чист въздух за Пловдив “

В поредност от публикации ще ви представим вероятните други възможности за безвъзмездна замяна на старите печки на дърва и въглища с по-екологични уреди, за които Община Пловдив продължава да събира заявления. Гражданите на Пловдив могат да аплайват по плана „ Мерки за възстановяване на качеството на атмосферен въздух в община Пловдив посредством понижаване на излъчванията на ФПЧ10 от битовото отопление “ до 23 май 2021 година



Една от другите възможности, които могат да изберат притежателите на жилища, са климатиците. Всяко домакинство, което дава отговор на критериите, може да размени печката си на твърдо гориво и да получи гратис до 3 броя инверторни климатици и индивидуален сплит за високостенен монтаж.

Климатиците от този вид съставляват съоръжения, състоящи се от вътрешно и външно тяло. Те са предопределени за отопление и изстудяване на единични пространства (енергиен клас А++ в режим на отопление и А+++ в режим на охлаждане). Достигането на високи равнища на енергийна успеваемост при процеса на отопление понижава разноските през студените месеци. При деликатен разбор на годишната стойност за отопление по вид енергоносител и апарат излиза наяве, че отоплението с климатик е с най-ниска себестойност.

Декларации за присъединяване в плана се подават до 23.05.2021 година

всеки работен ден от 08:30 часа до 17:00 часа в деловодството на Община Пловдив, площад " Стефан Стамболов " №1 или посредством е-поща на адрес: Декларацията би трябвало да е попълнена, подписана и сканирана във формат.pdf или.jpeg

Списък с утвърдените претенденти се оповестява на интернет страницата на Община Пловдив в www.plovdiv.bg и в районните администрации след подаване на декларацията, осъществяване на анкетирането и определянето на мощностите на нови уреди за отопление и валидиране на подадената информация.

Какво съставляват климатиците и за какво те са добра опция на битовото отопление на дърва?

Този вид уреди се характеризират с висока успеваемост на превръщане на електрическа сила в топлинна. Важно е обаче да се направи верен избор на мощността на климатика. За тази цел се вземат поради няколко съществени фактора - съществуването на изолираност на постройката и/или помещението и неговият размер. Така да вземем за пример, при неизолирано жилище в множеството случаи е добре да се планува малко по-мощният вид. Важно е да се знае, че успеваемостта и разполагаемата топлинна мощ на климатика се въздействат най-силно от външната температура. При намаляването на външната температура се понижава и успеваемостта, както и разполагаемата топлинна мощ на климатика, като това става по-осезаемо при температури под 2 °C. Най-ефективна е работата на климатика при изолирани пространства - по този начин се понижават топлинните загуби и се улеснява в забележителна степен работата на уреда.

Съвременните климатици, които ще бъдат предоставени по плана, с цел да заменят старите печки на дърва и въглища, имат следните преимущества:

1) Позволяват функционалност за отопление и изстудяване.

2) Характеризират се с висок годишен коефициент на промяна на употребяваната електрическа енергия в топлинна сила. И по-конкретно, в границите на програмата ще бъдат заложени механически параметри за климатици, които ще обезпечават коефициент на сезонна промяна (SCOP > 4.5 W/W) не по-малко от 450%. Това значи, че средногодишно климатикът ще употребява над 4,5 пъти по-малко сила (електроенергия), в сравнение с ще отдава в помещението (топлинна енергия). Това прави климатиците извънредно ефикасни решения.

3) Функционират с инверторен режим на работа - инверторните климатици понижават оборотите си при достигането на заложената температура, като по този начин се понижава електроконсумацията. Това води до по-слабата обезценка на частите и надлежно до неговата ефикасна работа. Допълнително преимущество е тяхната тиха работа.

4) Притежават точно управление на заложената температура, нощен режим и други варианти, които понижават потреблението на електрическа енергия. Някои климатици разрешават Wi-Fi управление посредством приложение, посредством което можете да контролирате температурата от разстояние.

За климатиците е значимо да се знае, че честото им прекъсване и включване е нежeлателно, изключително при по-ниски външни температури (под 2 ͦС). Този метод води до повишение на потреблението на електрическа енергия заради изстиването на помещението, в това число на стените, пода и тавана. За задачата се предлага при неявяване от вкъщи при студено зимно време, градусите на климатика да се понижат, а не уредът да се стопира.

Как вярно да изберем своя климатик?

При избора на климатик от особена значимост e неговото вярно оразмеряване от позиция на придвижването на въздушния поток. Това значи, че прекомерно мощните климатици по отношение на помещението, в което ще се конфигурират, ще обезпечат мощно придвижване на въздуха, което може да докара до дискомфорт. За задачата е правилно да се следват рекомендациите на производителите за площите и размерите за съответния вид климатик. Допустимите по програмата ще са климатиците са със следните мощности:

- Климатична система с мощ от 9000 BTU или еквивалент - предопределени са за отопление на помещение до 15 m², респективно 40 m³;

- Климатична система с мощ от 12 000 BTU или еквивалент - предопределени са за отопление на помещение до 25 m², респективно 65 m³;

- Климатична система с мощ в порядъка на 18 000BTU или еквивалент - предопределени са за отопление на помещение до 36 m², респективно 95 m³;

- Климатична система с мощ от 24 000 BTU или еквивалент - предопределени са за отопление на помещение до 48 m², респективно 125 m³.

Информация за опциите за безвъзмездна замяна на отоплителни уреди на твърдо битово гориво с по-екологични други възможности - ток, газ, пелети и Топлоелектрическа централа, може да намерите на уеб страницата на или да зададете въпросите си на горещата телефонна линия: 0700 50 032

--------------------------------------------------www.eufunds.bg------------------------------------------

Проект BG16M1OP002-5.003-0006: „ Мерки за възстановяване на качеството на атмосферен въздух в община Пловдив посредством понижаване на излъчванията от ФПЧ10 от битовото отопление “, финансиран от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 “, съфинансирана от Кохезионния фонд на Европейския съюз.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР