Инж. Нина Божилова е директор на Професионалната гимназия по транспорт

...
Инж. Нина Божилова е директор на Професионалната гимназия по транспорт
Коментари Харесай

Транспортните специалности са за хора с особен дух

Инж. Нина Божилова е шеф на Професионалната гимназия по превоз “Гоце Делчев ” от 2016 година. Преди това е дълготраен помощник-директор по образователната активност.
В края на април 25 учители от професионалната гимназия поеха към Скопие, с цел да се поклонят на гроба на патрона си - Гоце Делчев. Това мероприятие даде старт на честванията на 50 години от основаването на учебното заведение, дало на Пловдив последните двама кметове - Славчо Атанасов и Иван Тотев.

В момента върви конкуренцията в шахматния шампионат “Гоце Делчев ”, а спечелилият ще бъде награден навръх празника на учебното заведение - 4 май, когато се навършват 115 година от гибелта на Гоце Делчев. 

Г-жо Божилова, във връзка 50-годишнината на учебното заведение събирате на следващия ден 120 учители, които са градили историята му. Какво ще им кажете и какво се промени през годините в сектора, за който подготвяте фрагменти? Има ли потребност от осъвременяване на листата на специалностите, за каквото упорстват други професионални гилдии?

- На 1 септември 1958 година стартира летописът на днешната Професионална гимназия по превоз „ Гоце Делчев ”. Половин  век се образоват експерти в транспортната сфера. Този празник е сериозен мотив да си дадем сметка за постигнатото през годините. На 3 май 2018 година актуалният екип ще посрещне своите някогашни сътрудници - над 120 учители,  шефове, чиновници. Тази среща ще възбуди доста остарели мемоари и прекарвания. Днес ние продължаваме делото на първите и тези преди нас, положили основите на това учебно заведение!

Маршът на живота ни е да образоваме!

Днес образоваме учениците си в настоящи и търсени от пазара автотранспортни специалности. Предлагаме, с изключение на дневна и независима, и дуална форма на образование. Монтьор, механик, електротехник и електромонтьор са най-старите, само че изцяло настоящи, търсени и през днешния ден специалности. Успешно осъществяваме банкет в компетентност " Автомобилна  мехатроника ". За да отговорим на потребностите на бизнес сътрудниците ни, ще предложим през новата образователна година и две нови специалности -спедитор-логистик и механик на електрически транспортни средства. Училището постоянно е създавало фрагменти в транспортната сфера и сега покриваме целия набор от специалности в автотранспортната сфера.

- След като предходната година не се осъществя банкет, за повторно в идната акция набирате претенденти за дуалната форма на образование. Защо седмокласниците да се запишат в нея и каква реализация могат да чакат?

- Радостно е, че бизнесът от ден на ден се отваря за нас. Три компании подадоха поръчка към учебното заведение ни за дуално образование. Това образование дава опция на учениците  в XI и XII клас  да получават месечно възнаграждение и да им се начисляват осигуровки. Идеята е младежът по-лесно да навлезе в практиката и да получи справедливо възнаграждение, до момента в който се образова. Настоящите седмокласници, нашите кандидат-гимназисти, ще получат модерно обучение. Разполагаме с  богатата материална база, безжичен интернет, цифровизация при образование и всеотдайни учители. Напълно гратис ще получат умения по сигурност на придвижването по пътищата и шофьорска брошура кат. В. За младежа образованието по непознат език по специалността е още едно прозорче към света. Предизвикателството през днешния ден е да създадем учебното заведение комфортен дом за нашите възпитаници, да се усещат сигурни, щастливи и да получат знанието, което ще им служи за цялостен живот. 

- Бизнесът постоянно се оплаква, че се къса връзката сред учебното заведение, университета и действителните потребности на компаниите. Как Вие преодолявате този проблем?

- Години наред тази тройна връзка липсваше. Не единствено нашата, само че и другите професионални гимназии бяха изоставени. Но с всеки идващ ден това се трансформира. Както към този момент загатнах, не мога да се оплача от неналичието на внимание от страна на бизнеса към нашето учебно заведение.
С дейната роля на бизнес сътрудници - представители на  разнообразни европейски автомобилостроители, търсим решения да осигурим лятна работа за искащите това наши възпитаници.
Много покрай нас е катедра " Автотранспортна техника " в Техническия университет - филиал  Пловдив. Имаме контракт за взаимни дейности в това число и за поддръжка на наши възпитаници, които желаят да продължат образованието си при тях.

- Училища като вашето с изключение на директната образователна и възпитателна работа постоянно са натоварени и със обществена задача - поддържат деца, които идват от фамилии в неравностойно състояние. С какви проблеми се постанова да се справяте?

- Успешното осъществяване на учебно-възпитателна дейност изисква доста внимание, грижа и обич за всеки възпитаник. Често родителите участват официално или просто отсъстват. Затова нашите възпитаници споделят с нас, усещат ни близки, доверяват ни се. Учителите запълваме празнината от изчезналия родител. Търсим решения и морално, и посредством целеви стипендии да подкрепим деца от уязвими групи. Водим диалози, обгрижваме нуждаещите се, с цел да се усеща всяко дете персона.

- Момче от турската общественост във вашето учебно заведение надделя първенци по шахмат и се пошегува със себе си, че е Черната пешка на гимназията. Преподавателка по история пък върти сред уроците и Хлебната къща в Стария град. С какво още Ви изненадват младежите и екипът Ви?

- Много се веселя на триумфите на нашите шахматисти - Сашо от XI клас и Иван от IX клас, които на 27 април още веднъж завоюваха купи в съревнование по шахмат, проведен в ОДК - Пловдив. А младата ни колежка Танева ни изненада с дейната си роля в Хлебна къща - Пловдив. Имаме и други извънучилищни занимания и триумфи (критерият е единствено уникалност) както на учениците ни, по този начин и на учителите ни. Тава единствено ни обогатява, прави ни изобретателни и по-силни.
Транспортните специалности са за хора със специфичен дух!

Какви провокации си слага учебното заведение на половин век за идващия половин? Какво още би трябвало да се добави към подготовката по специалност, с изключение на все по-масовото нахлуване на интензивно проучване на непознат език със характерната терминология за дадена специалност?

- Историята е умен урок за всеки, който желае да се развива и потвърждава. Благодарна съм, че съм част от екипа на Професионалната гимназия по превоз „ Гоце Делчев ”. За нас е значимо да създадем в условия на мира и сигурност, млади квалифицирани хора, насочени към автотранспортната сфера с просвета за безвредно придвижване по пътищата. Бизнес партньорството да е водещото при избор на образователните предмети и стратегии, а реализацията на младите експерти да е пълноценна и в България.   

Автото ще го бъде и след нас минимум в идващите 50 години!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР