инж. Чавдар Стойнев, директор на ТЕЦ Перник“, в Беновска пита“

...
инж. Чавдар Стойнев, директор на ТЕЦ Перник“, в Беновска пита“
Коментари Харесай

Чавдар Стойнев: ТЕЦ „Перник“ инвестира в биомаса и газ, затова е с най-ниска цена на парното

инж. Чавдар Стойнев, шеф на Топлоелектрическа централа „ Перник “, в „ Беновска пита “ във  и в  пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 5-ти март 2022 година, съобщи позиции по следните тематики:

Инвестициите в когенераторна апаратура за природен газ.

„ Как ще се отоплява България и по какъв начин ще работи, запитвам непосредствено най-голямата централа, след АЕЦ „ Козлодуй “, или най-старата? “, попита водещата Илиана Беновска. Чавдар Стойнев отговори, че Топлоелектрическа централа „ Перник “ има 70 годишна история, предходната година са били честванията. Той съобщи, че България ще се отоплява главно на твърдо гориво.

Беновска продължи: „ Знаете модерната скица – „ зелената договорка “, затваряме мините, отстраняваме течните горива! “. Събеседникът ѝ отговори, че и ние вървим в тази посока. Топлоелектрическа централа „ Перник “ е подал заявление за взаимно изгаряне на твърди горива и биомаса през 2019 година В момента има план за създаване на нова когенераторна апаратура на природен газ. Тя е на стадий няколко месеца преди стартиране в приложимост. Правят се довършителни работи, остава да се създадат последни проби на оборудванията преди включването им в употреба. Предвижда се летният режим на централата да поеме единствено когенераторната апаратура. Това ще даде опция за по-мащабни и продължителни поправки, с цел да се даде надеждност на старите уреди. Става въпрос за котли, турбогенератори и всички останали спомагателни уреди.

Политиката на Европейски Съюз за понижаване на въглищните централи.

„ Казахте, че Топлоелектрическа централа „ Перник “ е най-старата централа, само че в този момент ще Ви попитам какъв е животът? Знаете, че нуклеарните централи имат избран живот. Тук изключвам международният блян, знаете, че и ние, и Полша, и Унгария, и други страни апелираме затварянето на въглищните централи и това още не е решено в Европа, въпреки че обмисляме разнообразни периоди? “, попита Беновска. Чавдар Стойнев отговори, че политиката на Европа е към понижаване на въглищните централи. Ресурсът е изчерпаем и към този момент сме към края му. Водещата означи, че България има още ресурси. Събеседникът ѝ отговори, че ресурси към момента има, само че тяхното количество понижава, понижава и качеството им. Но с вложения в оборудванията те могат да се експлоатират още дълги години.

Повишената цена на природния газ.

„ Сега в тази енергийна киза, с изключение на, че желаете да минете на газ, вие употребявате и ток в производството. Колко са разноските ви за ток? “, попита водещата Илиана Беновска. Чавдар Стойнев отговори, че Топлоелектрическа централа „ Перник “ създава и ток, който употребява, което ги прави самостоятелни от борсовите цени. Себестойността на тока, който централата създава, се усилва. Цената на газта непрестанно се усилва, а доставките към този момент стават несигурни „ Не желая да Ви замесвам в политика, само че една от политическите тези е, че това опълчване сред Съединени американски щати и Русия е за завладяването на Европа от страна на Съединени американски щати, също и за шистов газ. Обяснете шистовият газ приспособен ли е за вашата централа? “, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че централата може да работи на природен газ, метан.

Ценанат на услугите, които предлага Топлоелектрическа централа „ Перник “.

„ Как се отразява тази енергийна рецесия на вашите консуматори, вие сте известни, Топлоелектрическа централа „ Перник “, че сте с най-ниските цени? “, попита Беновска. Чавдар Стойнев отговори, че централата работи на контролирания пазар, годишно се подават заявки за цените и сега цените, които оферират, са едни от най-ниските. „ Какво коства на сдружението това? “, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори: „ Коства доста по-малко доходи, което ни лимитира откъм разноски за вложения, ремонт и въвеждане на нови уреди! “.

Авариите.

Водещата напомни, че неотдавна е имало повреда. Чавдар Стойнев изясни, че централата е голямо оборудване, цялост от доста дребни. Той сподели: „ Ако Ви дам образец с автомобил, когато аварира един елемент, който е дребен, стопира целият автомобил. Причинихме стеснение на жителите, за което употребявам вашия ефир да се извиня публично! Но ремонтните групи отстраняват повредите по най-бързия метод! “.

Каква е алтернативата, в случай че спре краткотрайно топлоподаването?

„ Мислила съм си, тъй като Перник целият е топлофициран, в случай че инцидентно, по разнообразни аргументи, ТЕЦ-ът спре, по какъв начин ще се топлят хората? “, попита Беновска. Чавдар Стойнев отговори, че алтернативата е на твърди горива, което е доста по-замърсяващо. Другата опция е на ток, само че цената там също не се знае дали няма да тръгне нагоре. Не е ясно и системата дали ще може да издържи, в случай че се натовари прекалено.

Биомасата.

„ Доколко биомасата продължава да е настояща, Вие казахте, че от 2019 година имате поръчка. Имахте премеждия с много министри. Как ще се реши този внимателен въпрос? Винаги се подозира, както се споделя в Хамлет – „ Има нещо гнило в Дания “, подозира се, че има нещо неправилно, нелегално? “, попита Беновска. Чавдар Стойнев отговори: „ Има контролни органи, които ни гледат под лупа. Иначе няма по какъв начин да не се върви към биогоривата, като по-чиста сила. И от излъчвания сме доста притиснати, цените скочиха в пъти. Така че би трябвало да оцеляваме! “.

Комуникацията с новия министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

„ Как се разбирате с новия министър Борислав Сандов, поддържате връзка ли? “, попита Беновска. Чавдар Стойнев отговори, че директно не поддържат връзка. Водещата попита има ли някакви нови, фрапантни разпореждания в бранша. Събеседникът ѝ още един път съобщи, че досега нямат някаква по-специална връзка с новия екоминистър. Централата прави естествената си активност.

Кариерата му в Топлоелектрическа централа „ Перник “.

Чавдар Стойнев изясни, че е шеф на Топлоелектрическа централа „ Перник “ напълно неотдавна. Преди това има 16 години стаж от най-ниското ходило до шеф. Преминал е най-малко през 10 позиции досега. Водещата попита това не е ли огромна отговорност? Събеседникът ѝ отговори: „ Голяма отговорност, доста работа, събираме мощен екип и продължаваме напред! “

„ Станахте ли различим в Перник, когато има проблем с ТЕЦ-а? “, попита водещата. Стойнев отговори: „ Аз съм различим от дълго време, хората ме познават, които са в средите към ТЕЦ-а! “. Беновска означи: „ Но постоянно има отговорен, нали? “. Събеседникът ѝ отговори, че към този момент е привикнал, старае се да не дава мотиви за неодобрение.

Подаръците.

Беновска се обърна към госта си: „ Шеговит въпрос – алена или зелена ябълка сте в енергетиката? “. Той отговори: „ Все още съм „ зелена ябълка “, изучавам се! “.

„ Искам да Ви подаря, тъй като сме жители на тази страна, гласоподаватели сме, Вие сте младеж, би трябвало да си знаем правата. Подарявам Ви една Конституция! “, продължи Беновска. Чавдар Стойнев благодари и на собствен ред сподели: „ Аз желая да Ви подаря една историческа книга, тъй като сега се написа нова история – „ Речите, които трансформираха историята “! Пожелавам Ви новата история да бъде по-добра за всички! “.

Комуникацията с клиентите.

    „ Благодаря Ви за този диалог! Трябва да има повече,  споделям го като медиен човек, би трябвало да има повече пояснения за хората, с цел да знаят, когато получават една услуга, за какво я получават в този тип. Когато се изяснява, виждате, че всяко държавно управление остава на власт или пада, употребявам политически съпоставения, когато е отзивчиво. Вие ще подобрите ли информационната тактика на Топлоелектрическа централа „ Перник “? “, попита водещата. Чавдар Стойнев отговори, че се пробва да усъвършенства всички неща, които досега счита, че не са били правени и да надгражда започнатото. Той добави: „ Част от тези неща е и връзката. Гражданите се осведомят за всяка повреда, опитваме се да отговаряме на техните въпроси изчерпателно! “. Така приключи диалогът сред Чавдар Стойнев и Илиана Беновска в „ Беновска пита “ във  и в  пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 5-ти март 2022 г. 
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР