Инж. Александров, спечелихте изборите след балотаж и заявихте Слагаме начало

...
Инж. Александров, спечелихте изборите след балотаж и заявихте Слагаме начало
Коментари Харесай

Проблеми и решения в Община Етрополе – разговор с инж. Владимир Александров

Инж. Александров, спечелихте изборите след балотаж и заявихте „ Слагаме начало на нова ера ". Какво действително значи това?

Това значи напълно нова визия за град Етрополе, нова визия при разходването на публичния финансов запас, както и ръководството. Правя две включвания. Към момента спортът на Община Етрополе е коствал над 1,3 милиона лв., като близо 740 000 лв. отиват за едно спортно сдружение, една футболна школа, където защото са настрана юридическо лице, не се знае по какъв начин са разходвани средствата и няма по какъв начин да държим отговорност. Работим по подобряването на връзката и сега сме стигнали до освобождение на Община Етрополе от този финансов ангажимент, който е поела, намиране на нови спонсори. Това значи, че работя по въпроса за нов директорски съвет. В момента юристите водят контакти и би следвало да има и футболният тим нов ръководител и нови членове на директорски съвет, и нови спонсори.

В едно от интервютата си казвате, че сте отчаян от политиките на досегашното ръководство. В този ред на мисли - ето, вие казвате за спортното сдружение, само че кои са най-спешните задания за решение? И какво е вашето решение, има ли към този момент съответни стъпки от началото на мандата?

Има съответни стъпки. Разбира се, първо съм почнал с кадровите промени в Общината. Всеки един нов кмет би трябвало да си направи екипа, с който би следвало да работи. Към момента може би 10% от зависещия и управителния от Общината личен състав е в развой на промяна. Естествено, виждам това нещо да се случва последователно, в това число има хора, на които удължавам периода с цивилен контракт, с цел да може да стане гладко прекачване на хората и предаване на информацията. И надлежно това, което е липсвало на Община Етрополе, е да има бистрота към осъществяването на публичните поръчки, или по-скоро смяна в методиката при публичните поръчки, тъй като за никой не е загадка, че методиките са целеустремено направени, единствено и единствено да завоюва една единствена компания. Точно това нещо ще виждам да го трансформира. За това нещо са ни дали своят вот хората доверие и са ни избрали нас.

Как ще осигурите бистрота и по какъв начин ще осветите пък надлежно, безусловно даже, да приказваме и за това? Видяхме едни фотоси в едно от интервютата ви по какъв начин сравнявате табелата на Правец с Табелата на Етрополе, какъв брой е мрачно. Въобще, по какъв начин ще пристигна светлината в Етрополе?

Първо, за табелата на града - оказа се, че с цел да осветя законово табелата, ще ми би трябвало година и половина, в случай че сложим и минем всички процедури. Към момента работим за оцветяване на табелата. Ако успеем доникъде на февруари, ще е предизвикателство за мен. Със сигурност осветлението сега ще го създадем със слънчеви акумулатори, които сега са поръчани, на територията на общината са, вършим им стойки. Това нещо ще бъде направено доникъде на месец февруари. Как ще създадем Общината по-прозрачна - мисля, че към този момент съм го посочил с дейностите си. Без да упреквам и да вкарам виновност в някои от предишно ръководещите и взимането на решения, с няколко поста от началото на годината съм уведомил популацията общо взето с финансовото положение какво е, какви са минусите, какви са средствата, които не са разплатени. За никой не е загадка, че все още общината дължи към 3,5 милиона лв.. Разбира се, не се окайвам, ще излезем от тази обстановка.

Как ще излезете от тази обстановка?

С преразпределяне на разноските. Директно ви споделям - от спонсорството на футболния тим, това, което съм провел като няколко диалога, което ще стане факт, там би следвало да освободим към 800 000 лв., които би следвало да се разпределят в другите функционалности.

Но не са 3 милиона.

Разбира се, че не са 3 милиона. Вторите стъпки, които съм провел, това е основаването на БКС. Заложил съм си го и в предизборната стратегия, заложил съм го в програмата за ръководство. Провел съм към този момент първи стъпки с компанията реализатор, би следвало доникъде на годината Община Етрополе да има лична комунална компания, която да поеме част от сметосъбирането и всички функционалности, които са изнесени към днешна дата на подфирми, те да станат активност на Община Етрополе. Разбира се, това нещо би ни икономисало към 40 до 50 хиляди лв. месечно. И естествено, може би една от най-значимите вложения, която следва за общината, това е по „ Енергийна успеваемост " - промяна на осветлението на Община Етрополе. Месечно Община Етрополе разходва към 35 000 лв. за електрическа енергия. С инвестицията и с плановете, които сме подхванали и сега дори вършим енергийно проучване - имаме период до февруари месец, подали сме документите, би следвало да спестим сред 50 и 60% от коментираната сума на 35 000 лв..

Имате и една доста амбициозна задача - жителите на Етрополе да пият чиста вода и да изградите пречиствателна станция, и то не каква да е. Колко средства ще трябват за това и от кое място ще ги вземете, и по кое време ще стане факт?

Със сигурност пречиствателната станция за питейни води е проблем, по който аз персонално работя от над година по него, и колкото и да си мислех, че съм напреднал по плана, се оказва, че би трябвало да пускам със събирането на изходни данни за планиране. Естествено, решаването на един подобен проблем не е единствено от компетенциите на кмета на обитаемото място. То зависи от регионалния ВиК оператор - най-малкото самото задание би трябвало да се подаде от ВиК оператора. Какво има поради? Със сигурност анализите на питейната вода са определящи за това каква технология би следвало да се избере за филтриране. Към момента имаме доста проби, направени от локалното ВиК, само че не са направени в интервала, в който би трябвало. И какво ще рече - че всички проби са чисти. Със сигурност обаче всички жители на Етрополе знаят, че водата не е такава. И за момента аз съм провел от началото на месец януари три срещи по тази тематика, в това число във вчерашния ден съм приказвал с „ Евротест надзор " - това е компанията, с която ще подпишем контракт и ще създадем мониторинг на водата по Наредба 9, която дефинира питейните качества на водата. Там би трябвало да имаме 4 проби годишно взети. Аз съм си сложил малко повече, с цел да може да имаме положителни изходни данни за планиране, които да подадем на компаниите. Към момента съм провел диалог с „ Техноинокс " - Испания за показване на технологията, като тяхното решение са едни ламелни филтри, поредност от модулни уреди, които свеждат водата до ултрамикрофилтрация. Едно от предложенията, които също следва да преглеждаме - това ще е може би в края на месец февруари, това ще са уреди, предлагани от „ ЕнвироХеми ". Там разясняваме напълно друга технология, новаторска - SiC мембрани, или керамични мембранни филтри. Пак споделяме, че би трябвало да доведем водата до ултрафилтрация. Но може би по-големият проблем е какво ще се случва с утайките. Може би от двете компании, с които повеждам диалози все още - да, всеки споделя, че ще прочисти водата, че ще пием чиста вода, само че мисля, че по-скрит проблем ще се окаже какво ще се случи с утаителния материал, който се генерира при самото филтриране. Една такава инвестиция сега за към 300 кубични метра на час, или към 80-90 литра на секунда, би коствало на града към 4 до 5 милиона лв., това е напълно индикативна стойност.

Откъде ще ги вземете?

Вариантите ни са няколко за финансиране, в това число на ЕСКО заеми, които се оферират, в това число от лични доходи на общината и идни диалози с отрасловите министерства, само че това е една по-бавна процедура.

Колко е бюджетът на общината? Откъде идват средствата, с изключение на от страната?

Бюджетът на общината е почти към 32 милиона, като общо взето 16 милиона са делегиран бюджет и към 16 милиона се разпределят от бюджета. В реалност при другите оптимизации има вид за освобождение на финансов запас. Въпросът е вярно да си подредим нещата, с цел да може да го изпълним това нещо. Пак споделям, има разнообразни разновидности за финансиране на пречиствателната станция, само че тук нещата стават малко... страна, ВиК оператор, ВиК Холдинг, в който е Община Етрополе взе участие и цяла София-област взе участие, и е едно в допълнение оскъпяване на питейната вода, която все още е 4.05 лв. на литър. Говорим за една себестойност на филтриране за момента, към сегашните диалози, които водим с компаниите, за към 0.04 лв. при предлаганите технологии, без финансовата инвестиция, която ще направи Общината Етрополе.

Да ни разкажете по какъв начин работите и в посока опазване на здравето, опазване на работните места, също и пътната инфраструктура. При зимни условия - от това, което виждаме в миналите месеци, прави усещане, че нещата не са лесни при вас. Как и какво смятате да подобрите?

Казах, че един от целите ми е основаването на общинско дружество за комунални действия. И там мисля да влагаме в снегоподдържаща и пътностроителна техника, с която да обезпечим и да подобрим снегопочистването в Община Етрополе. Може би тук е моментът да споделя, че на територията на Община Етрополе има една компания, която извършва тази услуга. Тя поддържа и селата и при един изобилен снеговалеж се основава напрежение измежду популацията за това, че за малко време би трябвало да се реагира с много техника. И точно това аз мисля да подобря със основаването на едно такова дружество.

По отношение на работните места - какво смятате, че зависи от вас и може вие да извършите?

Трудно е разкриването на нови работни места. Може би в предизборната ни акция единият от целите ни първоначално беше за откриване на нови работи места, след това прерасна в запазването на актуалните, тъй като имаше по една или друга причина компании, които бяха попритиснати. Мисля, че това е един предстоящ диалог с най-големите вложители на територията на общината и най-големите компании за това с какво те биха разширили тяхната активност на територията на Община Етрополе. Предстоят ни бъдещи диалози в тази посока. Но е реалност разширението на слънчевите паркове, които предстоят и енергийната успеваемост, която следва да се осъществя. Това са чисти капиталови планове на една от най-големите компании, които са опериращи на територията на общината. За образованието желая да разясня няколко неща. За 2023 година предходният кмет е разходвал средства в размер на 478 000 лв., или това са парите, които са получени. Към днешна дата това, което приготвяме за бюджет, са близо 700 000 лв.. В това нещо влиза и създаване на две спортни площадки, включително - в едно от най-големите учебни заведения в София-област, „ Христо Ясенов ". Към момента „ Христо Ясенов " е единственото учебно заведение в София-област със личен басейн. Имаме диалози, извършени с шефа на учебното заведение госпожа Манчева, в най-кратки периоди самият басейн да стане активност, прехрана напълно от общината. Към момента активността и финансирането на басейна се прави от съдружие с нестопанска цел. Мисля, че вложенията за образованието са вложенията, които са най-важни освен за Етрополе, а за всички българи. И точно по тази причина във вчерашния си ден организирах една среща с госпожа Росица Иванова, в която коментирахме общо взето бъдещото развиване на едно от учебните заведения - това е учебно заведение „ Христо Ботев ". Към момента то е най-проблемното учебно заведение на територията на общината. За 2024 година има 87 ученика, които са извънредно незадоволителни, с цел да може учебното заведение да се самоиздържа. Реално учебното заведение разполага със средства за заплати до юни месец, по-късно ще тежи на бюджета на общината. И тук имаме един прикрит недостиг от към близо 200 000 лв.. Естествено, ще търсим решение на нещата по този начин, че те да бъдат усъвършенствани, а и самото учебно заведение да не го затваряме, а да преразпределим учениците. Имаме разнообразни разновидности, които разясняваме. Затова със заповед съм определил и една комисия от способени лица, които да излязат с един план на мнение, едно мнение за бъдещото ръководство на „ Христо Ботев ".

Като казахте образованието - обучение, опазване на здравето, вървят ръка за ръка, с цел да могат да живеят хората добре във всяка една община. Болницата - по какъв начин стои въпросът с нея и достъпът до опазване на здравето на жителите?

За 2023 година в бюджета са били планувани близо 400 000 лв., от които са разплатени може би към 350-360 хиляди - тук може да бъркам, с леко отклоняване в цифрите. Това, което сме заложили в настоящия бюджет, са 150 000 лв. повече за опазване на здравето. И какво имам поради? Етрополе разполага с една неповторима болница като размери, величина, дори бих споделил много огромна за всички поданици - болница „ Проф. Александър Герчев ". Една такава болница мъчно се устоя в един дребен град с към 11 000 души население на общината без да има потребност от в допълнение финансиране или разбирането от страна на локалното ръководство. Когато празнувахме Бабинден и разясних няколко неща с личния състав. Едно от тях е Община Етрополе да дава за новородено дете или първо дете 300 лв. финансова помощ и за второ дете - 600 лв.. Именно тук мисля, че една бъдеща политика в това всяко едно дете, което бъде родено на територията на Община Етрополе и в болница „ Александър Герчев ", в АГ-то, да бъде в допълнение подтиквано с към 200 лв.. Заделяме един фонд, който ще бъде разходван единствено за това. Със сигурност е мъчно задържането на личен състав. Етрополе има медицински личен състав, който изтича от самия град и работи в София, в Ботевград, в близките обитаеми места, което персонално за мен е неприемливо, и съм се заел с повишение на работната заплата или дофинансиране в избрани отдели на здравното заведение, или точно - да стартираме с АГ-то. Доста са нещата, които съм си сложил, динамична е работата. Чисто за ваша информация, от началото на месец януари до момента имам 84 срещи, които съм провел с разнообразни проблеми. Това са без приемните дни на жители. Динамична е работата. Вие тръгнахте първоначално с въпроса, че пристигам като заместник-директор на едно от най-големите медодобивни предприятия - да, по този начин е. И в случай че би трябвало да сравня нещата - кметският пост не е елементарен сигурно, динамичен е дотолкоз, доколкото всеки един кмет желае да си го направи. Явно аз и моят екип сме си сложили много задачки, с които си вършим всекидневието много забавно и то е само в полза на нашите жители.

Как поддържате връзка с жителите?

За момента общуването ни се показва в... изключвам всички събития, които за Община Етрополе, изключително пък за месец януари, са много пренаситени. Основните осведомителни потоци, които вървят, са във „ Facebook ", в обществените мрежи и формален уебсайт на Община Етрополе. Отделно всеки петък имам приемен ден, който постоянно е цялостен със срещи с жителите.

Източник: БНР София, „ Ритъмът на столицата "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР