Инициаторът назаконаите Магнитски Бил Браудър призова за санкции срещу отговорните

...
Инициаторът назаконаите Магнитски Бил Браудър призова за санкции срещу отговорните
Коментари Харесай

Инициаторът на закона Магнитски призова за санкции заради изтезанията над Саакашвили

Инициаторът на законаите " Магнитски " Бил Браудър прикани за наказания против виновните за нарушаването на правата на някогашния грузински президент Михаил Саакашвили в пандиза. По думите на Браудър има следи, които демонстрират, че Саакашвили е изтезаван.

Михаил Саакашвили, президент на Грузия от 2004 до 2013 година, през октомври 2021 година В момента излежава присъда от шест години затвор по обвинявания в корист с власт, за които поддръжниците му настояват, че са политически стимулирани.

През последните месеци обаче здравословното положение на Саакашвили се утежни. Самият той сподели, че е токсичен, и упрекна за това съветските служби. През декември 2022 година, че в тялото му има „ съществуване на тежки метали “, а влошеното му здраве е резултат от отравяне с тежки метали.

В Туитър Браудър написа, че " ще направи всичко допустимо, с цел да притегли вниманието на западните държавни управления ", които да глобяват виновните за това по законите " Магнитски ".

В изявление за Грузинската работа на Радио Свободна Европа Браудър сподели, че сега чака доказателства от юристите на Саакашвили. Те по думите му би трябвало да потвърдят нарушаванията на правата на някогашния грузински президент.

" Преди две седмици бяха оповестени фотоси [на Саакашвили], които демонстрират по какъв начин наподобява, откакто е задържан и малтретиран. Това са най-смущаващите и ужасяващи фотоси, които съм виждал откогато Сергей Магнитски беше погубен с мудни мъчения ", сподели Браудър.

" Ако Саакашвили почине в пандиза, следствията ще са пагубни за забърканите ", добави той.

В началото на януари тази година Михаил Саакашвили се обърна към Бил Браудър с писмо от затворническата килия. В него той съпостави протичащото се с него със случая на данъчния съветник. Европейският съд по правата на индивида в Страсбург съди Русия за това, че оставила Браудър да бъде малтретиран в ареста и да почине, без да получи лекарска помощ.

Магнитски беше съветник на Браудър. Именно той инициира след гибелта му приемането на поредност закони - първо в Съединени американски щати, а по-късно и в други страни. Те плануват санкциониране на хора, уличени в тъпчене на човешките права и присъединяване в корупция.

През последните седмици държавни глави и дипломати, измежду които президентът на Молдова Майа Санду , посланикът на Европейски Съюз в Грузия Павел Херчински и посланикът на Съединени американски щати в Грузия Кели Дегнан , показаха угриженост за здравето на Саакашвили. Те приканиха грузинското държавно управление да обезпечи отбрана на правата му.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР