Инициативният комитет, който застава зад номинирането на председателя на Върховния

...
Инициативният комитет, който застава зад номинирането на председателя на Върховния
Коментари Харесай

Инициативен комитет от 37 души издига кандидат-президентската двойка Панов - Касимова

Инициативният комитет, който застава зад номинирането на ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов и журналистката Мария Касимова като кандидат-президентска двойка се записва в ЦИК минути преди приключването на крайния период през днешния ден. До 17.00 ч. документи за регистрация в президентските избори са подали общо 12 инициативни комитети, оповестиха от ЦИК. Следващият стадий - за вписване на самите претенденти за президент и вицепрезидент е до 12 октомври.

ИК, издигащ двойката Панов-Касимова, се състои от 37 души, стана ясно при регистрацията му.

" Влизаме с огромна вяра да бъдат чути нашите послания и посланието на господин Панов да вдигнем високо тематиката за справедливостта, върховенството на правото, демокрацията и запазването на духа на парламентаризма в страната, и да превърнем това в централна тематика на предизборната акция. В този спор поканих всички претенденти за президент. Нашата теза постоянно е била, че без да се почисти правораздаването, нищо в страната няма да работи. Колкото и пари да се съберат, те ще бъдат откраднати, когато може да има закононарушение без наказване ", изясни Велислав Величков от Инициативния комитет. 

По думите му, Инициативният комитет чака кандидатурата на Панов да бъде подкрепена от " Демократична България " и " Изправи се БГ! Ние идваме! ". 

" Голяма част от политиците от Демократична България и " Изправи се БГ! " бяха с нас на митингите, надяваме се, че те ще имат опция и предпочитание да поддържат тъкмо тези кандидатури, тъй като това би трябвало да са и техните цели. Нищо не може да бъде направено от президента, който и да е той, без присъединяване на Народното събрание. Очакваме поддръжка от демократичните партии. Досега никой не ни е търсил ", добави Величков.

Междувременно, стана ясно, че заради участието си в предизборната акция за президент и вицепрезидент ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов ще бъде в неплатен отпуск от 5 октомври до 22 ноември 2021 година През интервала на отпуска функционалностите на ръководител на Върховния касационен съд ще бъдат изпълнявани от заместника на ръководителя и началник на Търговската гилдия на Върховен касационен съд Дария Проданова. А от тази седмица се чакат и първи номинации за шефското място на Върховен касационен съд, защото мандатът на Панов изтича на 10 февруари следващата година.  Изборът на негов правоприемник ще е на 14 януари, а право да вършат кадрови оферти за поста имат трима членове на Съдийската гилдия, пленумът на Върховния касационен съд и министърът на правораздаването.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР