Инициативният комитет „Консервативно-патриотично движение и граждани“ срещу задължителното машинно гласуване

...
Инициативният комитет „Консервативно-патриотично движение и граждани“ срещу задължителното машинно гласуване
Коментари Харесай

Комитетът срещу задължителното машинно гласуване: Ако политиците не уважат подписката, ще инициираме национален референдум


Инициативният комитет „Консервативно-патриотично придвижване и граждани“ против наложителното машинно гласоподаване дава първия си брифинг в националния пресклуб на Българска телеграфна агенция. Комитетът показва настоящите данни от подписката в поддръжка на самодейността, което тече в рамките единствено на две седмици. Пълният лист ще бъде връчен на ръководителя на Народното събрание и водачите на парламентарните групи.

ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ: Проф. Антоанета Христова, Соня Колтуклиева, Веселина Томова, Лиляна Друмева, Петьо Блъсков, Петьо П. Блъсков, Георги Марков, Станислав Недков – Стъки, Недялко Недялков, Христо Стоянов, доктор Стоян Калоянов, Александър Урумов, Николай Бареков, Юлий Москов.

Ние не сме подписвали съдружно съглашение, не сме другари, някои се запознахме през днешния ден. Защитаваме правото на хората да изразят свободно волята си на изборите, сподели Соня Колтуклиева.

Президентът Румен Радев направи безброй лупинги, с цел да може неговите тогавашни любимци да дойдат на власт. Започна се една венецуелска сага. Цялата държавна власт беше впрегната в това да се гласоподава за трапчинките и илюзиите, подсети Колтуклиева.

Въпреки небивалото осведомително затъмнение на нашата самодейност, до нощес, в границите на пет дни можем да се похвалим с една внушителна численост – над 60 000 подписа, заяви издателят на ПИК Недялко Недялков. Подписката е за гласоподаване по желание – с бюлетина или с машина, подсети той. Може да се гласоподава до 20 юни, на 22 юни комитетът ще окомплектова целия лист и ще го внесе при ръководителя на Народното събрание Никола Минчев и ръководителите на парламентарни групи.

Това е просто една подготовка. Ако гласът на хората не бъде чут от господа политиците, ще преминем към стъпка номер две – народен референдум за метода на гласоподаване, разгласи Недялков. Нашата подписка в този момент не е облечена в законова форма, това е един цивилен напън.

Съмнението, че машинният избор е обезсърчителен не е единствено наше и на мнозината, които се отхвърлиха да гласоподават поради това. Машинното гласоподаване беше неразрешено в Германия. В момента единствено с машини се гласоподава единствено в България и във Венецуела. Кирил Петков и Мадуро са единствените водачи, определени с машини, сподели още Недялков.

Нашата вяра за народна власт, за разцвет на България в Европа и като член на НАТО могат да умрат доста бързо, тъй като ние се движим със стремглава скорост надолу. Нека си спомним по какъв начин Хитлер е пристигнал на власт – с помощта на мълчанието и незадоволителния отпор жителите и народите в Европа против този мракобесен водач, съобщи Лиляна Друмева, ръководител на Съюза на репресираните.

И без това толкоз малко хора гласоподават в България, а в този момент и 600 хиляди по-малко. Дори и половината да не са дали своят вот поради неналичието на хартиени бюлетини, това е доста, сподели още Друмева.

Тези, които превзеха Народното събрание с яйца и домати, нямат държавническо мислене, сподели писателят Христо Стоянов. Ще ви дам един образец – аз пострадвам един тремор на ръцете, от какъвто страдат 70 хиляди души в България – когато нямат опора, треперят. Отделно има хора с Паркинсон. Аз персонално не мога да пусна SMS за паркиране, представете си с машината за гласоподаване, уточни Стоянов.

Нашите дейности са поредни, това не е някаква спонтанна акция. Още предходната година след въвеждането на наложителното машинно гласоподаване организирахме митинг, сподели Станислав Недков – Стъки. Имахме две елементарни претенции – президентът да наложи несъгласие и депутати да сезират Конституционния съд. Със 7 на 5 гласа Конституционен съд позволи машинното гласоподаване, само че с ангажимента, че в края на изборния ден би трябвало да се броят контролните разписки, само че това не се случи, подсети той.

Няма по какъв начин да си разбираем, че нито една социологическа организация не съумя да познае резултатите от последните парламентарни избори, в това число в екзитполовете. В рамките на няколко часа резултатите се трансформираха с 10%, по какъв начин е допустимо това, попита Недков.

След като водачът на ГЕРБ се включи в подписката, аз чакам същото да създадат Корнелия Нинова, Слави Трифонов, Мустафа Карадайъ, а за какво не и Мая Манолова, прикани Станислав Недков.

Демократичният развой не е в една посока – доста постоянно обществата потеглят обратно, сподели проф. Антоанета Христова. Защо хората в даден миг вземат решение да изберат властнически водач. Защото са се отдръпнали и нямат доверие в техния избор, в тяхното посланичество. Колкото по-малко хора са дали своят вот, толкоз по-малко е представителството.

Има доста опити, които потвърждават, че един добър IT експерт може да се намеси в работата на машините, уточни Христова. На второ място – дискриминирането. От ЦИК споделяха, че щом възрастни хора могат да боравят със смарт телефон, значи ще се оправят с машините. Представяте ли си за един човек, който няма опит с машината, да има потребност от помощ ще бъде срамно. Освен това може да се наруши тайната на вота при тази помощ, добави тя.

В последните години натрупах богат опит като наблюдаващ на Европарламента на избори. Има още една страна, която гласоподава с машини – това е Монголия, уточни Николай Бареков. Никъде резултатът не се взима от машините, взима се от разписките, посочи той. Най-вероятно в машините са заложени логаритми и това е обяснението за изненадващите резултати, само че ние нямаме достъп до разписките, съобщи Бареков.

Дошло е време народът да каже – и освен за хартиената бюлетина, а за всичко останало в живота, който става все по-нерадостен, съобщи Юлий Москов. Те са едни професионални лъжци, по какъв начин да им имам вяра за изборите, попита той.

Когато застанах пред машината, аз си споделих – кой гласоподава, аз или машината. Няма механизъм за надзор. Това споделя и немският парламентарен съд, добави той.

31 години след измененията против демокрацията в България беше осъществен атентат. В него участваха всички политически сили, както и Конституционният съд. Атентатът беше против едно от основополагащите права на демокрацията – правото на избор, съобщи основният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков.

Това е стълбът на демокрацията. Правото на избор беше отнето с решение на политическите сили и на Конституционния съд. Аз се колебая, че към Конституционен съд беше отправено правилно запитване. Ако го бяха питали дали лишава право на избор, нямаше да го разреши, добави Блъсков.

Този атентат, в случай че огледате процеса още един път, ще видите, че той беше доста добре проведен, доста добре плануван, с едни странни участници, контролът беше поверен на една фамилна група. Атентат, проведен по всички правила на това скверно дело, съобщи основният редактор на „Труд“.

Действията, които в този момент подхващаме, би трябвало да възстановят едно главно демократично право – правото на избор с машини или без машини, прикани той.

Колкото до машините, това е една подигравка, една насмешка, всички знаем, че те бяха манипулирани. Миналата година изписахме тонове мастило за тия машини по света – по какъв начин са довели до тирания във Венецуела, по какъв начин бяха неразрешени от конституционния съд в Германия. Доказано е в международен мащаб, че те са инструмент за манипулиране, сподели още Петьо Блъсков.

Имаше проучване на резултатите в секциите без машини и там те съвпадаха с прогнозите и с екзитполовете, подсети основният редактор на „Труд“.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР