Инициативен комитет за спасяването на комплекс Марица изток стартира подписка

...
Инициативен комитет за спасяването на комплекс Марица изток стартира подписка
Коментари Харесай

Започва подписка за спасяването на "Марица изток"

Инициативен комитет за спасяването на комплекс " Марица изток " започва подписка за спасяването на комплекса.

" Инициативата стартира след излизането на Плана за възобновяване и резистентност, който трябваше преди този момент да бъде подложен на публично разискване. Но нас, засегнатите, никой не ни е питал ", акцентира Наско Митев, ръководител на Държавно стопанско обединение на КНСБ при " Мини Марица-изток ".
Снимка: Дарина Колева
Предполага се, че през 2025 година работещите мощности на територията на Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 ", би трябвало да работят на газ, което ще докара до закриването на 1/3 от работните места в трите рудника в Мините.

" Според Плана Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " ще бъде приватизирана, тъй като на нейната територия и с нейната инфраструктура ще бъде построена мощ на газ с потенциал 1000 мегавата, като се планува за тази мощ да се играе на търг ", уточни водачът на КНСБ в " Мини Марица-изток " ЕАД.

" Да посочиш, че мощностите на Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " са най-големият замърсител в района, е погрешно изказване от страна на Министерството на енергетиката. Тъкмо това е записано в Плана за възобновяване и резистентност. Това е и изменничество от страна на енергийното министерство ", добави още синдикалният водач.

Според него 33% от страната ни е заета от гори, а България е изпълнила на 55% уговорката си за възобновими източници, което я прави въглеродно неутрална и би трябвало да има комисия, която да потвърди това и да отбрани тезата ни пред Брюксел.

" Само преди месец цялата страна тръбеше, че в случай че Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " спре работа, цената на електрическата енергия ще поевтинее. Преди седмица стана ясно, какъв брой " евтина " ще е цената на тока без мощностите на Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " – във върховите моменти на ползване предишния четвъртък тя удари 400 лева за мегаватчас, оттова се стигна и до краткотрайно прекъсване на някои предприятия и до решение за в допълнение стартиране на още два блока на централата ", сподели още той.
Снимка: Дарина Колева
Целта на започнатата подписка е да покаже публичното мнение и да провокира разискване и промяна на Плана за възобновяване и резистентност в частта " енергетика ". Тя е входирана до кметовете на Стара Загора, Сливен, Ямбол и Хасково и е със период от един месец.

Синдикатите споделиха, че чакат още в първите десетина дни тя да бъде подкрепена от 100 000 души. Документът ще бъде импортиран и в Народното събрание.

Ако комплекс " Марица изток " бъде затворен, това ще засегне директно и индиректно 92 600 души на територията на четирите области.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР