Инициативен комитет издига кандидатурата за президент на ректора на СУ

...
Инициативен комитет издига кандидатурата за президент на ректора на СУ
Коментари Харесай

ГЕРБ подкрепя кандидатурата за президент на ректора на СУ проф. Анастас Герджиков

Инициативен комитет издига кандидатурата за президент на ректора на СУ проф. Анастас Герджиков против Румен Радев, заяви Епицентър. бг, базирайки се на свои източници. Проф. Герджиков ще получи поддръжката на ГЕРБ, са уверили от партията на Борисов. Ректорът на СУ най-веротяно ще бъде подсилен и от Движение за права и свободи, и от среди в Българска социалистическа партия, както и от патриотични организациии.

"Често се майтапя, че отговорностите на ректора сплотяват функционалностите на министър-председателя и на президента – от една страна те включват оперативното управление на университета, което в тази ситуация значи на най-голямата обществена организация в страната, а въпреки това, не остава време за тези значими отговорности поради представителната функционалност на ректора – разкриване или присъединяване в няколко тържествени събития всеки ден ". Така проф. Герджиков изясни при започване на тази година активността на ръководигеля на най-старото висше образователно заведение, напомня "Епицентър ".

Кой е проф. Анастас Герджиков?

Роден е на 28 февруари 1963 година в Кърджали. През 1982 година приключва Националната гимназия за антични езици и култури.

През 1984 – 1985 година следва класическа лингвистика в Софийския университет. През идната година продължава следването си в Хумболтовия университет в Берлин, където през 1990 година приключва магистратура с дипломна работа на тематика „ Аристотеловата рецензия на Платоновите политически творби ".

От 1990 година е хоноруван, а от 1991 година е постоянен помощник по латински език в Софийския университет.

През 1994 година специализира в Австрия със стипендия на Австрийската работа за научен продан, а през 1997 година – в Германия със стипендия на Германската работа за научен продан.

През 2001 година пази дисертационен труд „ Понятието clementia в традицията на римската литература от интервала на републиката и идеологията на ранния принципат ". От 2004 година е доцент по антична литература с хабилитационен труд „ Образът на владетеля в корпуса на латинските панегирици ". През 2006 година получава научната степен „ лекар на филологическите науки " с дисертационен труд „ Огледалото на владетеля. Възникване и развиване на жанра Speculum regale в античността и ранното средновековие ".

От 2008 година е професор по антична и средновековна литература с хабилитационен труд „ Развитие на жанра Speculum regale през ХII и XIII в. “.

Води лекции по латински език – фонетика и фонология, морфология, синтаксис, и римска литература в Катедра „ Класическа лингвистика “ на Софийския университет. Научните му ползи са в региона на римската литература и политическата доктрина на античността и средновековието. Автор е на четири монографии и на над четиридесет студии и публикации в региона на античната литература и на регламентацията на висшето обучение.
Автор е на първия превод на български на Аристотеловата „ Политика ".

В интервала 2001 – 2003 година е заместник-министър на образованието и науката, през 2007 – 2008 година е шеф на Фонд „ Научни проучвания ", а от 2007 до 2010 година е член на профилирания съвет по литературознание при Висшата атестационна комисия.

В интервала 2010 – 2011 година е заместник-ректор на Софийския университет за акредитация и научна активност.

От 2011 до 2014 година е заместник-ректор на Софийския университет за образователната активност – докторанти и продължаващо образование.

На 17 ноември 2015 година е определен за ректор на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

На 20 ноември 2019 година е избран отново за ректор.

Член е на публицистичната гилдия на Стратегии на просветителната и научната политика и на Bulgarian Journal of Science and Education.

Владее британски, немски, френски и съветски език.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР