Инициативата Българската Коледа“ под патронажа на президента Румен Радев досега

...
Инициативата Българската Коледа“ под патронажа на президента Румен Радев досега
Коментари Харесай

За каталога на държавната немощ – Българската коледа

Инициативата „ Българската Коледа “ под патронажа на президента Румен Радев до момента към този момент е събрала над 2.5 млн. лв.. В рамките на 21-тото издание на дарителската акция са изпратени повече от 250 000 дарителски SMS-а на номер 11117 и гласово позвъняване на 09001117. Даренията могат да се вършат целогодишно, както и целогодишно се одобряват заявки за приемане на поддръжка в границите на самодейността.

Тази година акцията „ Българската Коледа “ е ориентирана предпочитано към поддръжка на детската хирургия. Ще бъде обезпечена високотехнологична инсталация в над 25 лечебни заведения на страната. Подкрепа за осъществяване на лечения и интервенции ще получат и над 550 деца. Пълен пакет с документи и инструкции за кандидатстване има на уеб страницата, хартиени копия могат да се получат и в приемната на президенстската институция.

С остра рецензия на президентската самодейност излиза в профила си във Facebook медицинският юрист Мария Шарков. Според нея акцията е корист с действителните здравни проблеми, като се замазва неналичието на поредни дейности за възстановяване на детското опазване на здравето и освен. Тя е безапелационна, че „ страната не може редовно да неглижира неналичието на съществени здравни услуги, изключително за уязвими групи от популацията каквито са болните деца и децата с увреждания ".

Ето какво написа още в поста си Мария Шаркова:

„ Ако отворите обаче докладите от акциите на Българската Коледа, ще видите самобитен азбучник на нарушаванията на правото на болните деца да получат качествена, своевременна и налична здравна помощ, от която се нуждаят.

Това не са капризи: приказваме за лекарствени артикули, без които болестта им ще напредне и може да докара до смърт; приказваме за лечебни или диетични храни, без които децата ще умрат от апетит (буквално); приказваме за рехабилитация, без която инвалидизирането ще напредне и ще сложи детето в още по-тежко и унизително състояние; приказваме за инсталация, предопределена за лекуване на незабавни положения.

Част от тези действия би следвало да се финансират от НЗОК, а други - да бъдат обезпечени посредством вложения в лечебните заведения - благосъстоятелност на страната и общините. Вместо това обаче, ние финансираме с даренията си действия, които по закон от дълго време следваше да са обезпечени по посочения ред. Така приспиваме съвестта си, даваме индулгенция на безсилните и безидейни ръководещи и насърчаваме бездействието.

Дарителството и доброволчеството са извънредно значими, присъединяване в и поддръжката на дела, подпомагането на уязвими хора или животни, са все неща, на които би трябвало да учим и да възпитаваме децата си и да насърчаваме у всеки.

Чрез Българската Коледа обаче оставяме дългогодишното безучастие на управляващите да паразитира върху дарителството. Примиряваме се с неналичието на кувьози в лечебните заведения, значими животоспасяващи медикаменти за децата, неналичието на обикновена помощ за рехабилитация и избавителна храна. С Българската Коледа години наред точно виновните за тези тежки дефекти на здравната система ни споделят: ние и тази година никаква не я свършихме, само че дайте да дадем.

Надявам се, че все някой ще има кураж да каже най-сетне: " Извинявайте, че всяка година злоупотребяваме с Коледата. Извинявайте, че години наред държим в ъгъла детското опазване на здравето и даже по Коледа се сещаме за него единствено, с цел да Ви желаяме да дадете още. Ще вземем да си свършим работата най-накрая ",призовава на финала на поста си Шаркова.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР