Инфраструктурата за газовия център, който Турция ще изгради на своя

...
Инфраструктурата за газовия център, който Турция ще изгради на своя
Коментари Харесай

Фатих Дьонмез: Турция ще стане „играч“ на газовия пазар

Инфраструктурата за газовия център, който Турция ще построи на своя територия дружно с Русия, е съвсем подготвена, съобщи турският министър на енергетиката и естествените запаси Фатих Дьонмез пред телевизия Хабертюрк.

" Турция ще се трансформира в търговски газов център, тук ще се образуват цените ", съобщи министърът, като означи, че Турция ще стане " състезател " на газовия пазар.

" Ще има цена за обслужване. Намираме се покрай ресурсите. Когато купуваме газ, ние го купуваме въз основата на индексираната цена на пазарите в Западна Европа. Но в случай че създадем този индикатор в Турция, това ще бъде преимущество за района на Югоизточна Европа ", добави той.

Министърът подсети за подписаното в София съглашение за достъп до газопреносната мрежа и терминалите за полутечен газ в Турция. По думите му то е било първата стъпка към реализацията на желанието на Турция да се трансформира в газов център в Югоизточна Европа.

" През последните месеци бяха извършени няколко механически срещи с България. Преди три седмици нашият президент одобри българската делегация в Истанбул. Енергетиката и природният газ бяха включени в дневния ред. България е енергийно подвластна страна като нас. Те търсеха различни източници ", сподели той.

Дьонмез подсети, че Турция получава природен газ от общо 15 разнообразни източника, в това число Иран, Азербайджан и Русия като страните с най-големи ресурси от природен газ.

" Могат да се прибавят и запаси от източната част на Каспийско море, Ирак и Източното Средиземноморие. В момента, в който този запас навлезе, е естествено да се образува пазар и да се реализира търговия. Когато към това прибавим и локалния газ, ще разполагаме с доста по-големи ресурси от газ ", уточни той.

По думите на министъра Турция е на път да завърши пътната карта за построяването на газовия хъб и физическата ѝ инфраструктура е готова.

" Водим договаряния за образуване на цени в сходство с упованията на интернационалните пазари. Всъщност обсъдихме тези неща по време на визитите си в България и (Република Северна) Македония. Те също ни поддържат. Водим диалози със страните източници. Те също са благосклонни към тази концепция. Смятаме, че можем да създадем транспарантен пазар, на който всички ще се доверят ", акцентира той.

Фатих Дьонмез уточни още, че Турция води договаряния и с Русия, в това число за обезпечаване на преимущества в цената, които ще бъдат в интерес на Турция.

" Понастоящем най-критичният въпрос за страните е сигурността и непрекъснатостта на доставките. В момента нямаме проблеми с Русия. Разбира се, цената също е значима. Това са търговски въпроси. Ще ги обявим, когато настъпи моментът за това ", сподели той.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР