Инфраструктурата, външната политика и икономическото оживление поддържат кредита на доверие

...
Инфраструктурата, външната политика и икономическото оживление поддържат кредита на доверие
Коментари Харесай

Алфа Рисърч: Само 8% биха подали сигнал срещу корумпиран политик

Инфраструктурата, външната политика и икономическото раздвижване поддържат заема на доверие към държавното управление. Липсата на резултати в борбата с корупцията, престъпността и несигурността го дърпат надолу.

Това са изводите от настоящо социологическо изследване на организация "Алфа рисърч ", извършено в интервала 13-20 септември 2017 година Изследването е представително за настройките измежду пълнолетните жители.

Умереното икономическо раздвижване, съпроводено със спад на безработицата и растеж на приходите в по-големите градове, водят до намаляване на общественото напрежение, особено за последната година, в която бяха извършени два мощно поляризиращи обществото избора. За най-успешни политики, наред с инфраструктурата (51%) българите дефинират още три други сфери - външната политика (43%), туризма (42%) и частично образованието (31%). Въпреки че към него има повече запаси, утвърждението в задатък се дава на първо място за нарастването на учителските заплати и напъните за понижаване на отпадащите от учебно заведение деца. В дъното на класацията, като най-неуспешни, се дефинират правораздаването, опазването на здравето и битката с престъпността във всичките й измерения, разясняват създателите на изследването.

Икономическите индикатори и външно-политическата интензивност са тези, които образуват ядрото на поддръжката за кабинета „ Борисов 3” измежду към една пета от българите. От друга страна, свадите към политици от ГЕРБ, както и неубедителните дейности за отстояване независимостта на правосъдната система и противопоставяне на корупцията, консолидират и съперниците на кабинета, които нарастват от 33% на 38%.

Дончев най-одобряван измежду министрите, на другия полюс е Цецка Цачева

Безспорен водач измежду министрите в кабинета е Томислав Дончев с 16.4% положителен показател за активността си. Новост е второто място на представител на съдружния сътрудник - военния министър Красимир Каракачанов, следван от спортния - Красен Кралев и на четвърта позиция Лиляна Павлова като министър на председателството на България на Съвета на Европейски Съюз.Най-високо отрицание има правосъдният министър Цецка Цачева - над 20% отрицание и едвам 3,8% утвърждение.

Президентът Румен Радев резервира преобладаващо публично доверие. Едва 13 на 100 декларират отрицателно отношение към него. Положителните оценки обаче също леко понижават, достигайки 54%.

Само 8% биха подали сигнал против подкупен политик

Въпреки заявената непоносимост към корупцията, едвам 8% са склонни да подадат с името си сигнал за подкупен политик, 19% са на мнение, че след сигнала те самите могат да пострадат, 23% - не знаят, или се тормозят да отговорят на този въпрос.



Половин година след предварителните избори за 44-то Народно заседание съотношението на силите сред главните парламентарни партии остава без основни промени. ГЕРБ (25.1%) резервира електорална преднина от 6% пред Българска социалистическа партия (19.3%). Т.е., в случай че през днешния ден имаше избори, ГЕРБ и Българска социалистическа партия биха излъчили почти същия брой депутати. Обединените патриоти бележат лек спад, само че резервират третото си място. Няма основна динамичност и в позициите на Движение за права и свободи, само че в Народното събрание не би влезнала партията на В. Марешки – Воля (1.8%).
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР