Инфрачервеният спектрометър на “Ню Хърайзънс потвърди, че на Плутон има

...
Инфрачервеният спектрометър на “Ню Хърайзънс потвърди, че на Плутон има
Коментари Харесай

Ню Хърайзънс потвърди – на Плутон има метан!

Инфрачервеният спектрометър на “Ню Хърайзънс ” удостовери, че на Плутон има метан! Това не са първите сведения за метан на тази планета, астрономи са следили на Плутон това химично съединяване още през 1976 година чрез наземните обсерватории. Друго е обаче да се отиде до такава степен и с галактически уред и да бъде доказано!

Но на Плутон, защото температурите доближават до -240 Целзиеви градуса (бррррр!) освен водата замръзва, само че и множеството течности и газове – също. Тук метанът най-вероятно е в твърдо агрегатно положение.

Последните фотоси, направени от “Ню Хърайзънс ”, не престават да разкриват географските характерности на Плутон. Повърхността на Плутон е мощно контрастираща. Северното полукълбо на планетата е блестящо, а тъмни линии се срещат около екватора. Харон, както към този момент знаем, има мрачно полярно леке, само че има и повърхностни вариации и в по-ниските ширини.

Още няколко последни вести. Джулай Морнинг и изгревът на Слънцето са една красива традиция, у нас, само че по какъв начин ли биха изглеждали изгревът и залезът от далечния Плутон? Инструмент, наименуван Allice, ще ги следи на 14-ти юли! Това е належащо, тъй като посредством прекосяването на светлинните лъчи през атмосферата ще се съди за самия състав на плутонианската атмосфера.

Ню Хърайзънс се намира на по-малко от 18 милиона километра от Плутон. Облитането е на 14 юли. Очакваме с неспокойствие! На 30 юни беше извършена последната промяна на полета. Всички системи на борда действат обикновено.

Източник: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР