Информацията на прокуратурата е лаконична и обидно подхвърлена на обществото,

...
Информацията на прокуратурата е лаконична и обидно подхвърлена на обществото,
Коментари Харесай

Бойко Рашков: От кой съдия е взето разрешението за използване на СРС, вероятно с Радев

Информацията на прокуратурата е сбита и обидно подхвърлена на обществото, съобщи пред БНР някогашният ръководител на Бюрото за надзор на СРС Бойко Рашков. На един от записите, съгласно държавното обвиняване, подслушваният ген.-майор Цанко Стойков, командващ Военновъздушните сили, беседва евентуално със настоящия държавен глава Румен Радев. Какво тъкмо се случи, четете в тази обява. 
Според адвокати разпространението на СРС-та, за да се стимулира запитване до Конституционния съд, е в спор с наредба на Наказателния кодекс, предвиждаща затвор за разпространението на СРС отвън задачите на наказателното произвеждане.
„ Тези материали, които са оповестени гордо на уеб страницата на прокуратурата, са написани, все едно са писани в ДАНС или в някоя метеорологична станция - „ висока степен на възможност “, „ доста е евентуално “, „ доста е правдиво “, може би ще вали, може би няма да вали и така нататък И когато това се отнася до длъжностни лица, заемащи виновни постове в страната, в това число държавен глава, това съгласно мен е обидно за нацията “, разяснява Бойко Рашков.
„ За мен въпросът с публикуването на тези материали – нещо, което е озаглавено разпореждане, няма белезите на юридически документ, юридически, процесуален акт, и звукозаписи, снети на книжен притежател, за мен това е неприемливо “, акцентира той. Публикацията на такива материали е неразрешена в Наказателния кодекс, посочи юристът. „ Чл. 145 а е гаранцията, че и възбраната в член 32 от Закона за СРС ще се съблюдава. По подобен метод ние охраняваме главните права и свободи на жителите - забранявайки изнасянето на информация посредством приложени специфични разследващи средства. Това е рецидив. Случаят с лекарите в Горна Оряховица – специфични разследващи средства бяха изчетени от Цветан Цветанов в Народното събрание, след което се откри един прокурор, който сподели, че това не е незаконно, не е нарушаване даже… “, добави Рашков. 
„ В съответния случай бих предложил да се извърши инспекция не толкоз на самите звукозаписи, снети на книжен притежател и издание на уеб страницата на прокуратурата, колкото по един различен въпрос: от кой арбитър е взето разрешението за потребление на СРС. Защото от тези материали, които тук са изпратени, оповестени, доста сътрудници разясняват – това не е ясно. “
„ Началникът на Военновъздушни сили е военнослужещ военачалник и по формулировка, по Наказателно-процесуален кодекс, способен е боен съд във всички случаи. Поради тази неизясненост, в случай че бях в предходното ми съществуване на ръководител, бих предложил сходна инспекция да се извърши - дали е спазен редът за потребление и използване на СРС “, добави Рашков, който дефинира информацията като „ сбита “ и „ обидно подхвърлена на обществото “, тъй че никой да не може да направи никакъв извод. „ И не мога да си обясня самодоволството, с което са оповестени тези материали, в жестоко несъгласие с наказателния закон. Прокуратурата у нас и по Конституция, и по закон бди за спазването на закона от всички. Очевидно обаче не бди за спазването на закона от самата прокуратура. И този образец се дава от новия основен прокурор “, сподели още той.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР