Информацията, че НАТО подготвя широкомащабен конфликт в Черно море, както

...
Информацията, че НАТО подготвя широкомащабен конфликт в Черно море, както
Коментари Харесай

Министерският съвет: НАТО не готви конфликт в Черно море, Варна няма да е военноморска база

Информацията, че НАТО приготвя широкомащабен спор в Черно море, както и че се обсъждало Варна да бъде употребена за военноморска база е подправена.

 

Това уточни в обява във фейсбук страницата си Министерския съвет.

 

Две години след началото на войната на Русия против самостоятелна Украйна опитите за зловредно манипулиране на информация не престават, в това число за понижаване на доверието към Организацията на Северноатлантическия контракт (НАТО), към която България се причисли преди 20 години, изяснява държавното управление.


От Министерския съвет показват, че е подправена новината, че НАТО приготвя широкомащабен спор в Черно море, както и че на форума в Давос се обсъждало Варна да бъде употребена за такава военноморска база.

 

Всички качества на НАТО са ориентирани към въздържане и защита, като решенията подлежат на либерален и политически надзор. Дори единствено разискване на експанзия против други страни е на практика невероятно, защото това опонира на основополагащия документ на НАТО - Вашингтонския контракт.

 

България възнамерява основаване на Координационен детайл за ситуационна информираност, което няма нищо общо с понятието „ военноморска база “ и не включва разполагане на военноморски средства. България има право да получава цялостна ситуационна картина на ситуацията по море, точно заради потвърдено нападателните дейности на Русия, в това число посредством блокиране на забележителна част от българската Изключителна икономическа зона в Черно море, написа в обявата.

 

Руската агитация неслучайно насочва вниманието точно към Варна. Това е градът, който Москва двукратно бомбардира през Първата международна война, с цената на редица жертви измежду цивилното население и обилни опустошения на жилищни здания.

 

НАТО не разисква своите дейности в обществени формати, а в този смисъл изказвания за полемики на такава тема в Давос са очевидна дезинформация, показва Министерският съвет.

 

Според Член 5 на Вашингтонския контракт страните се съгласяват, че при положение на въоръжено нахлуване всяка от тях ще окаже помощ на нападнатата страна или страни по Договора.

 

Това на практика значи, че в случай че агресор нападне страна членка на НАТО, това се смята за нахлуване против всички страни в Алианса, написа още в поста.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР