Информация за изпълнението на задълженията на Областна администрация - Благоевград

...
Информация за изпълнението на задълженията на Областна администрация - Благоевград
Коментари Харесай

Областният управител Стоян Христов съобщи, че изцяло са изпълнени задълженията по подготовката на изборния процес

Информация за осъществяването на отговорностите на Областна администрация - Благоевград по организационно-техническата подготовка на изборите, планувани за 02.04.2023 година, както следва:

Осигуряване условия на Районната изборна комисия за осъществяване на пълномощията ú

  • В осъществяване на член 60 от ИК, регионалният шеф, в законоустановения период, организира обществени съвещания с парламентарно показаните партии и обединения за състав на РИК Благоевград в Първи избирателен регион – Благоевградски. Съставеният протокол и документите, показани от партиите и обединенията, бяха импортирани в Централната изборна комисия в инструкции от закона и ЦИК период. С Решение №1634-НС/10.02.2023 година на ЦИК, откакто е открито, че са спазени условията на Изборния кодекс за осъществяване на консултациите, писмените оферти на партиите и обединенията съдържат изискуемите се документи според член 60, алинея 3 и 4 ИК, е назначена РИК- Благоевград.

  • Областният шеф Стоян Христов подкрепя интензивно активността на РИК- Благоевград, като се даде помещение за работата й, обезпечена е техника – компютри, преносими компютри, мултифункционални устройства, информационна съгласуваност – стационарен телефон-факс, мрежова съгласуваност и достъп до интернет, обезпечена е опция за онлайн видеонаблюдение в интернет на съвещанията на РИК.

  • Областният шеф обезпечи помещение – обществена държавна благосъстоятелност, в постройката на Митническо бюро - Благоевград, в което под полицейска защита се съхраняваха до предаването им на общините бюлетините и останалите изборни бумаги.

  • Областният шеф Стоян Христов участва на първото съвещание на РИК - Благоевград, което се организира на 11.02.2023 година На първото съвещание той насочи одобрение, пожела ползотворна работа и се ангажира с цялостно подпомагане от страна на Областна администрация, с цел да може изборният развой да бъде почтен, обективен и закономерен.

  • Областният шеф предложи план-сметката за разноските по подготовката и произвеждането на идните предварителни избори за народни представители през 2023 година, нужни на Областната администрация за директното присъединяване в изборния развой, която беше утвърдена от Министерски съвет.

  • Областният шеф обезпечава цялостна поддръжка на работата на РИК- Благоевград (в материално-техническо и логистично отношение), като организира регулярни срещи с управлението на комисията.

  • Към днешна дата регионалният шеф Христов заяви, че Областна администрация- Благоевград е подготвена за провеждането на изборния развой, основана е доста добра връзка и съгласуваност с РИК-Благоевград и всички общини, като задачата е на територията на региона изборите да преминат умерено и сполучливо.

Дейности от учредителен и механически темперамент по обезпечаването на изборните комисии с бюлетини, изборни бумаги, техника, консумативи и други материали

Общият брой на откритите секции на територията на област Благоевград е 557, секциите с машинно гласоподаване са 447, а гласоподавателите са 315 522 души. Броят на преносимите изборни секции на територията на цялата област до този миг са 17.

  • Бюлетините, изборните бумаги и материали, които централизирано са отпечатани, както и изборните описи бяха получени на 24.03.2022 година от упълномощени от регионалния шеф чиновници и избрани представители на РИК- Благоевград.

  • Бюлетините за гласоподаване, изборните бумаги и материали се разпределят по общини от чиновници на Областна администрация- Благоевград, след координиране с РИК- Благоевград.

  • Бюлетините за гласоподаване и останалите изборни бумаги бяха доставени до 14-те общини от региона на 30.03.2023 година, като е обезпечен транспорт (сключени са контракти за транспорт за транспортиране и доставка на изборните бумаги и материали) и е ангажирана защита от ОД на Министерство на вътрешните работи - Благоевград.

- Областна администрация- Благоевград обезпечи постройката на Драматичен спектакъл „ Никола Вапцаров “ за организирането на Работния център на РИК в деня на изборите, в който се одобряват и обработват протоколите на СИК след привършване на изборния ден. Работният център ще се оборудва с работни маси, столове и съгласуваност в Интернет.

- Осигурена е зала „ Пейо Яворов “ в гр. Благоевград за изчакване, до окончателното предаване на протоколите от секционните изборни комисии на РИК. Районът на парк „ Македония “ ще се употребява за паркиране и изчакване на рейсовете с представителите на СИК от общините на територията на региона.

- Осигурено е подпомагане от „ ЕЛЕКТРОХОЛД България “ ЕООД, Центърът за незабавна здравна помощ - Благоевград и Регионална дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ - Благоевград, с цел да се подсигурява подобаваща среда за работа на Изчислителния пункт към РИК, намиращ се в постройката на Драматичен спектакъл „ Никола Вапцаров “, за застраховане на безпроблемно приемане и обработка на протоколите на СИК от Районната изборна комисия в изборната нощ.

  • Обученията на РИК на секционните изборни комисии се организираха по график до 28.02.2023 година



Дейности от учредителен и механически темперамент в деня на изборите

  • В изборния ден ще се подава информация за изборната интензивност, според напътствията на Министерски съвет и ЦИК.

  • Служители на Областна администрация - Благоевград ще подкрепят организационно в изборната нощ работата на РИК- Благоевград по приемането на изборните протоколи от секционните изборни комисии от 14-те общини.

Областният шеф е административнонаказващ орган за нарушавания на изборното законодателство в случаите, избрани в Административнонаказателните разпореждания на Изборния кодекс.

С цялостната активност по застраховане на организационно-техническата подготовка на изборите, Областна администрация-Благоевград цели провеждането на почтени и транспарантни избори, и образуване на доверие в гласоподавателите по отношение на легитимността на резултатите.



Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР