"Информационно обслужване" АД въведе новите параметри в електронния калкулатор, чрез който всеки

...
"Информационно обслужване" АД
въведе новите параметри в електронния
калкулатор, чрез който всеки
Коментари Харесай

Калкулаторът за новия данък за колите в София е готов

"Информационно обслужване " АД въведе новите параметри в електронния калкулатор, посредством който всеки собственик на моторно транспортно средство в София може да пресметна какъв налог ще дължи за автомобила си за 2020 година

Формулата, по която се образува данъкът за автомобилите, включва годината на производство, мощността и екологичният стандарт на колата. С промени в Наредбата за локалните налози, признати от Столичния общински съвет на 30 декември м.г., бяха повишени ставките за коли с по-ниски евростандарти – от 0 до Евро 4, както и за мощ над 74 kW (над 100 конски сили).

Коефициентът за година на производство на автомобила е избран от Закона за местните налози и такси, който е в действие от 2019 година и не може да се трансформира от общините.

В калкулатора за записаните в София автомобили са заложени всички коефициенти, които образуват налога за МПС. Данните за колата, които би трябвало да се нанесат в калкулатора, с цел да се изчисли нейният налог, са вписани в документите за автомобила – в дребния ваучър (за по-новите МПС) или в огромния ваучър (за МПС, регистрирани по-отдавна):

Под показател В е записана годината на първа регистрация, по която се изчислява възрастта на колата.

• Индекс P.2 e за мощността на автомобила в киловати;

• Срещу показател V.9 e записан екологичният стандарт на колата (от Евро 2 до Евро 6). При най-старите коли подобен екостандарт обикновено няма и против този показател в документите на колата не написа нищо.

Калкулаторът може да бъде открит на адрес: https://cartax.uslugi.io/

Чрез него всеки притежател може да се ориентира какви стойности на налог МПС се получават за автомобила му.

* Източник: www.sofia.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР