Информационната система на Здравната каса и днес не работи, съобщи

...
Информационната система на Здравната каса и днес не работи, съобщи
Коментари Харесай

Проблемите с информационната система на НЗОК продължават

Информационната система на Здравната каса и през днешния ден не работи, заяви шефът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Петко Салчев по време на съвещанието на комисията по електронно ръководство и осведомителни технологии в Народното събрание където беше изслушан дружно с изпълнителния шеф на “Информационно обслужване “ Ивайло Филипов за проблемите в системата. Преди две седмици стана ясно, че “Информационно обслужване “ и обмисля да я смени след приключването на контракта им в края на тази година. Сривове в системата през април блокираха отпущането на платени от касата медикаменти в аптеките, отчитането на договорните сътрудници и други действия.

“Персонализираната осведомителна система е ядрото на всички системи в НЗОК е и тя би трябвало да работи безотказно, с цел да може докладите на всички лекари и лечебни заведения да минават обикновено, да има от нас надзор на осъществяването на договорите с всички лечебни заведения, с цел да може да правим съответните заплащания “, съобщи Салчев пред депутатите. Той уточни, че в контракта на НЗОК с “Информационно обслужване “ има уговорка за неустойки, само че към този миг те не са приложени.

Салчев разяснява още, че непрекъснато “трепери “ нещо да не се случи със системата и да не спре подаването на информация и надлежно да се обърка нещо с отчитането на договорните сътрудници и разплащането към тях.

Директорът на “Информационно обслужване “ Ивайло Филипов изясни, че през април повода за прекъсването на осведомителната система е било натоварване, а изказванието на Салчев, че “системата не работи ѝ през днешния ден “ не дава отговор на истината. По думите му е имало случай, който е спрял за малко обработката на данни на лечебните заведения, само че за 14 минути е бил отхвърлен.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР