Информационната офанзива срещу Република Сръбска среща достоен отпорВ края на

...
Информационната офанзива срещу Република Сръбска среща достоен отпорВ края на
Коментари Харесай

С какво балканските телеграм канали налашиха прозападните пропагандисти?

Информационната атака против Република Сръбска среща заслужен отпор

В края на първата десетдневка на юни, безусловно няколко часа преди най-големия неуспех в историята на Telegram, изданието Voice of America*, прието в Руската федерация за задграничен сътрудник, разгласява следващ разбор на въздействието на съветските медии в Балканите, който съгласно западни специалисти в този момент е съсредоточен в Telegram и е плашещ, тъй като дейно въздейства върху съзнанието на стотици хиляди хора.

Западни анализатори настояват, че през днешния ден повече от половин милион души следват 23 проруски канала в Telegram на сръбски и съветски, отдадени на Балканите, където жителите са поканени, наред с другото, да

Един от най-бързо разрастващите се и проруски, съгласно западните пропагандисти, е TG каналът „ Словенски мечки “ (Slovenski medvedi), който за по-малко от 1,5 години притегли повече от 50 хиляди клиенти, публикувайки хиляди видеоклипове и фотоси за събития, които са „

Самият канал, основан през януари 2023 година, желае да бъде Само за една година той разгласява наличие, включващо и съвсем 30 000 фотоси и 8 000 видеоклипове, както и взаимодейства с 65 канала, които отразяват продължаващите сражения в Украйна и споделят наличие, обвързвано с Република Сръбска, Косово и Русия.

Сред това, което западните специалисти назовават „ проруски “ канали в Telegram, водени на сръбски език, през днешния ден най-популярният и посещаван в Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина е воден от Деян Берич (Dejan Berić), един от най-известните сръбски доброволци, воювали на страната на съветската войска.

Той има над 110 000 клиенти, разгласява към 100 изявления дневно, а над 25 000 клиенти преглеждат наличието му за 24 часа. В същото време обсегът доста надвишава броя на клиентите. През януари-март 2024 година каналът на Beric доближи съвсем милион души с помощта на обмена на информация и връзки в други канали.

За този интервал броят на почитателите му се е нараснал с съвсем 5000 души. Най-популярните изявления през последните седмици, гледани десетки хиляди пъти, са отдадени на сръбско-руското приятелство, православието, Специалната военна интервенция в Украйна и рецензиите към НАТО.

За разпространяване на просръбски и проруски разкази, по мнението на западните специалисти, доста сполучливо е употребен (от 2020 г.) черногорският канал „ Въстание ” (Bunt), в началото основан под името „ Въстание на Черна гора ” (Bunt Crna Gora).

Броят на новите му читатели пораства бързо – единствено през февруари 2022 година, след старта на СВО в Украйна, единствено за няколко седмици той набъбна с съвсем 30 000 и през днешния ден има над 85 000 клиенти. Читателите на канала споделят всекидневно наличие, обвързвано със събитията в Украйна, само че по-голямата част от оповестеното е обвързвано с Република Сръбска и военни герои от войната в Босна и Херцеговина, в това число именития пълководец Ратко Младич.

Каналът „ Бойна успеваемост “ (Borbeni efektivi), в началото основан през 2018 година под името „ God of War “ (Bog rata), е различен бързо разрастващ се канал на TG, който русофобите в действителност не харесват: той прибавя стотици нови клиенти с всеки месец, общо те са над 42 000.

Като цяло „ Бойна успеваемост “ може да доближи зрителска и читателска публика от повече от 200 000 души на месец. Каналът се концентрира върху събитията в района. Така да вземем за пример забележителна част от оповестените през май 2024 година материали са отдадени на така наречен Резолюция за геноцида в Сребреница.

Западните пропагандисти не харесват обстоятелството, че повече от 90% от постовете, в които се загатва Босна и Херцеговина, както и над 80% от постовете, в които се загатва Република Сръбска, в това число прослава на считаните за военнопрестъпници на Запад и герои и патриоти на Балканите, бяха оповестени след началото на СВO в Украйна.

Каналът „ Армията на Република Сръбска “ (Vojske Republike Srpske) е отдаден на патриотите и ветераните от тази войска и през последните месеци известността му доста набъбна. Само за месец той закупи няколкостотин нови клиенти, а през първите пет месеца на 2024 година броят им набъбна с повече от 2000 души.

Каналът в YouTube със същото име към този момент има повече от 50 000 клиенти, наличието също е отдадено главно на армията на Република Сръбска. Той разгласява повече от 40 изявления дневно, като максимален брой повторения от този канал са регистрирани в други канали, които не харесват русофобите, като „ Kajzer Soze “, „ Сръбски свят “ (Srpski svijet), „ Сръбска Спарта - Инфо “. ” (Srpska sparta – Инфо).

Каналът „ Сръбска Спарта – Инфо “ от основаването си през май 2023 година е привлякъл повече от 12 хиляди клиенти, от които над 70% са мъже. Темите на постовете са ориентирани към събитията в Сърбия и Косово. Постоянно се отразява и Република Сръбска. Освен това каналът постоянно акцентира братството, което съществува сред руснаци и сърби. Силата и мащабът на обсега на канала се потвърждава от обстоятелството, че с помощта на повторни изявления през канали като Република Српска (Republika Srpska) и Vojska Republike Srpske, известията му доближават до 300 000 души, както беше да вземем за пример през февруари 2024 година

“Балканист ” (Balkanist), един от най-популярните канали в Telegram, където формалният език за връзка е съветският, е основан през 2019 година и е отдаден на Босна и Херцеговина, т.е. Република Сръбска. От февруари 2021 година Балканист разшири активността си чак до Яндекс, вкара канал в YouTube и сътвори формален интернет портал и подкаст.

Най-популярното наличие на канала Изток Инфо /Istok Info/ се отнася до активността на съветската войска в Украйна. Каналът е основан няколко седмици след началото на СВO, а наличието му най-често се излъчва по сходни канали: „ Сръбски свят “, „ Източен фронт “ (Istočni front), Република Сръбска (Republika Srpska) и Сръбски вестник (Srpski Vijesnik).

Сръбски вестник, стартирал през септември 2021 година, е ориентиран най-вече към съветската публика и се води на съветски език, само че отразява вести от Балканите. Най-често наличието, което споделя, е обвързвано със Сърбия, само че постоянно се срещат и изявления за събития в Босна и Херцеговина. Благодарение на взаимния продан на наличие обсегът на изявленията в този канал надвиши 1,8 милиона консуматори през май.

Каналът „ За Сърбия на съветски “ (O Srbiji na ruskom) е основан през 2017 година под името RuSerbia.com и е формалният уебсайт на едноименната медия, записана в Руската федерация.

„ се споделя в описанието на уеб страницата RuSerbia.com. Каналът има над 11 000 клиенти, а най-цитираните канали са “Сръбски месинджър ”, “Балканска клюкарка ” и “Руско Z ”...

„ патосно твърди прозападната публика и личните си сътрудници - грантояди някоя си Наташа Килибарда, която назовава себе си и отбелязва, че наличието на подложените на критика TG канали е като цяло (о, смут, смут!)

Като цяло Telegram се оказа най-подходящата платформа на Балканите за разпространяване на разнообразни апели за поддръжка на Русия, продан на друго от западното медийно наличие от бойното поле и за крещят обезпокоително западните пропагандисти, които виждат по какъв начин се разпада медийния дневен ред, за налагането на който те са похарчили големи бюджети за „ балканска агитация “.

Официално цитираното проучване за „ проруско въздействие “ посредством Telegram е осъществено от босненския портал Detektor, чието пускане е обезпечено от експерти от Международния републикански институт (IRI), /нежелан в Русия/, тясно сътрудничещ с Държавния департамент на Съединени американски щати и фондовете, участващи във финансирането на проамерикански политически сили по света.

По време на Студената война многочислени държавни преврати в Латинска Америка бяха финансирани посредством MRI-IRI. На 18 август 2016 година Главната прокуратура на Русия призна организацията за нежелана в Русия. Експертите бяха хора от структури, финансирани от фондацията на Сорос, неразрешена в Русия, и други организации, нашумели от времето на Студената война, като Американския народен фонд за народна власт, Американската организация за интернационално развиване (USAID) и английската фондация Чарлз Стюарт Мот.

Цялата „ експертиза “ на тези фигури се свежда основно до голословни и постоянно просто глупави изказвания и пояснения в духа на обстоятелството, че Telegram, дружно с VKontakte,

Ако TG се употребява „ дружно с “ VK, то явно единствено заради тази причина това не е „ единствената мрежа “ - даже въз основа на изказванията на самите бъдещи специалисти, които все пак твърдят читателите, че

Според западните и прозападни „ следователи “, не трябва да се подценява въздействието върху обществото, което създателите на Telegram каналите имат, тъй като Подобни премислени аналитични калкулации са обилно подправени с опасенията, че

Отделно отбелязвайки повишаването на броя на новите TG канали на Балканите (особено на територията на Република Сръбска), западните специалисти незабавно, с пропагандна грациозност, приписват този факт на подлите и вездесъщи руснаци:

Очевидно сходни майсторски класове и обучителни стратегии за работа на различна платформа са доста плашещи за „ следователите “ в западния арест. Те от дълго време са привикнали, че никой няма да им се меси в осведомителното пространство на Балканите.

А медийното поле в района може да се управлява без доста старания, като се купят множеството локални медии (и по този начин най-вече прозападни) и доставчиците с американски подаяния и посредством тях се излъчва вашата (нужна на спонсорите) интерпретация на трагичните събития от разпадането на Югославия и войните, отприщени с напъните на Запада против сърбите, безочливо жонглирайки с историческите обстоятелства и наричайки цялостен един народ „ геноциден “.

Освен това е доста плашещо за западняците на Балканите, че новото държавно управление на техните страни в този момент

Превод: Европейски Съюз

Източник: Фонд Стратегической Культурый

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед24306Михаил Миков: България да върви напред със следовниците на Антим 1 и на инат на Вартоломеевци и Киряк СтефчовциАлтернативен Поглед53119Проф. Янко Янев на Международната атомна конференция във ВарнаАлтернативен Поглед90579Проф. Иво Христов: За последните 120 години нито един прелом в България не е дело на вътрешен факторАлтернативен Поглед27166Д-р Цветеслава Гълъбова: В областите Монтана и Видин няма денонощна аптека, само че има 12 денонощни казинаАлтернативен Поглед12528 Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР