Информационната кампания от 5 до 9 декември има за цел

...
Информационната кампания от 5 до 9 декември има за цел
Коментари Харесай

ГДБОП участва в проекта EMMA 8 – Европейска седмица, посветена на противодействието и превенцията на т.н. ,,финансови мулета“

Информационната акция от 5 до 9 декември има за цел повишение на осведомеността и предварителна защита на киберпрестъпления с финансов темперамент за усвояване/изпиране на непозволено трансферирани финансови средства
България взе участие в от време на време провежданата интернационална интервенция от 2016 година (EMMA 2). EMMA 8 /European Money Mule Action week/ още веднъж има за цел да бъдат реализирани положителни резултати в противодействието на и предварителната защита на тъй наречените,,финансови мулета “ – актуален феномен, нужен на проведените незаконни групи, занимаващи се с осъществяване на киберпрестъпления с финансов темперамент, за усвояване/изпиране на непозволено трансферирани финансови средства. Според статистика на Европол 90% от случаите на „ финансови мулета “ са свързани с предишна киберпрестъпна активност. 

В България способени институции по плановете ЕММА са ГДБОП – Министерство на вътрешните работи и Прокуратурата эна Р България, като сътрудник е привлечена и Асоциация на банките в България. 

Организатори на акцията са Европейският център за битка с кибепрестъпления при Европол /EC3-EUROPOL/ в съдействие с  координационният орган на Европейски Съюз за правосъдно съдействие – Евроджъст /EUROJUST/ и Международната организация на престъпната полиция /INTERPOL/. Партньор на акцията е Европейската банкова асоциация /EBF/.

От страна на българските правоохранителни органи в границите на интервенцията са разпознати 104 “финансови мулета “ и 8 набирачи „ мулета “, както и 38 жертви  от незаконна активност. Във връзка с битката с финансовите закононарушения в страната ни са открити 104  непозволени преводи на обща стойност 1 614 346 EUR, като са предотвратени вреди в размер на 144 000 EUR (блокирани неоторизирани преводи).

В хода на извършената интернационална интервенция на територията на 25 страни и юрисдикции, от които 19 страни членки на Европейски Съюз (Австралия, Австрия, България, Колумбия, Кипър, Чехия, Естония, Гърция, Хонг Конг, Унгария, Ирландия, Италия, Молдова, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Сингапур, Словения, Словакия,  Испания, Швеция, Швейцария, Обединено Кралство и САЩ) с присъединяване на повече от 1 800 банки и небанкови финансови институции за попречване и противопоставяне финансови закононарушения в интернет, осъществявани  посредством „ финансови мулета “, са открити 8 755  „ финансови мулета “, 222 набирачи на финансови мулета, разпознати са 4 089  непозволени преводи. Предотвратени са вреди в размер на 17.5 милиона евро, арестувани са 2 469 лица, стартирани са 1 648 следствия.

Проектът EMMA 8 /European Money Mule Action week – Европейска седмица, отдадена на противодействието на „ финаносови мулета “/ от оперативния проект за деяние за 2022 година в подприоритетна област „ Киберпрестъпност – безналични платежни средства “ в границите на политическия цикъл на Европейски Съюз за битка с тежката и интернационална проведена престъпност /EMPACT/.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР