Инфлацията, заложеното годишно увеличение на заплатите на служителите на ВиК

...
Инфлацията, заложеното годишно увеличение на заплатите на служителите на ВиК
Коментари Харесай

Инфлация, ръст на заплати, липса на инвестиции – шефът на КЕВР обясни защо водата поскъпна

Инфлацията, заложеното годишно нарастване на заплатите на чиновниците на ВиК сдруженията, както и неизпълнени вложения в бизнес проектите на някои от операторите са аргументите за фрапантния тук-там растеж на цената на водата. Това излиза наяве от чуване в Народното събрание на ръководителя на КЕВР Иван Иванов. Той изясни, че тези фактори са незаобиколими.
 
" Първият фактор са заложените стойности в бизнес проекта на всяко едно сдружение с петгодишна реализация до 2026 година Друг съставен елемент е заложеното нарастване на заплатите на чиновниците с 15%, което се прави в осъществяване на подписано от министъра на районното министерство, синдикатите и ВиК холдинга съглашение, като КЕВР е длъжна да извърши това съглашение за годишно нарастване ", изясни Иванов и добави, че над 50% от разноските на сдруженията отиват за заплати на чиновниците, тъй че цената на водата автоматизирано се покачва.
 
Следващата причина за повишаването е годишната актуализация поради инфлацията. Другата причина за повишаването е капиталовият проект на всяко сдружение. " След завършването на петгодишния регулаторен интервал, изминал през 2021 година през 2022 година КЕВР прави оценка дали всяко сдружение е изпълнило своите капиталови планове. Оказа се, че 22 сдружения в страната не са направили вложенията си и поради това беше понижена цената на водата през 2023 година След като цената беше понижена като наказателна глоба за сдруженията, в този момент се пресмята цената от мощно понижените цени и поради това в този момент се стига до огромното нарастване тук-там ", изясни Иванов и като образци уточни, че в Берковица нарастването е 80%, а в Сливен е 40 на 100.
 
" Ако двете сдружения бяха изпълнили правилно вложенията си, в Сливен повишаването щеше да е 9%, а в Берковица 10 на 100. Сега се оказва, че поради пропуски на сдруженията, цената на водата се усилва фрапантно ", призна той. 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР