Инфлацията във Великобритания се ускори през юни до нов рекорден

...
Инфлацията във Великобритания се ускори през юни до нов рекорден
Коментари Харесай

Рекорден 40-годишен връх на инфлацията във Великобритания

Инфлацията във Англия се форсира през юни до нов рекорден дълголетен връх от 9,4%, демонстрират данни на английската публична статистика ONS, като това е най-високата инфлация от най-малко 40 години - откогато съществуват тези статистически данни от 80-те години на предишния век, осведоми БНР.

Индексът на потребителските цени (CPI) набъбна през юни с 0,8% по отношение на май, когато се увеличи с 0,7 на 100.

Спрямо година по-рано потребителската инфлация се форсира през юни до 9,4% от 9,1% през май, до момента в който упованията на анализатори и икономисти бяха за малко по-слабо напредък от 9,3 на 100. Според ONS инфлацията в Обединеното кралство евентуално е била по-висока по някое време през 1982 година - преди формалната статистика да стартира да събира този вид данни.

Най-голям принос за ускоряващата се инфлация оказаха цените на моторните горива, които скочиха през юни с рекордните 42,3% на годишна база, защото междинната цена на петролните горива се увеличи с 18,1 пенса на литър гориво - най-силен месечен ценови растеж от най-малко 1990 година насам. Точно година по-рано цената на литър гориво се увеличи в границите на месец с едвам 2,5 пенса.

Цените на храните и безалкохолните питиета пък скочиха през юни с 9,8% на годишна база от покачване с 8,6% през май, достигайки най-високи равнища от март 2009 година, до момента в който разноските за жилища и комунални услуги се усилиха с 19,6% след напредък с 19,4% месец по-рано.

Основната инфлация (изключвайки цени на храни и енергия) обаче се забави едва през юни до 5,8% на годишна база от 5,9% през май.

Инфлацията във Англия евентуално ще продължи да се усилва и през идващите месеци, имайки поради, че индустриалните цени на входа и на изхода на предприятията се покачиха през юни надлежно с 24% и с 16,5% по отношение на годината по-рано и след техен напредък надлежно с 22,4% и с 15,8% през месец май. Данните демонстрират, че това е най-високата индустриална инфлация от 1980 година насам.

Днешните по-високи от предстоящото данни за английската инфлация удостоверяват, че Английската централна банка ще прибегне до ново покачване на главната рента на постоянното съвещание през август, откакто от декември 2021 година насам АЦБ към този момент подвигна на шест пъти лихвената си ставка с по 25 базисни пункта в опит да ограничи мощния прогресивен инфлационен напън.

Днешните данни наподобява ще подсилят упованията, че през август АЦБ ще прибегне до по-агресивни повишение на английската рента с 50 базисни пункта.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР